Kommentti: Erikoinen elokuva kahmi 13 Oscar-ehdokkuutta – mutta Oscar-historiaa tehdään tänä vuonna aivan muista syistä

Oscar-ehdokkuudet on julkistettu. Naisten ja mustien asema elokuva-alalla nousee Oscar-gaalan ansiosta tänä keväänä entistä isommaksi puheenaiheeksi, ennakoi elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Fantasiadraama The Shape of Water (pääkuva) toi Oscar-ehdokkuudet muun muassa naistähdilleen Sally Hawkinsille ja Octavia Spencerille. Ehdokkaiksi pääsivät myös näyttelijä Frances McDormand (pikkukuva, ylävasen), näyttelijä Daniel Kaluuya (pikkukuva, yläoikea) sekä ohjaaja ja käsikirjoittaja Greta Gerwig (pikkukuva, alla).

24.1.2018 11:42

Kaksi tahoa pääsi lukumäärissä mitattuna tekemään tai sivuamaan ennätyksiä, kun Yhdysvaltain elokuva-akatemia julkisti tiistaina Oscar-ehdokkuudet viime vuoden parhaille elokuville ja niiden tekijöille.

Silti kumpikaan niistä ei todennäköisesti ole se asia, josta sunnuntain 4.3. ja maanantain 5.3. välisenä yönä Suomen aikaa järjestettävä Oscar-gaala tullaan muistamaan.

Tänä keväänä Oscar-historiaa tehdään aivan muista syistä.

Ensimmäinen tiistain isoista juhlijoista oli meksikolaisen ohjaajan Guillermo del Toron fantasiadraama The Shape of Water, joka keräsi yhteensä 13 ehdokkuutta.

Se on vain yksi vähemmän kuin Oscar-historian suurimmilla ehdokkuusrohmuilla, näyttelijädraamalla Kaikki Eevasta (1950), katastrofiromanssilla Titanic (1997) ja viime vuoden musikaalisuosikilla La La Land.

Guillermo del Toron ohjaama fantasiadraama The Shape of Water sai 13 Oscar-ehdokkuutta. Yhden niistä sai pääosaa, salaisen laboratorion mykkää siivoojaa näyttelevä Sally Hawkins.

Tarina mykästä naisesta, joka ystävystyy ja kokee romanssin salaisessa laboratoriossa vangittuna olevan erikoisen vedenalaisen olion kanssa, kaappasi ehdokkuudet muun muassa parhaan elokuvan, ohjauksen, käsikirjoituksen kategorioissa. Ehdokkuuksia saivat myös The Shape of Waterin näyttelijät Sally Hawkins, Octavia Spencer ja Richard Jenkins.

The Shape of Water saa ensi-iltansa Suomen valkokankailla perjantaina 9. helmikuuta.

Varsinaisen superennätyksen teki puolestaan näyttelijä Meryl Streep, joka sai jo uransa 21. ehdokkuuden. The Post -elokuvassa hän näyttelee The Washington Post -sanomalehden kustantajaa, joka 1970-luvulla joutuu tekemään päätöksen salaisten Vietnamin sotaa käsittelevien asiakirjojen tietojen julkaisemisesta.

Steven Spielbergin ohjaaman The Post -elokuvan ensi-ilta Suomessa on perjantaina 2. helmikuuta.

Meryl Streep sai uransa 21. Oscar-ehdokkuuden Steven Spielbergin ohjaamasta, 1970-luvun tositapahtumiin perustuvasta sanomalehtidraamasta The Post.

Voittoa Streepille tuskin tulee, sillä hänellä on naispääosakategoriassa vastassaan kaksi suosikkia: The Shape of Waterin Sally Hawkins ja yhteensä 7 ehdokkuutta saaneen draaman Three Billboards Outside Ebbing, Missouri päätähti Frances McDormand.

Three Billboards on pikkukaupunkiin sijoittuva draama, joka on saanut Yhdysvalloissa osan elokuvayleisöstä aivan lääpälleen.

Syynä on paitsi Fargon (1996) poliisipäällikön roolista tuttu McDormand myös tarina: se kertoo naisesta, joka aloittaa häirintä- ja julkisuuskampanjan saadakseen paikallisen poliisin selvittämään hänen teinityttärensä raiskausta ja murhaa.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri saapuu Suomessa elokuvateattereihin perjantaina 23. helmikuuta.

Frances McDormand sai Oscar-ehdokkuuden elokuvasta Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Aika on juuri sopiva Three Billboardsille. Tarina periksiantamattomasta naisesta sopii #metoo-ajan Hollywoodiin, jossa seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kitkemiseksi tehdään hartiavoimin töitä.

Yksi kampanjan seurauksista oli ahdistelusyytösten keskelle joutuneen Kevin Spaceyn poistaminen jo valmiista kaappausjännäristä All the Money in the World. Pikavauhtia hankittu korvaaja, tällä hetkellä 88-vuotias veteraanitähti Christopher Plummer teki loistavaa työtä – niin loistavaa, että sai roolistaan aivan ansaitusti Oscar-ehdokkuuden.

Christopher Plummer korvasi All the Money in the World -jännäristä poistetun Kevin Spaceyn – ja sai suorituksestaan Oscar-ehdokkuuden.

Sekä McDormand että Plummer edustavat kuitenkin pohjimmiltaan valtaväestöä. Tuli heille Oscareita tai ei, historiaa tämän vuoden Oscar-gaalassa tekevät heidän sijaansa ne elokuvantekijät, jotka edustavat vähemmistöjä.

Kahtena edellisenä vuonna Yhdysvaltain elokuva-akatemian äänestäjiä on syytetty etenkin hyväosaisten valkoisten elokuvantekijöiden ja miesten suosimisesta. Gaala on ollut liian valkoinen: #OscarsSoWhite.

Ongelma tiedostettiin myös akatemiassa, joka on sen jälkeen avannut tietoisesti ovensa useampaan kansankerrokseen. Seuraukset näkyvät. Tänä vuonna ehdokkuuksissa mennään jo monipuolisempaan suuntaan.

Viime keväänä rotujännitteitä ruotivalla kauhuelokuvalla Get Out puhuttanut Jordan Peele on vasta viides musta elokuvantekijä, joka on saanut Oscar-ehdokkuuden ohjauksesta, ja heistä ensimmäinen, joka keräsi samana vuonna yhteensä kolme ehdokkuutta – muut tulivat alkuperäiskäsikirjoituksen ja parhaan elokuvan kategorioissa.

Daniel Kaluuya sai Oscar-ehdokkuuden rotuennakkoluuloja käsittelevän kauhuelokuvan Get Out pääroolista.

Myös naisten asema elokuva-alalla herättänee tänä vuonna keskustelua. Kasvudraamalla Lady Bird kehuja kerännyt, näyttelijänäkin tunnettu (valkoinen) Greta Gerwig on vasta viides nainen, joka on saanut Oscar-ehdokkuuden ohjauksesta. Lisäksi hän sai ehdokkuuden Lady Birdin alkuperäiskäsikirjoituksesta.

Lady Bird saa Suomessa ensi-iltansa perjantaina 16. maaliskuuta.

Näyttelijänä muun muassa Frances Ha -elokuvasta tunnettu Greta Gerwig on vasta viides nainen, joka on päässyt ehdokkaaksi parhaan ohjauksen Oscar-kategoriaan.

Näkyviä mustia ehdokkaita Peelen ohella ovat Get Outin päätähti Daniel Kaluuya, asianajajaa draamassa Roman J. Israel, Esq. näyttelevä, uransa yhdeksännen ehdokkuuden saanut Denzel Washington, maanviljelijää rotujänniteajan syvään etelään sijoittuvassa draamassa Mudbound esittävä laulaja Mary J. Blige sekä The Shape of Waterissa laboratorion työntekijää näyttelevä Octavia Spencer.

Blige sai ehdokkuuden myös Mudboundiin tekemästään alkuperäiskappaleesta Mighty River.

Laulaja Mary J. Blige sai kaksi Oscar-ehdokkuutta: toisen Mudbound-elokuvan sivuosasta, toinen elokuvassa kuultavan laulun tekemisestä.

Mudboundin musta naisohjaaja Dee Rees sai ehdokkuuden käsikirjoituksesta mutta ei ohjauksesta. Siitä huolimatta elokuva teki historiaa: sen kuvaaja Rachel Morrison on kaikkien aikojen ensimmäinen kuvauksesta Oscar-ehdokkuuden saanut nainen.

Mudboundin neljä ehdokkuutta ovat voitto myös sen taustalla olevalle netti-tv-palvelu Netflixille, joka on viime vuosina sijoittanut pieniä omaisuuksia sekä tuottamiinsa että hankkimiinsa elokuviin.

Mudbound-draaman kuvaaja Rachel Morrison on ensimmäinen nainen, joka on saanut Oscar-ehdokkuuden kuvauksesta.

Ruotsille napsahti odotettu ehdokkuus Ruben Östlundin taidesatiirista The Square parhaan ulkomaisen elokuvan sarjassa. Jo etukäteen tiedettiin, ettei Suomen ehdokas ehdokkaaksi, Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland, yltänyt loppukahinoihin asti.

Keitä joukosta sitten puuttuvat? Ainakin perinteiset Oscar-suosikit, The Postin ohjaaja Steven Spielberg ja päätähti Tom Hanks, joista vielä viime syksynä vitsailtiin varmoina ehdokkaina.

Rannalle jäi myös The Disaster Artist -satiirin tähti, osastaan jo Golden Globen voittanut James Franco. Kuinka paljon ehdokasäänestykseen vaikuttivat äänestyksen viimeisinä päivinä hänestä levinneet ahdisteluhuhut, ei selvinne koskaan.

Varmaa on, että kun Oscar-gaala maaliskuun alussa järjestetään, naisten, mustien ja muiden elokuva-alan vähemmistöjen asema on tilaisuuden keskeinen puheenaihe.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?