Solsidan onnistui vaikeassa tehtävässä: tv-sarja taipui onnistuneeksi elokuvaksi – historia täynnä surullisia edeltäjiä

Julkaistu:

elokuvaversiot
Ruotsalainen Solsidan on ilahduttava poikkeus. Se on tv-sarjaan pohjaava elokuva, joka toimii. Muuten onnistujia on vain kourallinen.
Solsidan yllätti: onnistunut elokuva vanhasta tv-sarjasta, ja vielä komediasta. Ruotsalaiset osaavat. Tv-sarjoista tehdyt elokuvat harvemmin kestävät sovitusta. Nyt suuri ja pelottava kysymys kuuluu: onko Game of Thrones -elokuva tulossa vai ei?

Game of Thrones -sarjan kirjallinen luoja George R. R. Martin on vuosia vihjaillut Hollywood-versiosta. Aiheesta pitikin alun perin tehdä elokuva tai useita. HBO:n johtaja antoi viime vuoden lopulla lausunnon, joka oli lähinnä ”jyrkkä ehkä”. Asiaa tutkitaan.

Nykyään televisio kerää lahjakkuudet ja takoo rahaa kulttuuripääomalla kuten Game of Thrones. Ei suuri Hollywood-elokuva enää ole tavoite. Se on yleensä pettymys kaikille.

Pikemminkin suunta on nyt se, että elokuvista, jos ne menestyvät, tehdään tv-sarjoja. Puolisen sataa sellaista on parhaillaan tekeillä. Metropolis, Mustat donkkaa tykimmin, True Lies, Tulilinjalla, Rambo, Truman Show, Elää ja kuolla LA:ssa ja Perjantai 13. päivä kuuluvat joukkoon.


Silti Hollywoodin pyörittelee vanhojen tv-sarjojen rulettia. Vaarallinen tehtävä -sarja jatkuu varmasti, samoin Star Trek. Niiden asema on vankka myös elokuvissa.

Frendit päättyi vuonna 2004. Siitä alkaen on huhuttu elokuvasta. Lisa ”Phoebe” Kudrow särki monia sydämiä viime vuonna kerrottuaan: ”Ei koskaan, Frendit-elokuvaa ei ikinä tehdä.”

Sopranos-elokuvasta kuiskuteltiin, mutta ei enää James Gandolfinin kuoleman jälkeen. Breaking Badin fanit ovat odottaneet elokuvaa, ja he saivatkin sellaisen: nimittäin fanin sarjan jaksoista leikkaamaan epävirallisen YouTube-elokuvan.

Englantilaisen laatuviihteen ystäviä ehkä hemmotellaan. Tänä vuonna aloitetaan Downton Abbey -sarjan elokuvaversion kuvaukset. Ensi-ilta on seuraavana vuonna. Näin ainakin brittilehdistössä on lupailtu, mutta varmaa se ei vieläkään ole.

Lost, Deadwood, Rome, True Detective, The Wire, Twin Peaks.... parhaiden tv-sarjojen lista on täynnä tapauksia, jotka eivät saisi mitään lisäarvoa Hollywood-mankelista. No, Twin Peaksista tehtiin elokuva Tuli kulje kanssani. Se ei kuulu David Lynchin uljaimpiin saavutuksiin.

Seuraavassa lyhyt katsaus tv-sarjoihin, joista tehtiin elokuvia. Ei kovin ylevää katsottavaa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Salaiset kansiot (1993-2002)

Salaiset kansiot – taistelu tulevaisuudesta (1998) ja Salaiset kansiot – usko koetuksella (2008)

Salaliitot, ufot ja hirviöt herättänyt mysteerisarja onnistui kohtalaisesti elokuvissa. Hahmojen luonteita ja kemiaa kehiteltiin fantasian varjolla. Tammikuun alussa alkoi paluun tehneen tv-sarjan 11. kausi.


Sinkkuelämää (1998-2004)

Sex and the City – Sinkkuelämää (2008) ja Sex and the City – Sinkkuelämää 2 (2010)

Naisten suosikkisarjan nostalginen paluu oli vähemmän onnistunut. Luonnekuviin syventymisen sijasta tekijät keskittyivät punomaan kimuranttia, melko joutavaa tarinaa.


Firefly (2002-2003)

Serenity (2005)

Buffy – vampyyrintappajan luoneen Joss Whedonin epäonninen tieteissarja keräsi niin kulttisuosiota, että elokuva seurasi, ja ihme kyllä, sekin ajautui klassikkojen joukkoon.

Takaa-ajettu (1963-1967)

Takaa-ajettu (1993) ja Takaa-ajajat (1998)

Mutta kuka on yksikätinen mies? 60-luvun vaikuttava sarja kääntyi yhdeksi turhaksi ja toiseksi hyvin turhaksi elokuvaksi, mutta edellinen sentään oli Harrison Fordin ansiosta hitti.


Todella upeeta (1992-1996, 2001-2005, 2011-2012)

Todella upeeta -elokuva (2016)

Brittiläisen komediasensaation hulluus ja härskiys jatkui elokuvassa, mutta aika oli jo ajanut ilmiön ja härskien naisten ohi.

Da Ali G Show (2000-2004)

Ali G Indahouse (2002), Borat (2006), Brüno (2009)

Harvinainen poikkeus, tv-show, josta nousi kolme hahmoa elokuviin tekemään selvää jälkeä. Sacha Baron Cohenista tuli supertähti vasta elokuvien myötä.


Herrasmiesagentti/Kostajat (1961-1969)

Me kostajat (1998)

Brittiläisen tyylikäs ja seksikäs agenttisarja väännettiin vuosikymmeniä myöhemmin elokuvakammotukseksi, jossa Uma Thurman ja Ralph Fiennes melkein tuhosivat uransa.


CHiPS (1977-1983)

Paskalakit pyörillä (2017)

Melkein kukaan ei muista moottoripyöröpoliiseista kertovaa vanhaa tv-sarjaa, ja moni olisi etukäteen mielellään unohtanut paluuelokuvan – nimen perusteella. Tuloksena oli kriitikoiden murskaama, mutta sittenkin hellyttävän törppö komedia, jossa on kulttiainesta.

Yön vampyyrit (1966-1971)

Dark Shadows (2012)

Ohjaajana Tim Burton, pääosissa Johnny Depp ja Michelle Pfeiffer – eihän se voi pieleen mennä. Kauhusarjan koominen uusi tuleminen toi mieleen saman kohtalon kokeneen Addamsin perhe -sarjan. Tyyli ja puitteet ovat kaikki kaikessa.


Pimeyden ytimessä (1985)

Pimeyden ytimessä (2010)

80-luvulta monille mieleen jäänyt, ydinvoima-asiaa ja politiikkaa salaliittojännärin muotoon saatellut minisarja sai elokuvissa tuekseen Mel Gibsonin tähtikarisman, joka tosin oli jo laskussa näyttelijän toilailujen vuoksi. Kohtalaisen onnistunut jännäri.

Salainen agentti 86 (1965-1970)

Get Smart (2008)

Hyväntahtoista Mel Brooks -hölmöilyä 60-luvulta, täysin turha ison kankaan elvytysyritys.

Napoleon Solo (1964-1968)

Koodinimi U.N.C.L.E. (2015)

Tylyn kohtalon kokivat myös 60-luvun viileimmät ja tyylikkäimmät salaiset toimijat Napoleon Solo ja Illya Kuryakin miehisten leffojen spesialistin Guy Ritchien karkeissa kourissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt