Anne Flinkkilän ja Maarit Tastulan uusi ohjelma alkaa vihapuhe-jaksolla: ”Aikamme kaipaa empatiaa” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Anne Flinkkilän ja Maarit Tastulan uusi ohjelma alkaa vihapuhe-jaksolla: ”Aikamme kaipaa empatiaa”

Flinkkilä & Tastula on uusi keskusteluohjelma alan pitkän linjan ammattilaisilta.

Maarit Tastula ja Anne Flinkkilä palaavat ruutuun uuden keksusteluohjelman myötä.

13.1.2018 9:15

Flinkkilä & Tastula, lauantaisin 13.1. alkaen TV1 klo 17.10

Asia- ja keskusteluohjelmien konkarit Anne Flinkkilä (Inhimillinen tekijä, 1997–2017) ja Maarit Tastula (Punainen lanka, 1999–2008) ovat yhdistäneet taitonsa ja tietonsa. Uudessa ohjelmassa uskotaan, että katsojat yhä kaipaavat kunnollista keskustelua.

– Luotamme perinteiseen tarinaan ja kuljemme nopeatempoista valtavirtaa vastaan, kertoo Flinkkilä.

Hän on saanut Inhimillisen tekijän päättymisen jälkeen paljon kaipaavaa palautetta.

– Leirinuotio kiinnostaa. On ihmisen perustarve pysähtyä toisen henkilön kertomuksen äärelle. Keskeytymisen kulttuurissa se on jopa tärkeämpää kuin ennen.

Maarit Tastulan henkilökohtainen uudenvuodenlupaus on astua epämukavuusalueelle. Myös ohjelmassa haetaan näköalojen avartumista ihmiskohtaamisten kautta.

– On yhteiskunnan kannalta vaarallista lukittautua turvallisiin kupliin, Tastula muistuttaa.

– Olen aina ollut kiinnostunut yksilön ja yhteiskunnan tarinan yhdistymisestä. Juuri nyt olen huolissani. Yhteiskunnan kahtiajakautuminen aiheuttaa ulkopuolisuutta ja syrjään jäämistä. Tilanne muistuttaa aikaa sata vuotta sitten.

Kirjailija Sirpa Kähkönen on ensimmäisen jakson vieras. Hän puhuu vuoden 1918 tapahtumista.

Sirpa Kähkönen on yksi ensimmäisistä sarjan vieraista. Jaksossa muistellaan vuoden 1918 tapahtumia ja niiden yhteyttä nykypäivään, kuten vihapuheeseen.

– Sota on jättänyt syvän haavan moneen sukupolveen, vaikka nykyään nuoremmalta sukupolvelta vaaran tuntu on kadonnut. He eivät osaa eläytyä sodan tunteeseen, Tastula toteaa.

 Kohtaaminen kannattaa: itselle oppii antamaan pientä armollisuutta.

Uudessa ohjelmassa juontajat eivät toimi parina, vaan jaksot vedetään vuorotellen. Sisällöistä ja vieraista on kuitenkin päätetty yhdessä.

Flinkkilä kertoo ohjelman työstön tapahtuneen lukemisen ja havainnoinnin merkeissä.

– Selviytymistarinat ovat tärkeitä. Vieraita on periaatteessa helppo saada, mutta nykyään some vaikuttaa. Moni saattaa pelätä avautumisen seurauksia sosiaalisessa mediassa. Tabuja on vähemmän, mutta ne saattavat yllättää. Inhimillisessä tekijässä on viimeksi yllättänyt introverttius ja kuinka monet sitä ovat hävenneet.

Tastula toivoo ohjelman lisäävän empatiaa.

– Kohtaaminen kannattaa: itselle oppii antamaan pientä armollisuutta. Aikamme kaipaa empatiaa – tuntuu, että se on häviävä voimavara ihmisten keskuudessa. Tarvitaan kumpaakin puolta: terävää älyä ja analyysia sekä empatiaa!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?