TV & elokuvat

Puhtaat valkeat lakanat naulasi lama-Suomen ruudun ääreen – Ei nähdä enää uusintana?

Julkaistu:

nostalginen tv-sarja
1990-luvulla yli miljoona suomalaista seurasi Raikkaan yrittäjäperheen elämää.
Puhtaat valkeat lakanat (1993–1996) on yksi suomalaisten ikisuosikkisarjoista, jonka uusintaa toivotaan jatkuvasti. Ensiesityksen aikaan MTV3:lla nähtyä sarjaa seurasi viikoittain yli miljoona katsojaa.

Raija Orasen kirjoittama ja Ilkka Vanteen ohjaama sarja kertoi Raikkaan perheestä, jonka elämä pyöri vaatefirman ympärillä. Pääosissa olivat isä-Ensio (Juhani Laitala) ja äiti-Maire (Miitta Sorvali) Raikas sekä näiden lapset Katariina (Sari Havas), Irene (Emilia Pokkinen) ja Heikki (Perttu Pesä).


Ikimuistoiseksi roolisuorituksiksi nousivat myös Raikkaan perheen vävypojat: Carl-Kristian Rundmanin näyttelemä opportunistinen Eero Kurppa ja Ismo Apellin esittämä Veijo Salmi.


Sarjan suosio perustui osittain nostalgiaan ja suomalaisen elämänmenon muuttumisen kuvaukseen, sillä tapahtumat sijoittuivat 1960-luvulta 1990-luvun alkuun. Yrittäjäperheen elämän kautta katsojat saivat muistella Suomen nousun köyhästä kansakunnasta hyvinvointivaltioksi ja lopulta 1990-luvun surullisen laman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sarja on saatavana dvd:llä, mutta uusintana televisiosta sitä on ilmeisesti turha odottaa: esitys tulisi kanavalle aivan liian kalliiksi vanhoista tekijänoikeussopimuksista johtuen.


Tulevana kesänä Puhtaat valkeat lakanat pyörii Tampereen Komediateatterissa. Alkuperäisistä näyttelijöistä oli mukana Ensio Raikasta näytellyt Juhani Laitala.

– Se on yksi näyttelijäurani tärkeimmistä rooleista ellei tärkein. Saan yleisöltä palautetta, ja jatkuvasti muistellaan Ensio Raikasta. On mieluisaa palata eläkevuosina tähän rooliin, Juhani Laitala Ilta-Sanomille viime kesänä.

Laitalalla oli onnea siinä, että hän aikoinaan sai tv-sarjassa Ension roolin. Alun perin rooliin ajateltiin Jukka Puotilaa.

– Hän oli jo sopinut jotakin muuta. Minä olin sitten se seuraava vaihtoehto, Laitala muisteli.

– Tämä rooli teki minusta julkisen henkilön. Se oli minulle sopiva rooli, ja television voima on siinä, että sen ansiosta näyttelijä tunnetaan.


Kirjailija Raija Oranen puolestaan muisteli viime kesänä Ilta-Sanomille, kuinka hän sai idean sarjaan. Oranen nousi Frankfurtissa Finnairin koneeseen; siellä oli Helsingin Sanomat, ja lehdessä Liisa Lipsasen (o.s. Seppälä) haastattelu.

– Sanoin tuottaja Solja Kievarille, että tässä se nyt on se tv-sarja, Oranen muisteli.

Liisa Lipsanen oli Seppälän vaatekauppaketjun omistajia. Orasella oli itselläänkin kokemusta alalta.

– Äidilläni oli Hyrynsalmella valmisvaateliike. Hän oli ompelija. Olin aina äidin kaupassa puuhaamassa, ja järjestin muotinäytöksiä.

– Ensio Raikkaan olen rakentanut hyvin pitkälle oman isäni persoonan mukaisesti, Oranen kertoi.

Artikkelia korjattu klo 15:51: Puhtaat valkeat lakanat nähdään Tampereen komediateatterissa kesällä 2018, ei 2017.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt