Muistatko Metsolat? Sarjan tähti Anu Hälvä kavahti valtavaa julkisuutta – ”Olen ujo ja syrjäänvetäytyvä” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Muistatko Metsolat? Sarjan tähti Anu Hälvä kavahti valtavaa julkisuutta – ”Olen ujo ja syrjäänvetäytyvä”

Huippusuosittu 1990-luvun Metsolat-sarja esitetään kokonaan Yle Areenassa ensi viikon tiistaista lähtien. Lisäksi sunnuntaina TV1 näyttää erikoisjakson Joulu Metsolassa.

Metsoloiden Annikki (Helinä Viitanen, ed. vas.), Maria (Hellin Auvinen-Salmi), Antti (Ahti Haljala) ja lapset Risto (Svante Martin, tak. vas.), Heikki (Kim Floor), Jaana (Jaana Raski), Erkki (Kari Hakala) ja Eeva (Katriina Honkanen).

13.12.2017 6:43 | Päivitetty 13.12.2017 9:56

Metsolat-sarjan laajasta ja värikkäästä henkilögalleriasta keskeisiin rooleihin nousivat Anu Hälvän ja Kari Hakalan näyttelemät Helena ja Erkki.

Näyttelijä-ohjaaja Hälvä hämmästelee yhä sarjan kestosuosiota.

– Minähän en aikoinaan uskonut sarjaan. Olen kaupunkilaislapsi eikä minulla ole kaipuuta maaseudulle. Ajattelin, ettei Metsolat löydä yleisöä. Olin väärässä, ja hienoa, että olin, Hälvä sanoo.

Näyttelijä-ohjaaja Anu Hälvä ei ollut aluksi uskoa sarjan suosioon.

Väärässä oleminen selvisi nopeasti, kun sarjan esitykset alkoivat. Suosio heijastui arkeen, ja julkisuus pyyhki yli kuin tsunami.

– Kavahdin valtavaa julkisuutta. En ollut varautunut siihen. Se tuli puun takaa ja aavistuksen väärälle ihmiselle. Olen ujo ja syrjäänvetäytyvä. En ole massojen ihminen.

Suurimmalla lämmöllä Anu Hälvä muistelee sarjan tuotantotiimiä, niin näyttelijöitä, tekniikkaa kuin muitakin mukana olleita.

– Se oli mahtava ja kemialtaan hyvä porukka. Siitä on pelkästään positiivisia muistoja.

Yhtenä tapahtumana Hälvän mieleen on jäänyt Katriina Honkasen näyttelemän Eevan kirkkohäät.

 Kun kamera käynnistyi, kaikki olivat aivan hysteerisessä tilassa.

– Istuimme kirkossa seitsemän tuntia, ennen kuin valaistus, kuvakulmat ja muut saatiin kuntoon. Kun kamera käynnistyi, kaikki olivat aivan hysteerisessä tilassa. Ne olivat yhdet hauskimmat häät, joissa olen ollut.

Näyttelijä ja kahvilayrittäjä Kari Hakala ei myöskään lakkaa ihmettelemästä Metsoloiden kestosuosiota.

Näyttelijä Kari Hakala on nykyään myös kahvilayrittäjä Meri-Porissa.

– Uskomatonta, neljännesvuosisadan jälkeen, Hakala kommentoi sarjan tuloa Yle Areenaan.

Kun Hakalan näyttelemä Erkki Metsola ajoi erilaisia koneita tai kaivoi kaivurilla, ei käytetty stunttia. Hakala hoiti homman itse. Kommelluksilta ei vältytty.

– Harjoittelin kaivurilla ja onnistuin kaivamaan sen mahaansa myöten peltoon. Ajattelin, että nyt tulee ohjaaja silmille. Calle Mesterton saapui paikalle ja sanoi, oikein hyvä, että kone on tuolla tavalla, näkyy, että Erkki vasta harjoittelee.

Kuvausten aikana Hakalalle syntyi esikoinen. Hän saapui Lastenklinikalta Helsingistä suoraan kuvauksiin Mouhijärvelle pari vuorokautta valvoneena.

– Maskeeraaja katseli vuoroin käsikirjoitusta, vuoroin valvonutta naamaani ja sanoi, että sulla on juoppokohtaus, et tarvii maskia. Olin niin euforisessa tilassa ja valvomisesta sekaisin, ettei kuvauksista ole mitään muistikuvia.

Metsolat: Joulu Metsolassa, su 17.12. TV1 klo 17.10. Metsolat, koko sarja, ti 19. 12. alkaen Yle Areena.

Lue Anu Hälvän, Kari Hakalan ja muiden näyttelijöiden haastattelut uudesta Tv-lehdestä! Lehti on myytävänä 13.–19.12. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion voit lukea täältä.

Huom! Korjattu päivämäärä oikein klo 9.56.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?