The Crown -sarjan tähti on kuin nuoren prinssi Philipin kaksoisolento – katso vaikka itse - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

The Crown -sarjan tähti on kuin nuoren prinssi Philipin kaksoisolento – katso vaikka itse

Suositun The Crown -sarjan prinssi Philipiä näyttelevä Matt Smith on huomattavan samannäköinen kuin prinssi Philip nuorena.

9.12.2017 10:17

Suosittu Netflixin alkuperäissarja The Crown uppoutuu kuninkaallisten kiehtovaan maailmaan. Joulukuun 8. päivä julkaistaan Netflixissä sarjan toinen, odotettu kausi.

Sarjan suosion taustalla on paitsi asiantunteva käsikirjoitus, myös onnistuneet näyttelijäsuoritukset.

Kuningatar Elisabet II:n puolisoa prinssi Philipiä näyttelevän Matt Smithin yhdennäköisyys onkin pistänyt katsojien silmään.

Suomessa vuonna 1952 vieraillut prinssi Philip sai Englannin lähetystön päivällisillä juttuseurakseen ulkoministeri Sakari Tuomiojan (vas.) ja silloisen pääministerin Urho Kekkosen (kesk).

Smithin yhdennäköisyys prinssin kanssa on todella huomattavaa.

Näyttelijä Matt Smith The Crown -draamasarjan kuvauksissa prinssi Philipin roolissa.

Matt Smith on päässyt kuninkaallisen elämän kiemuroista selville sarjan kuvauksissa. Kun prinssi Harryn ja Meghan Marklen kihlaus julkistettiin, kommentoi Smith asiaa omasta näkökulmastaan.

– Säälin Meghan Marklea. Hänen elämänsä, sellaisena kuin hän sen tuntee, on ohi, Smith on sanonut Daily Mail -lehdelle.

Iso-Britannian postilaitos Royal Mail julkaisi marraskuussa 2017 postimerkin kuningatar Elisabethin ja prinssi Philipin avioliiton 70-vuotisjuhlan kunniaksi. Postimerkin kuvassa vastakihlautunut kuninkaallinen pari Lontoossa 1947.

Peter Morganin kehittämästä The Crownista on tullut yksi Netflix-suoratoistopalvelun suosituimmista ja kalliimmista suurtuotannoista.

Toista kautta kuvattiin 30 viikkoa kahdella kuvausmiehistöllä. Lisäksi kaksikymmentä tutkijaa varmisti, että yksityiskohdat ovat oikein.

Kustannukset ovat katossa yli 200 miljoonan euron tuotannossa.

Tosielämässä Elisabetin ja Philipin rakkaustarina sai alkunsa jo 1930-luvulla, kun Elisabet tapasi tulevan puolisonsa ensi kertaa lapsena perhepiirissä järjestetyissä häissä. Vuonna 1946 Elisabet myöntyi komean rakkaansa kosintaan ja pari kihlautui salaa. Häitä vietettiin vuonna 1947.

Vuonna 1952 kuningas kuoli, ja prinsessa Elisabetista tuli kuningatar välittömästi. Elisabetin virallisia kruunajaisia vietettiin vuonna 1953 hänen ollessaan vasta 25-vuotias.

Royal Mailin marraskuussa julkaisemassa postimerkissä kuningatar Elisabeth ja prinssi Philip ovat häämatkallaan vuonna 1947.

Philipistä tuli kruunajaisten myötä kuningattaren suurin tuki ja turva.

Philip uhrasi kruunajaisten myötä myös vapautensa ja uransa laivastossa, vaihtoi uskontonsa ortodoksista anglikaaniksi ja luopui oikeuksistaan Tanskan ja Kreikan kruunuun.

Hiljalleen Philip pääsi sinuiksi uuden elämänsä kanssa, ja hänestä tuli arvostettu kuningattaren puoliso. Philipillä oli Elisabetin rinnalla tärkeä tehtävä pitää yhteyttä tavalliseen kansaan ja hän vierailikin usein esimerkiksi tehtaissa.

Philip edusti uskollisesti puolisonsa vierellä läpi vuosien, kunnes luopui edustustehtävistään loppukesästä 2017.

Elisabetin ja Philipin liittoa on kuvattu yhdeksi maailman suurimmista rakkaustarinoista. Parin seitsemän yhteisen vuosikymmenen varrelle mahtui kuitenkin myös vaikeuksia.

Prinssi Philip vieraili Suomessa myös vuonna 1970. Prinssi Philip ja presidentti Urho Kekkonen kuvattuna Helsingissä 22. syyskuuta 1970 messuilla Britannian osastolla.

Philip matkusti vuosien aikana lukuisilla edustusmatkoilla ympäri maailmaa, myös ilman puolisoaan.

Hän viipyi matkoillaan jopa puoli vuotta kerrallaan kuningattaren hoitaessa omia velvollisuuksiaan toisaalla.

Philipin rakkautta Elisabetia kohtaan pidettiin kiistattomana, yksiavioisuutta sen sijaan ei. Prinssin kerrottiin olevan melkoinen naistenmies, ja on huhuttu, että prinssillä oli avioliittonsa ulkopuolisia suhteita.

Kuva The Crown -sarjasta.

The Crown -sarjan toinen kausi Netflixissä joulukuun 8. päivä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?