TV & elokuvat

Kai Lehtisen esittämä Jallu lähtee viemään filosofia taksilla Kilpisjärveltä Linnan juhliin – illalla televisiossa Suomen juhlavuoden tv-elokuva

Julkaistu:

Tämän suomalaisempaa televisioelokuvaa saa hakea.
Tapio Piiraisen ohjaama Suomen juhlavuoden tv-elokuva on lämminhenkinen ja hauska, mutta myös koskettava road movie, jossa matkataan Kilpisjärveltä Helsinkiin joulukuussa 2017.

Päähenkilö, filosofian tohtori Bruno A. Oja (Ville Myllyrinne), on paennut ikävää julkisuutta Lappiin. Pian hän saa kutsun Linnan juhliin, jonne hän lähtee taksilla Lapin miehen Jallun (Kai Lehtinen) kyydillä.

Koska mikään ei mene Brunon elämässä suunnitellusti, 1 200 ki­lometrin matka halki satavuo­tiaan Suomen ei suju aivan helposti.Reissu pysähtyy milloin mistäkin enemmän tai vähemmän traagisesta syystä. Matkalla tulee vastaan useampi haulikko ja su­rullinen ihmiskohtalo sekä paljon suomalaista jöröyttä ja ahdistavaa hiljaisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet tarinat koskettavat, vaik­ka niissä on mukana aimo annos jäyhää suomalaista huumoria. Samalla kirjakieltä puhuva, harkitseva julkkisfilosofi kohtaa sen todellisen Suomen ja suomalaiset, joita ei koskaan kutsuta Linnan juhliin.

Keskustelut käyvät nopeasti syvällisiksi täysin tuntemattomien ihmisten kanssa, ja tylsään ja työntäyteiseen elämään tottunut Bruno saa elämästä täysin uutta ajateltavaa.

Mikä oikeasti on elämässä tärkeää? Lehtisen roolihahmo osoittautuu Brunon tärkeäksi opettajaksi.


Upeasti kuvattu elokuva on täynnä taitavia näyttelijäsuorituksia, kau­niita ja jylhiä maisemia, mutta myös synkkää jouluista pimeyttä sekä nostalgista suomalaista mu­siikkia.

Myllyrinteen ja Lehtisen ohella upeat roolityön tekevät muun muassa Seela Sella yksinäisenä vanhuksena ja Oiva Lohtander eräiden itsenäisyyspäivän juhlien esiintyjänä.

Kari Hietalahti esittää itsemurhaa hautovaa miestä ja Antti Virmavirta päivystävää poliisia.

Kotikatsomo: Linnan juhlat

TV1 su klo 21.05

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt