Markus Selin suunnittelee Kalevala-aiheista elokuvaa – ohjaaja Antti Jokinen: ”Helposti puhutaan kymmenen miljoonan euron elokuvasta” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Markus Selin suunnittelee Kalevala-aiheista elokuvaa – ohjaaja Antti Jokinen: ”Helposti puhutaan kymmenen miljoonan euron elokuvasta”

12 vuotta sitten Markus Selin kertoi suunnittelevansa Kalevala-aiheista elokuvaa, joka keskittyy Kullervon tarinaan. IS selvitti, mitä hankkeelle nyt kuuluu.

– Helposti puhutaan kymmenen miljoonan euron elokuvasta, Markus Selin (vas.) luonnehtii Kullervoa. Elokuvan ohjaajaksi on nimetty Antti Jokinen (oik.).

25.11.2017 18:21

Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan jättimenestys paljastaa, että suomalaiset janoavat valkokankaille kansallisia suuria aiheita ja kotimaisia sankareita. Mitä siis kuuluu vuosikausia vireillä olleelle Kullervo-hankkeelle.

Solar Films -yhtiön johtaja Markus Selin sanoo suoraan:

– Kullervo ei nyt ole aktiivikehityksessä. Pari muuta projektia tuli väliin. Kullervoon palataan kun kirjoittaja vapautuu. Kaukainen ajatus Kalevala-aiheisesta trilogiasta elää yhä. Siihen menisi sitten paljon rahaa ja aikaa.

–Kullervo ei nyt ole aktiivikehityksessä. Pari muuta projektia tuli väliin, Markus Selin sanoo.

Elokuvan ohjaajaksi nimitetty Antti Jokinen vastaa kansalliseen huutoon. Hän on yhä valmistelemassa Kullervoa, joka on vasta kolmas Kalevala-aiheinen elokuva. Neuvostoliittolais-suomalainen Sampo (1959) ja leffa-anarkistin Jari Halosen Kalevala – Uusi aika (2011) ovat ne ilmeiset. Kalle Holmbergin jättimäinen Rauta-aika (1982) oli ehkä sittenkin enemmän Paavo Haavikkoa kuin Kalevalaa.

Antti Jokisen toinen kansallinen hanke toteutuu Mannerheim-elokuvaa aiemmin valmistelleen Handle Productions -yhtiön suojissa. Se on taiteemme suuren naisen Helene Schjerfbeckin elämäkertaelokuva, nimeltään yksinkertaisesti Schjerfbeck.

Kullervo-elokuva on aika lailla vaiheessa puitteiden ja tyylilajinkin puolesta.

– Pitää tehdä isoa epookkia, mutta miten nykynuoriso siihen suhtautuu? Minun aikanani Kalevala oli koulussa pakkopullaa. On mietittävä, onko tarkoitus tehdä Gladiator-tyylistä toimintaa vai Taru sormusten herrasta -trilogian mukaista. Helposti puhutaan kymmenen miljoonan euron elokuvasta, Markus Selin kertoo.

Akseli Gallen-Kallela ikuisti Kullervon maalaukseensa.

Tässä voisi olla myös kaupallisen ja kansainvälisen kiilan paikka, jos kaikki hyvin menee. Tunnettuahan on, että J. R. R. Tolkien ammensi sormuskirjoihinsa yksityiskohtia suomalaista ja pohjoismaisesta mytologiasta ja myös suomen kielestä.

Vuonna 2005 Markus Selin ensi kerran paukautti valmistelevansa Kalevala-aiheista elokuvatrilogiaa. Selin manasi Mannerheim-hanketta, jonka rahoitusvaikeuksien kanssa hän oli tuolloin ehtinyt taistella jo 13 vuotta.

Kalevala-seuran toiminnanjohtaja Ulla Piela esitti tuoreeltaan yllättävän toiveen, sen, ettei Selinin ja Jokisen elokuva keskittyisi Kullervoon ja Sammon ryöstöön. Hän toivoi aiheeksi Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulantaa tai Ainon kohtaloa.

– Kilpalaulannassa olisi symboliikkaa: vanha ja nuori tietäjä mittelemässä; sana vastaan sana, tieto vastaan tieto, Piela totesi Uudessa Suomessa.

Elokuvan ohjaajaksi nimitetty Antti Jokinen on yhä valmistelemassa Kullervo-elokuvaa.

Ei aivan huono idea. Kilpalaulannan voisi vaikka modernisoida rapin keinoin. Suomessa on suuri määrä osaavia naisohjaajia, joista joku voisi tarttua Ainon tarinaan, suomalaisen mytologian traagisen morsiohahmon kohtaloon. Toisaalta, mikä miehiäkään estäisi. Onhan metalliyhtye Amorphis tehnyt kolme kappaletta Ainosta: Drowned Maid, Mermaid ja On a Stranded Shore.

Suomalainen sankaritarina on luvassa jo jouluksi, ja se tarina on tosi. Silloin tulee ohjelmistoon Aleksi Mäkelän elokuva 95, joka kertoo vuoden 1995 jääkiekkoihmeestä, Suomen ensimmäisestä jääkiekon maailmanmestaruudesta. Timo Koivusalo on tekemässä elokuvaa Olavi Virrasta, kaikkien aikojen rakastetuimmasta suomalaisesta laulajasta.

Suomalainen klassinen kirjallisuus ei Tuntematonta sotilasta lukuun ottamatta tunnu niin kiinnostavan elokuvantekijöitä. Ei, vaikka Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoissa olisi sotaisan romanttista ainesta vaikka mihin.

Suomalaisista nykysankareista kaksi on pelihahmoja. Remedy-yhtiön Max Paynesta onkin jo Hollywood-elokuva olemassa. Alan Wake taas oli alusta lähtien pelin ja elävän kuvan yhdistelmä.

Jotain kansallista ja sankarillista on Seliniltä ja Solarilta kohta tulossa. Aleksi Mäkelä on ohjaamassa elokuvaa kansan rakastamasta laulajasta Kari Tapiosta. Sen nimi on Olen suomalainen.

Kullervo

  • Kullervo, Kalervon poika, on Kalevalan Kullervo-runojen sankari.

  • Elias Lönnrotin muovaama kokonaisuus pohjautuu Karjalan ja Inkerin kansanrunoihin, jotka kuvaavat veljessodassa säästyneen Kalevanpojan eli Kullervon onnetonta elämää.

  • Runoissa Kullervo selviytyy lapsena Untamon surmanyrityksiltä, tekee tuhotöitä, myydään orjaksi Ilmariselle, surmaa välillisesti Ilmarisen emännän, löytää kuolleeksi luullut omaisensa, viettelee sisarensa tätä tuntematta, kostaa Untamon heimolle ja heittäytyy lopulta omaan miekkaansa.

  • Traagisia Kullervo-runoja pidetään Kalevalan kiinteimpänä ja draamallisimpana osana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?