Kun Kyle MacLachan astui Twin Peaksin lavasteisiin, ohjaaja Lynchin kasvot alkoivat loistaa: ”David muutti urani suunnan” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kun Kyle MacLachan astui Twin Peaksin lavasteisiin, ohjaaja Lynchin kasvot alkoivat loistaa: ”David muutti urani suunnan”

Tv-lehti tapasi Twin Peaksin agentti Cooperin eli näyttelijä Kyle MacLachlanin Monte Carlon tv-festivaaleilla. Tähti palasi rooliinsa 25 vuoden jälkeen.

Twin Peaksin kolmas kausi alkaa tiistaina Sub-kanavalla.

21.11.2017 20:39

Musta puku, tumma solmio, valkoinen kauluspaita – ja kenties kuppi pirun hyvää kahvia.

Lukiolaistyttö Laura Palmerin murhaa tutkineen agentti Cooperin kuuluisat tunnusmerkit ovat legendaarisen Twin Peaks -sarjan faneille miltei pyhiä. Ne merkitsevät yhä hyvin paljon myös niiden kantajalle, näyttelijä Kyle MacLachlanille.

– Paluu mustan puvun sisään tuntui maagiselta, MacLachlan kuvailee tunteita, joita hänellä oli uuden Twin Peaks -kauden kuvausten alussa.

Puheet vaatteista tuntuvat erityisen osuvilta paikassa, jossa tapaamme. On kesäkuu, ja menossa on Monte Carlon tv-festivaali Monacossa. Illan juhlatilaisuudessa MacLachlanilla on päällään klassinen smokki, mutta päivällä asusteena on siisti sininen paita ja pikkutakki.

Cooperin musta puku, se on silti aivan erityinen.

– Lähestyin mustaan pukuun solahtamista kuin rituaalia. Se tuntui 25 vuoden jälkeen isolta ja tärkeältä askeleelta, joten tein sen hyvin hitaasti, nautin hetkestä ja palasin ajatuksissani Cooperiksi.

Kun MacLachlan sen jälkeen astui Twin Peaksin lavasteisiin, puku teki vaikutuksen myös koko sarjan luojaan, ohjaaja David Lynchiin.

– Kun David näki minut, hänen kasvonsa alkoivat loistaa.

– Hän nousi ylös ja kättelimme. David ei puhu mielellään yksityisistä asioista, joten muistelimme hieman menneitä ja totesimme tekevämme taas yhteistä matkaa.

Kyle MacLachlan kiittää Twin Peaksin paluusta myös sarjan uskollisia faneja. –Fanien tasainen rummutus netissä saattoi osaltaan taivutella Davidia jatkamaan sarjaa.

Ilman David Lynchin alkuperäistä visiota Twin Peaksista ja pikkukaupungin arvoituksia innokkaasti tutkivasta FBI-agentti Dale Cooperista ei MacLachlanista olisi välttämättä tullut nykyisen kaltaista tähteä. Ilman Lynchiä hän ei luultavasti olisi edes päätynyt elokuva- ja tv-osiin.

Valmistuttuaan Washingtonin yliopistosta 1982 MacLachlan tähtäsi New Yorkiin ja teatteritöihin.

– Tavoitteeni oli päästä mukaan johonkin teatteriryhmään ja esiintyä ympäri Yhdysvaltoja. David muutti urani suunnan, MacLachlan muistelee 1980-luvun alkua.

Parikymppinen MacLachlan oli kuullut, että Frank Herbertin 1965 ilmestyneestä eeppisestä tieteisromaanista Dyyni ollaan tekemässä elokuvaa. Videokasetilla lähetetty koe-esiintyminen poiki kutsun Universalin studioille Los Angelesiin.

Dyynin toimisto löytyi ihan studioalueen takaosasta.

– En ollut koskaan aiemmin tavannut elokuvaohjaaja, enkä tiennyt, mitä odottaa. David olikin ihan tavallinen kaveri, hyvin miellyttävä.

Musta puku ja kuppi pirun hyvää kahvia – siitä Twin Peaksin legendaarisen etsivä Dale Cooperin tunnusmerkit.

David Lynchiä ja MacLachlania yhdisti tausta Yhdysvaltain luoteisosien pikkukaupunkien kasvatteina: MacLachlan oli varttunut Washingtonin Yakimassa, Lynch oli kotoisin Montanan Missoulasta.

– Löysimme yhteisen sävelen nopeasti. Puhuimme kasvamisesta pikkukaupungissa ja rakkaudestamme hyviin punaviineihin.

– Kysyin myös hänen kokemuksistaan elokuvaohjaajana, sillä jo hänen edelliset elokuvansa Eraserhead ja Elefanttimies olivat tehneet vaikutuksen.

Kaksikko päätyi puhumaan kaikesta muusta paitsi itse Dyynistä ja Paul Atreidesin roolista. Lopulta Lynch ojensi elokuvan käsikirjoituksen, pyysi opettelemaan muutaman kohtauksen ja palaamaan koekuvauksiin muutaman päivän kuluttua.

Sen monimutkaisempi ei ollut alku yhteistyölle, joka heti Dyynin jälkeen jatkui pääosalla psykologisessa trillerissä Blue Velvet – ja sinisempi oli yö (1986). Siinä MacLachlan näytteli nuorta Jeffreyä, jonka löytämä irtonainen korva johtaa hänet tonkimaan pikkukaupungin pinnan alle kätkeytyviä synkkiä salaisuuksia.

Käytännössä Blue Velvet oli ensimmäinen variaatio aiheesta, jonka Lynch vuosina 1990–1991 jalosti tuottaja Mark Frostin kanssa Twin Peaks -sarjaksi.

David Lynch Rooman filmifestivaaleilla marraskuun alussa 2017.

Agentti Dale Cooper nähtiin myös sarjaa jatkaneessa elokuvassa Twin Peaks – tuli kulje kanssani (1992). Se oli paljon synkempi kuin alkuperäinen sarja – mutta ei vielä yhtä tyrmäävä kokemus kuin tämän vuoden toukokuussa valmistunut uusi kolmas kausi.

Uusi Twin Peaks muistuttaa Lynchin viime vuosien elokuvia: juoni ja tutut hahmot ovat olemassa, mutta ihan selvää ei ole, mistä on kyse. Tyyli on kokeellinen, verkkainen ja korostetun surrealistinen.

Ennen kuvauksia MacLachlan sai luettavakseen kolmannen kauden koko 500-sivuisen käsikirjoituksen, mutta myöntää, ettei hänkään ole aivan varma siitä, mitä uudella kaudella tapahtuu.

– Olen itsekin sarjan fani. Olen seurannut uutta sarjaa sitä mukaa, kun jaksot ovat ilmestyneet. Tiedän, mihin tarina on menossa, mutta samalla tavalla minäkin olen sekä hämmentynyt että lumoutunut Davidin visiosta, kuvista ja tarinankerronnasta, MacLachlan toteaa.

18-osainen uusi kausi kuvattiin elokuvan tapaan: kaikki yhdessä paikassa tapahtuvat kohtaukset purkitettiin aina kerralla.

– Tiesin, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen kunkin kohtauksen, mutta nojauduin Davidiin. Hänellä oli koko sarja päässään, ja hän tiesi täsmällisesti, missä mennään.

Twin Peaks on kerännyt ilmestymisensä jälkeen vankan fanikunnan.

Agentti Cooperin lisäksi MacLachlan näyttelee uusissa jaksoissa tämän pahaa kaksoisolentoa Mr. C:tä ja jälkimmäisen vastakohtaa, hyväntahtoista Dougie Jonesia.

– Synkin hahmo, jota ennen tätä olin näytellyt, oli Kivisten ja Sorasten konna Cliff Vandercave, MacLachlan murjaisee.

Säälimättömän Mr. C:n näytteleminen oli sekä nautinnollista että häiritsevää.

– Hahmo oli itselleni niin epätyypillinen, että tarvitsin todella paljon Davidin neuvoja. Kokeilimme runsaasti eri lähestymistapoja.

Myös hölmön Dougien luominen vei aikaa.

– Tv-sarjoja tehdessä olen tottunut siihen, että mennään nopeasti eteenpäin, mutta David oli sitä vastaan. Hän antoi Dougien hahmon kasvaa täysin omalla tempollaan.

Lynchin ohjaustapaa MacLachlan kuvailee hellävaraiseksi.

– Yksinkertaisimmillaan se oli sitä, että hän huomautti esimerkiksi jostain asiasta, jota tein puhuessani suullani.

– Usein hän kuitenkin kuvaili erilaisia tuntemuksia: katso tänne niin kuin tuntisit tuulen puhaltavan. Tuntemusten ajattelu auttoi hahmottamaan hahmojeni mielentilaa.

MacLachlan avioitui Desirée-vaimon kanssa 2002. Callum syntyi 2008.

Näyttelemiseen MacLachlan sai ensikosketuksen jo lapsuudessaan. Kotipaikka Yakima oli 45 000 asukkaan pikkukaupunki. Perheen talo sijaitsi lähellä teatteria.

– Vanhimmat muistoni ovat ajalta, kun äitini oli mukana teatterin toiminnassa. Hengailin siellä jo lapsena veljeni kanssa.

Teatteri oli entinen omenafarmin varastorakennus.

– Kesäisin pääsimme pikkuhommiin, ehkä valomiehiksi tai myyntikojulle. Teatterin myyntikoju oli paras, koska sieltä sai ilmaista limua, MacLachlan sanoo ja hymyilee.

Vielä lukiossakin näytteleminen tuntui hänestä vain kivalta jutulta.

– Collegessa yritin keksiä, mitä tekisin työkseni, ja palasin yhä uudestaan ajatukseen näyttelemisestä.

–  Eräänä kesänä osallistuin tapahtumaan, jonka kautta pääsin esittämään näytelmiä pikkukaupungeissa. Ohjaaja oli mahtava ja muut näyttelijät ammattilaisia. Kokemus oli vahva. Tajusin, että tämä on sitä, mitä haluan tehdä.

Kotiseutu vetää yhä puoleensa: nykyään MacLachlan on osaomistajana viinitilalla, joka sijaitsee Walla Wallassa, parinsadan kilometrin päässä Yakimasta.

Täydelliset naiset -sarjassa MacLachlan näytteli hammaslääkäri Orson Hodgea, Breen (Marcia Cross) aviomiestä.

Alkuperäisen Twin Peaksin suosio toi valkokangasrooleja, jotka kuitenkin kuihtuivat Paul Verhoevenin kiistellyn stripparielokuvan Showgirls (1995) jälkeen pikkuosiksi.

Sinkkuelämää-sarjan rooli lääkäri Trey MacDougalina, Kristin Davisin esittämän Charlotten impotenttina ex-miehenä avasi tien 2000-luvun menestyssarjoihin.

Nykyään MacLachlanilla on faneja myös tv-sarjoista Ensisilmäyksellä, Good Wife ja S.H.I.E.L.D. – agentit. Komediasarjassa Portlandia hän esittää kajahtanutta pormestaria.

New Yorkissa hänet tunnistetaan silti parhaiten sekä Täydellisistä naisista että Sinkkuelämää -sarjasta.

– New Yorkissa ei olla ujoja. Eräs kerrostalon ovimies huikkasi minulle Sinkkuelämään viitaten, että toivottavasti saat sen taas pystyyn! Kurjaa tuollainen vaiva!

– Se oli tietenkin huumoria, mutta se kuvaa hyvin New Yorkin henkeä!

Twin Peaksin kolmas kausi Sub-kanavalla tiistaisin klo 23.00 (kaksi jaksoa peräkkäin) sekä HBO Nordic.

Twin Peaksin kolmas kausi alkaa tiistaina Sub-kanavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?