Vesa-Matti Loiri paljastaa Uuno Turhapuron esikuvan: ”Hain hahmoon deekiksellä olevaa klovnia” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Vesa-Matti Loiri paljastaa Uuno Turhapuron esikuvan: ”Hain hahmoon deekiksellä olevaa klovnia”

Vesa-Matti Loiri ei voinut kuvitella, että alkoholistilta näyttävästä, huonokäytöksisestä Uuno Turhapurosta tulisi koko kansan suosikki. Niin vain tuli. Nyt Uuno saa oman dokumenttisarjan.

22.11.2017 7:15

Tarina alkoi Spede Pasasen kirjoittamasta Spede Show -sketsistä vuonna 1971. Sen pääosassa oleva hahmo sai nimekseen Uuno Turhapuro.

– Hahmo kolahti ihmisille heti. Kahden sketsin jälkeen Spede ehdotti, että tehdään tästä elokuva. Sanoin heti, että ei tehdä, koska tämä on sketsihahmo, Vesa-Matti ”Vesku” Loiri muistelee IS Tv-lehden haastattelussa.

Mutta niin vain tehtiin. Vuonna 1973 ilmestyneestä ensimmäisestä Uuno-elokuvasta Uuno Turhapuro tuli jättimenestys.

Loiri loi Uunon epäsiistin ja rähjääntyneen ulkonäön täysin itse.

– Kävin puvustossa katsomassa, mitä kaikkea laittaisin hahmolle päälle. Löysin Leo Lastumäen liian isot kengät, verkkopaidan ja armeijan housut, ja suunnittelin itse myös maskin, Loiri kertoo.

– Parin sketsin jälkeen poistatin hahmolta vielä hampaan. Hain hahmoon deekiksellä olevaa klovnia. Sketsiohjelman ohjaaja Inkeri Pilkama huusi maskin nähtyään, että ei-ei-ei! Spede puolestaa huusi, että jes-jes-jes!

Uuno Turhapuro -elokuvia tehtiin 19 kappaletta vuosina 1973–2004. Myös Simo Salminen, Spede Pasanen ja Marjatta Raita olivat elokuvien vakionäyttelijöitä.­

Deekiksellä olevaa klovnia muistuttavasta hahmosta tuli koko kansan suuri sankari. Miten ihmeessä siinä näin kävi?

– Uuno oli suvereeni ja nopea ja vainusi aina ilmapiirin muutokset. Naiset saattoivat katsoa kotisohvilla, että onneksi oma mies ei ole ihan noin ufo. Miehille Uuno oli tietynlainen sankari: että joku sentään uskaltaa olla tuollainen, Loiri miettii.

Uunoa myös muokattiin, kun Loiri huomasi elokuvia ohjanneen Ere Kokkosen kanssa, että hahmosta oli tulossa liian ilkeä.

– Eihän Uuno koskaan ollut mikään kiltti, mutta tavallaan oli kuitenkin. Yhdessä vaiheessa Uunon ilkeys karkasi vähän käsistä, joten muutimme hieman roolia.

Nyt Uunosta keskustellaan uudessa dokumenttiohjelmassa Kansalainen Turhapuro, jossa häntä käsitellään kuin oikeaa henkilöä. Sarjan on ohjannut Lauri Nurkse, ja se alkaa MTV3-kanavalla lauantaina.

Lue Vesa-Matti Loirin koko haastattelu tuoreesta Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 22.–28.11. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa. Digiversion voit lukea täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?