Muistatko vielä Bonanzan? Vain yksi lännensarjan päätähdistä ei käyttänyt peruukkia!

Legendaarinen lännensarja hurmasi katsojia myös Suomessa.

Dan Blocker, Lorne Greene ja Michael Landon olivat Bonanzan voimakolmikko.

19.11.2017 12:01

Bonanza on yksi tv-historian menestyneimmistä ja tunnetuimmista tv-sarjoista. Sarjaa kuvattiin kaiken kaikkiaan 461 jaksoa vuosina 1959–1973. Legendaarista Bonanzaa esitettiin Suomessa 1961–74.

Virginia Cityn kaupunkiin Nevadassa sijoittuvassa sarjassa seurataan Ponderosa-tilan omistajien, Cartwrightien perheen elämää Comstockin kultaryntäyksen jälkimainingeissa. Perheen pää Ben Cartwright (Lorne Greene) on jäänyt kolme kertaa leskeksi: kaikki hänen vaimonsa ovat kuolleet ainoan poikansa syntyessä, ja veljekset Adam, Eric eli ”Hoss” ja Joe, ovat siis velipuolia.

Cartwrightin isä ja pojat Bonanzassa.

Sarjan loi amerikkalainen tv-tuottaja ja -käsikirjoittaja David Dortort. Siihen asti television lännensarjojen päähenkilö oli ollut kiertelevä revolverisankari, joka ratkoi jonkin seutukunnan ongelmia ja jatkoi matkaansa. Dortort halusi kehittää realistisemman lännen sarjan, joka kertoo pioneeriperheestä. Dortort toikin sarjaansa sekä historiallista todenperäisyyttä että amerikkalaisen yhteiskunnan kipupisteitä rasismista uskonnollisiin ristiriitoihin.

Dawn Wells ja Pernell Roberts neljännellä kaudella.

Vanhin veljeksistä, Adam, poistui sarjasta, kun näyttelijä Pernell Robertsin ja tuotantoyhtiön välille syntyi erimielisyyksiä palkkauksesta. Adamin keksittiin lähteneen merille, ja sarja jatkui kahdella veljeksellä. Roberts suostui pitkän tauon jälkeen esiintymään sarjassa kerran.

Hoss (Dan Blocker) ja Joe (Michael Landon).

Hossia esittänyt Dan Blocker kuoli yllättäen sappikivileikkauksen komplikaatioihin syksyllä 1972. Nopeasti huomattiin, että sarja ei toimi ilman häntä. Alun perin Hossille suunniteltu leskeksi jääminen siirrettiin kohtaamaan nuorinta veljeksistä Joeta (Michael Landon). Joe oli monien katsojien suosikki, ja tämän tyly kohtalo karkotti entisestään katsojia.

Myös Landonin, joka lopulta myös osallistui käsikirjoittamiseen, käytös alkoi vuosien mittaan muuttua yhä vaativammaksi, ja sarjan luoja Dortort alkoi saada tarpeekseen.

– Lähes jokainen repliikki ja kohtaus alkoi vaatia loputtoman pitkiä neuvotteluja kesken kuvausten. Tunnelma kuvauksissa muuttui viimeisinä vuosina hyvin katkeraksi, Dortort paljasti.

Michael Landon jatkoi menestyksekästä näyttelijän uraansa Bonanzan jälkeen 1974 Pieni talo preerialla -sarjassa.

Dan Blocker, Lorne Greene, Michael Landon ja Ben Johnson 12. kaudella.

Peruukki aiheutti ongelmia

Kolme Cartwrightien näyttelijöistä piti peruukkia tai tupeeta. Lorne Greene käytti tupeeta myös yksityiselämässään, kun taas Pernell Roberts käytti hiuslisäkettä vain sarjan kuvauksissa. 1968 myös Dan Blocker alkoi käyttää hiuslisäkettä, sillä noin nelikymppisenä hänen hiuksensa alkoivat harventua.

Ainoa oikeilla hiuksillaan pärjännyt päänäyttelijä oli Michael Landon, jolla oli tunnetun tuuhea tukka. Ihan ilman lisäkkeitä ei Landonkaa pärjännyt, sillä 175 cm pitkä näyttelijä taas käytti korokepohjallisia lisäämään pituutta.

Michael Landon (1936–1991).

Yhdessä kohtauksessa isä-Beniä näytelleen Lorne Greenen piti hypätä jalat edellä järveen. Michael Landon muisteli myöhemmin, kuinka Greene upposi kokonaan veteen, mutta tämän peruukki pompahti veden pintaan. Greene tarrasi peruukkiin ja veti sen takaisin päähänsä veden alla, asetteli sen takaisin ja nousi vedestä peruukki vähän vinossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?