TV & elokuvat

Inhimillisen tekijän ex-toimittaja muistelee: ”Kokoukset, joissa jaariteltiin, haittasivat työskentelyä”

Julkaistu:

Ruudusta kadonneet
Helena Itkonen oli perustamassa Inhimillisen tekijän, ja työskenteli sen toimittajana 14 vuotta.
Toimittaja Helena Itkonen, 69, juonsi ja tuotti TV2:n Inhimillinen tekijä -keskusteluohjelmaa (1997–2017) sen alusta eläkkeelle jäämiseensä 2011 saakka. Hän oli mukana kehittämässä ohjelmaa yhdessä Anne Flinkkilän ja Pirjo Isomäen kanssa.

– Keksimme yhdessä ohjelman ollessamme ajankohtaistoimituksessa tekemässä Ajankohtaista kakkosta. Mietimme, millaista ohjelmaa itse haluaisimme katsoa. Niin syntyi Inhimillinen tekijä, Itkonen kertoo.


Parhaillaan Itkonen valmistelee taidenäyttelyä syksylle 2018 Galleria Koppeloon Tampereella.

– Opiskelin Sara Hildénin kuvataideakatemiassa niin pitkälle kuin oli opiskeltavissa. Nyt opiskelen Lapin yliopistossa kuvataidetta, opintoja on mahdollisuus suorittaa Tampereen kesäyliopistossa. Vedän myös keskustelutilaisuuksia Kansallisteatterin Lavaklubilla ja Tampereen Työväen Teatterin klubilla sekä teen radiodokumentteja Yle Radio 1:een.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helena Itkonen myöntää kaivanneensa Inhimillistä tekijää eläkkeelle jäämisen jälkeen.

– Kaipasin suorien ja nauhoitettujen lähetysten studioadrenaliinia ja jännitystä. Sama adrenaliini on nyt keskusteluissa elävän yleisön edessä. Joitain ihmisiä kaipaan, mutta heitä olen tavannut privaatisti. On aina tosi kiva tavata entisiä työtovereita, heillä on paikka sydämessäni.


On jotakin, mitä Itkonen ei haikaile takaisin tippaakaan.

– Joutavanpäiväisiä kokouksia, joita sielläkin oli. Oli hyviäkin kokouksia, mutta kokoukset, joissa vain jaariteltiin, haittasivat varsinaista työskentelyä.

Pitkän linjan toimittaja ei ole kääntänyt tv:lle selkäänsä.

– Olin kerran lyhyellä varoitusajalla juontamassa Lupa välittää -ohjelmaa. Flinkkilän Anne soitti ja pyysi mukaan, kun yksi ihminen oli sairastunut. Jos joku vanha kaveri olisi pulassa tai jos olisi joku tosi tosi kiinnostava projekti, voisin lähteä mukaan, Itkonen pohtii.

Itse hän katsoo tv:tä yhä vain vähemmän ja vähemmän nykyään.

– Tv-ohjelmat ovat muuttuneet tylsemmiksi. Katson Ylen Tv-uutiset, se rytmittää päivää. Katson kiinnostavaa Petos-sarjaa ja Siskonpetiä. Ajankohtaisohjelmiin on vanha rakkaus: A-talk ja Perjantai-ohjelma, siinä on A2:n perinteitä. Enemmän olen siirtynyt nettikatseluun. Katselen Yle Areenaa ja Netflixiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt