Aku Louhimies poisti vitsejä Tuntemattoman sotilaan kansainvälisestä versiosta – Vanhalan heitto juoksuhaudassa sai kyytiä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Aku Louhimies poisti vitsejä Tuntemattoman sotilaan kansainvälisestä versiosta – Vanhalan heitto juoksuhaudassa sai kyytiä

Aku Louhimiehen (oik.) Tuntemattomasta sotilaasta työstetään vuoden sisällä kolme eri versiota: Suomen teatteriversio, lyhyempi kansainvälinen versio ja pidempi tv-sarjaversio. Vasemmalla sotamies Vanhala (Hannes Suominen).

Julkaistu: 9.11.2017 7:04

Ohjaaja Aku Louhimies kuvailee Ilta-Sanomille, millainen on Tuntemattoman sotilaan lyhyempi kansainvälinen versio.

Ohjaaja Aku Louhimies markkinoi Tuntemattoman sotilaan lyhyempää, 2 tuntia 12 minuuttia ja 49 sekuntia kestävää kansainvälistä versiota parhaillaan Los Angelesissa ulkomaisille elokuvalevittäjille.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että kansainvälisen version ensi-ilta on Virossa, Tallinnassa järjestettävillä Black Nights Film Festivalilla torstaina 23. marraskuuta.

Eri versioiden tekeminen oli Louhimiehen mielessä jo varhain projektin alussa. Hänelle kansainvälinen versio on oma, erillinen teoksensa.

– Ulkomaisilla katsojilla ei ole mitään käsitystä Suomen historiasta, sodista tai Väinö Linnan romaanista. Olen jättänyt kansainvälisestä versiosta pois asioita, joita ei voi oikein kääntää, Ilta-Sanomien tavoittama Louhimies kertoo.

Tämä koskee jopa joitakin yksittäisiä repliikkejä.

– Ulkomaalaisille olisi tosi vaikeaa saada välitettyä, mistä on kyse, kun Vanhala huutaa venäläisille juoksuhaudassa, että lapualaiset on jo aikoja sitten tapettu, nyt on laihialaiset menossa.

Andrei Alén näyttelee Rahikaista ja Hannes Suominen Vanhalaa.

Kartat tulevat katsojan avuksi

Rokan puheissa toistuva Kannaskaan ei taida olla kovin tuttu termi Suomen ulkopuolella. Kansainväliseen versioon onkin lisätty karttoja, jotta katsojat tietävät, missä sotilaat kulloinkin liikkuvat.

– Kun elokuva lyhenee noin 50 minuutilla, elokuvan rytmi varmasti muuttuu. Toivon, että kansainvälisestäkin versiosta välittyy kuitenkin ajatus sodan mielettömyydestä ja ihmisyydestä tragedian keskellä.

Vaikka Louhimies toteaa olevansa todella tyytyväinen Suomessa pyörivään kolmituntiseen elokuvaan, hänellä on hyvä tunne myös uudesta versiosta. Sen Louhimies työsti yhdessä Tuntemattoman sotilaan leikkaajan Benjamin Mercerin kanssa.

Linnan romaanin monipolvisuus antoi leikkausvaiheessa myös mahdollisuuksia.

– Romaanin rakenne mahdollistaa sen, että sen kuvaamista tapahtumista voi kertoa hyvin monella tavalla, Louhimies toteaa.

Väinö Linnan romaanin rakenne antoi elokuvan leikkausvaiheessa paljon mahdollisuuksia.

Palautetta tullut jo Los Angelesista

Los Angelesissa hän on saanut jo palautetta kansainvälisestäkin versiosta.

– Täällä on kommentoitu, että elokuvan konflikti on universaali. Kun perhe odottaa isää kotiin rintamalta, tunne välittyy, Louhimies viittaa Rokan perheestä kertoviin kohtauksiin.

Lyyti (Paula Vesala) odottaa miestään Rokkaa kotiin sodasta.

Tuottaja Miia Haavisto kertoi Ilta-Sanomille keskiviikkona, että kansainvälisessä versiossa on myös sellaista materiaalia, mitä Suomi-versiossa ei ole.

Ulkomainen levitys Tuntemattomalle sotilaalle on vahvistunut jo Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ja Britanniassa.

Ruotsissa Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa 6. joulukuuta eli Suomen itsenäisyyspäivänä.

Suomessa Louhimiehen kolmituntinen versio sai ensi-iltansa perjantaina 27. lokakuuta. Elokuva kohosi jo toisen esitysviikonlopun jälkeen tämän vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi Suomessa: sunnuntai-iltaan mennessä sen oli nähnyt yhteensä 364 468 katsojaa.

Tuntemattoman sotilaan Suomen elokuvateattereissa esitettävä kolmituntinen versio sai Ilta-Sanomien arviossa viisi tähteä.

Päivitetty 9.11.2017 klo 8.24: Lisätty linkki keskiviikkona julkaistuun uutiseen Tuntemattoman sotilaan kansainvälisen version ensi-illasta Virossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?