Tuntematon sotilas -elokuvasta tekeillä 5-osainen tv-sarja: noin tunnin pidempi kuin elokuvaversio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tuntemattomasta sotilaasta tekeillä 5-osainen tv-sarja – noin tunnin pidempi kuin elokuvaversio

Aku Louhimiehen elokuvan lyhyemmän, kansainvälisen version ensi-ilta on puolestaan marraskuun lopussa Virossa. Myös siinä nähdään materiaalia, jota Suomen elokuvateatteriversiossa ei ole.

8.11.2017 13:32

Aku Louhimiehen ohjaamasta Tuntemattomasta sotilaasta tehdään Ylelle 5-osainen tv-sarja.

Yle draaman tilaaja Erkki Astala kertoo Ilta-Sanomille, että tv-sarjaversiosta on kaavailtu pidempää kuin elokuvateattereissa parhaillaan esitettävästä, tasan kolme tuntia kestävästä elokuvaversiosta.

– Tv-sarjaversiossa on yhteensä noin tunti enemmän materiaalia kuin elokuvassa. Tarkempaa tietoa ei vielä ole, sillä tv-sarjaversio on vasta tekeillä, Astala huomauttaa.

Astalan mukaan tv-sarjaversio nähdään Ylellä vuodenvaihteen 2018–2019 paikkeilla. Tarkkoja esityspäiviä ei kuitenkaan ole vielä päätetty.

Tuntemattoman sotilaan tuottaja Miia Haavisto vahvistaa Ilta-Sanomille, että tv-sarjaversio on tekeillä, mutta hän ei halua vielä kommentoida sen sisältöä – tai pituutta.

– Tv-sarjasta ei ole vielä kerrottavaa, sillä sarja ei ole vielä valmis. Tällä hetkellä se on vasta työn alla, Haavisto toteaa.

Ensimmäisenä tv-sarjaversion tekemisestä kertoi sanomalehti Kaleva.

Kansainvälisen version ensi-ilta Virossa

Elokuvasta on valmistunut myös kansainvälinen elokuvateatteriversio, joka on Suomen elokuvateattereissa esitettävää kolmituntista versiota lyhyempi.

Ohjaaja Aku Louhimies matkustaa Tallinnaan Tuntemattoman sotilaan kansainvälisen elokuvaversion ensi-iltanäytökseen.­

Kansainvälinen versio saa ensi-iltansa torstaina 23. marraskuuta klo 21.00 Virossa, Tallinnassa järjestettävillä Black Nights Film Festivalilla. Festivaalinäytöksessä kansainvälisen version esittelee ohjaaja Aku Louhimies.

Pituutta kansainvälisellä versiolla on täsmälleen ottaen 2 tuntia 12 minuuttia 49 sekuntia. Haaviston mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole lyhennetty versio, vaan oma, itsenäinen teoksensa.

– Kansainvälisessä versiossa on myös materiaalia, mitä Suomessa nähtävässä versiossa ei ole, Haavisto kuvailee Ilta-Sanomille.

Päätös esitettävästä versiosta paikallisesti

Tuntematon sotilas kiinnostaa monessa muodossa. Edvin Laineen ohjaaman ensimmäisen elokuvaversion julisteita oli esillä myös Helsingin kirjamessuilla lokakuussa.­

Kansainvälinen versio on pyritty tekemään sellaiseksi, että sen ymmärtävät hyvin nekin katsojat, jotka eivät entuudestaan tunne Suomen historiaa tai Väinö Linnan 1954 ilmestyneeseen romaaniin perustuvan Tuntemattoman sotilaan tarinaa.

Toinen syy on kaupallinen.

– Ulkomailla voi olla vaikea raivata elokuvateattereiden ohjelmistosta tilaa kolmetuntiselle ulkomaiselle sotaelokuvalle. Lyhyemmällä versiolla pyrimme saamaan elokuvalle laajemman kansainvälisen levityksen, Haavisto kertoo.

Vaikka elokuvaa kutsutaan kansainväliseksi versioksi, päätöksen siitä, kumpi elokuvaversio missäkin maassa päätyy levitykseen, tekee elokuvan paikallinen levittäjä.

– Paikalliset jakelijat tuntevat sikäläiset markkinat ja ovat yleensä parhaiten perillä siitä, kumpaa versiota heidän kannattaa esittää.

Johannes Holopainen esittää uudessa Tuntemattomassa Kariluotoa. Hänen tyttöystäväänsä Sirkkaa näyttelee Marketta Tikkanen.­

Ruotsin ensi-ilta Suomen itsenäisyyspäivänä

Levitys kansainväliselle versiolle on vahvistunut jo Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sekä Iso-Britanniassa.

Ruotsissa Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa keskiviikkona 6. joulukuuta eli Suomen itsenäisyyspäivänä.

– Ensi-iltapäivän ajoittaminen Suomen itsenäisyyspäivään oli elokuvan ruotsalaisen levittäjän SF Filmin oma idea, Haavisto kertoo.

– Ruotsissa tieto elokuvan menestyksestä Suomen elokuvateattereissa on otettu innostuneesti vastaan.

Suomessa Louhimiehen kolmituntinen versio sai ensi-iltansa perjantaina 27. lokakuuta. Elokuva kohosi jo toisen esitysviikonlopun jälkeen tämän vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi Suomessa: sunnuntai-iltaan mennessä sen oli nähnyt yhteensä 364 468 katsojaa.

Tuntemattoman sotilaan Suomen elokuvateattereissa esitettävä kolmituntinen versio sai Ilta-Sanomien arviossa viisi tähteä.

Rokkaa uudessa Tuntemattomassa näyttelee Eero Aho.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?