TV & elokuvat

Tuntemattomasta sotilaasta tekeillä 5-osainen tv-sarja – noin tunnin pidempi kuin elokuvaversio

Julkaistu:

Tuntematon sotilas
Aku Louhimiehen elokuvan lyhyemmän, kansainvälisen version ensi-ilta on puolestaan marraskuun lopussa Virossa. Myös siinä nähdään materiaalia, jota Suomen elokuvateatteriversiossa ei ole.
Aku Louhimiehen ohjaamasta Tuntemattomasta sotilaasta tehdään Ylelle 5-osainen tv-sarja.

Yle draaman tilaaja Erkki Astala kertoo Ilta-Sanomille, että tv-sarjaversiosta on kaavailtu pidempää kuin elokuvateattereissa parhaillaan esitettävästä, tasan kolme tuntia kestävästä elokuvaversiosta.

– Tv-sarjaversiossa on yhteensä noin tunti enemmän materiaalia kuin elokuvassa. Tarkempaa tietoa ei vielä ole, sillä tv-sarjaversio on vasta tekeillä, Astala huomauttaa.

Astalan mukaan tv-sarjaversio nähdään Ylellä vuodenvaihteen 2018–2019 paikkeilla. Tarkkoja esityspäiviä ei kuitenkaan ole vielä päätetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuntemattoman sotilaan tuottaja Miia Haavisto vahvistaa Ilta-Sanomille, että tv-sarjaversio on tekeillä, mutta hän ei halua vielä kommentoida sen sisältöä – tai pituutta.

– Tv-sarjasta ei ole vielä kerrottavaa, sillä sarja ei ole vielä valmis. Tällä hetkellä se on vasta työn alla, Haavisto toteaa.

Ensimmäisenä tv-sarjaversion tekemisestä kertoi sanomalehti Kaleva.

Kansainvälisen version ensi-ilta Virossa

Elokuvasta on valmistunut myös kansainvälinen elokuvateatteriversio, joka on Suomen elokuvateattereissa esitettävää kolmituntista versiota lyhyempi.


Kansainvälinen versio saa ensi-iltansa torstaina 23. marraskuuta klo 21.00 Virossa, Tallinnassa järjestettävillä Black Nights Film Festivalilla. Festivaalinäytöksessä kansainvälisen version esittelee ohjaaja Aku Louhimies.

Pituutta kansainvälisellä versiolla on täsmälleen ottaen 2 tuntia 12 minuuttia 49 sekuntia. Haaviston mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole lyhennetty versio, vaan oma, itsenäinen teoksensa.

– Kansainvälisessä versiossa on myös materiaalia, mitä Suomessa nähtävässä versiossa ei ole, Haavisto kuvailee Ilta-Sanomille.

Päätös esitettävästä versiosta paikallisesti


Kansainvälinen versio on pyritty tekemään sellaiseksi, että sen ymmärtävät hyvin nekin katsojat, jotka eivät entuudestaan tunne Suomen historiaa tai Väinö Linnan 1954 ilmestyneeseen romaaniin perustuvan Tuntemattoman sotilaan tarinaa.

Toinen syy on kaupallinen.

– Ulkomailla voi olla vaikea raivata elokuvateattereiden ohjelmistosta tilaa kolmetuntiselle ulkomaiselle sotaelokuvalle. Lyhyemmällä versiolla pyrimme saamaan elokuvalle laajemman kansainvälisen levityksen, Haavisto kertoo.

Vaikka elokuvaa kutsutaan kansainväliseksi versioksi, päätöksen siitä, kumpi elokuvaversio missäkin maassa päätyy levitykseen, tekee elokuvan paikallinen levittäjä.

– Paikalliset jakelijat tuntevat sikäläiset markkinat ja ovat yleensä parhaiten perillä siitä, kumpaa versiota heidän kannattaa esittää.


Ruotsin ensi-ilta Suomen itsenäisyyspäivänä

Levitys kansainväliselle versiolle on vahvistunut jo Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sekä Iso-Britanniassa.

Ruotsissa Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa keskiviikkona 6. joulukuuta eli Suomen itsenäisyyspäivänä.

– Ensi-iltapäivän ajoittaminen Suomen itsenäisyyspäivään oli elokuvan ruotsalaisen levittäjän SF Filmin oma idea, Haavisto kertoo.

– Ruotsissa tieto elokuvan menestyksestä Suomen elokuvateattereissa on otettu innostuneesti vastaan.

Suomessa Louhimiehen kolmituntinen versio sai ensi-iltansa perjantaina 27. lokakuuta. Elokuva kohosi jo toisen esitysviikonlopun jälkeen tämän vuoden katsotuimmaksi elokuvaksi Suomessa: sunnuntai-iltaan mennessä sen oli nähnyt yhteensä 364 468 katsojaa.

Tuntemattoman sotilaan Suomen elokuvateattereissa esitettävä kolmituntinen versio sai Ilta-Sanomien arviossa viisi tähteä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ostitko Ikean Sladda-polkupyörän? Poista käytöstä välittömästi

  2. 2

   Muistatko Samppa Lajusen? Julkisuudesta kadonnut olympiavoittaja tekee nykyään miljoonabisnestä

  3. 3

   13-vuotias poika löysi pahoin palaneen ruumiin – poliisi tutkii murhaa Lappeenrannassa

  4. 4

   Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

  5. 5

   Muistatko tämän Michael Jacksonin legendaarisen tanssiliikkeen? Painovoimaa uhmaava salaisuus paljastui viimein – taustalla ovela kikka

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  2. 2

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  3. 3

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Sukulaismies raiskasi 13-vuotiaan – vuosia myöhemmin äiti pakotti tyttärensä naimisiin saman miehen kanssa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  4. 4

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää