Arvio: Tuntematon sotilas kouraisee tunnelatauksellaan ja karistaa klassikosta painolastin – 5 tähteä! - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Arvio: Tuntematon sotilas kouraisee tunnelatauksellaan ja karistaa klassikosta painolastin – 5 tähteä!

Julkaistu: 27.10.2017 8:03

Kotirintaman naisten kautta Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas antaa myös miesten teoille ja hetkille tarkoituksen, arvioi elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Sodan kokemus läpäisee uudessa Tuntemattomassa sotilaassa vihdoin koko kansakunnan – ei vain sotaa käyviä miehiä.

Se on suurelokuva, josta ei näy suuruuden painolasti.

Jatkosodasta on totuttu puhumaan sotilaiden, tulitaistelujen ja juoksuhautojen näkökulmasta – etenkin silloin, kun asiaksi on tullut Väinö Linnan 1954 ilmestynyt romaani Tuntematon sotilas tai sen kaksi aiempaa elokuvasovitusta.

Useat Linnan romaanin tutuista, klassikon aseman saaneista hetkistä ovat mukana Aku Louhimiehen ohjaamassa uudessakin tulkinnassa, mutta sotaa käyvät miehet eivät enää ainoina määritä tämän kertomuksen tunnelmaa.

Louhimiehen Tuntemattomassa ensimmäinen selkeästi tunnistettava hahmo on joella tulitaisteluun joutuva Rokka, mutta heti perään valkokankaalle ilmestyy hänen vaimonsa Lyyti.

Paula Vesalan kaipaava katse lataa Lyytin välittömästi täyteen surumielisyyttä, joka ympäröi koko kolmetuntista elokuvaa sen viimeisiin kuviin saakka.

Paula Vesalan katse lataa elokuvan täyteen surumielisyyttä.

Lyyti yhtä tärkeä kuin Rokka

Ajassa mitattuna Lyytin osuus on lyhyt, mutta Louhimies palaa kotirintamalle useasti.

Tämä antaa elokuvan kaikille tulitaisteluille, miesten teoille ja heidän välisilleen hetkille vastapainon – yhtäältä tarkoituksen sille, miksi he sotaa käyvät, ja toisaalta muistutuksen siitä todellisesta elämästä, joka monen miehen kohdalla oli heidän tietämättäänkin tässä vaiheessa jo peruuttamattomasti ohi.

Lyytin (Paula Vesala) kautta elokuva muistuttaa arjesta, jonka sotilaat ovat joutuneet jättämään taakseen.

Edvin Laineen vuonna 1955 ja Rauni Mollbergin vuonna 1985 ilmestyneissä sovituksissa Lyytiä ei nähty. Hahmo on uudelle tulkinnalle kuitenkin vähintäänkin yhtä tärkeä kuin mutkaton urotöiden tekijä Rokka, jota Eero Aho näyttelee mestarillisesti.

Eikä Vesala jää Ahon rinnalla lainkaan toiseksi. Draamassa Tyttö nimeltä Varpu (2016) Vesalan osa yksinhuoltajaäitinä oli huomattavasti isompi, mutta vähäsanaisena ja hiljaisuutta sota-ajan vuoksi vaalivana Lyytinä hän tekee paljon unohtumattomamman roolityön.

Juuri Vesalan näyttelemän Lyytin silmistä välittyvät elokuvan syvimmät kuohut ja kouraisevimmat tunnelataukset, kotiin jääneiden kantamat toiveet ja pelot.

Aho on täydellinen Rokka

Sankareita ei uudessa elokuvassa nähdä, vaikka siinä monia sankaritekoja tehdäänkin.

Ahon Rokkakaan ei ole supersotilas, vaan talvisodan läpikäynyt konkari, joka aiempien koettelemustensa vuoksi hallitsee sekä taistelut että jutustelut.

Aho solahtaa kuuluisaan rooliin täydellisesti tehden jalat maan pinnalla pysyvästä, sodan ylväät ideaalit haastavasta käytännöllisestä Rokasta tarinan toisen ison kannatinpisteen.

Antero Rokka (Eero Aho) kyseenalaistaa sodan ylväyden.

Tuntemattomassa sotilaassa on paljon rooleja täytettäväksi, mutta Louhimiehen ohjauksessa hyvin erilaisista näyttelijöistä on muotoutunut yhteen hitsautunut, samaa tarina- ja kokemusmaailmaa täysillä elävä joukko.

Esimerkiksi Jussi Vatanen on vahva Vilho Koskela, reilu ja ymmärtäväinen joukkueenjohtaja. Aku Hirviniemi taas eläytyy koko olemuksellaan Hietaseksi, jonka leikinlaskun alta huokuu myös huoli silloin kun sen aika on.

Kumpikin heistä väläyttää itsestään näyttelijänä puolia, jotka viime vuosina ovat peittyneet huolettomampien roolien alle.

Aku Hirviniemi eläytyy Hietaseksi koko olemuksellaan.

Miehiä traumaattisissa olosuhteissa

Miehistä monet saavat elokuvassa oman hetken, jolloin kerronta likipitäen pysähtyy ja sotakokemuksesta aukeaa uusi sivu.

Kariluodon (Johannes Holopainen) kypsyminen täyttämään omat ideaalinsa, Vanhalan (Hannes Suominen) alituinen hihittely, Lammion (Samuli Vauramo) ehdottomuus johtamisessa, Rahikaisen (Andrei Alén) sotaolosuhteita epäilyttävästikin hyödyntävä liukkaus tai Lehdon (Severi Saarinen) suoranainen vihamielisyys saavat väkeviä painotuksia. Yhdessä ne kuvaavat paitsi ihmisluonteen monimuotoisuutta myös erilaisia tapoja pärjätä traumaattisissa olosuhteissa.

Nuorten miesten sodan alussa kokema into vaihtuu ennen pitkää syvään epätoivoon, ja toivo toivottomuuteen. Elokuva tekee selväksi, että nekin, jotka selvisivät jatkosodasta hengissä, joutuivat kantamaan kokemuksiaan raskaina loppuelämänsä ajan.

Johannes Holopainen näyttelee korkealle tähtäävää Kariluotoa. Hänen puolisoaan Sirkkaa näyttelee Marketta Tikkanen.

Mukana kytkökset natsi-Saksaan

Uudeksi Tuntemattomaksi Louhimiehen ja käsikirjoittaja Jari Olavi Rantalan sovitusta kutsuu mielellään.

Heidän tulkintansa ammentaa Linnan tekstistä – myös tarinan alkuperäisestä, vasta vuonna 2000 päivänvalon nähneestä sensuroimattomasta Sotaromaani-versiosta – mutta karistaa siitä kaiken jäykkyyden ja virallisuuden, mikä teoksen klassikkoasemaan on vuosikymmenten aikana liittynyt.

Kaikkia ikonisen aseman saaneita kohtauksia ei ole mukana. Joidenkin hetkien ja vuorosanojen paikkoja on siirretty, ja jonkin verran uuttakin on liitetty saumattomasti vanhaan.

Muutokset ovat kuitenkin luontevia ja tuntuvat osuvilta juuri tämän tarinan kertomiseksi.

Suomen ja natsi-Saksan tiiviit kytkökset piirtyvät ajan historiallisista uutiskatsauksista vastaansanomattomasti, mutta nekään eivät vie huomiota pois sodan kokemuksesta.

Kuvaaja Mika Orasmaan tallentamat otokset korostavat sodan realismia. Sen sekä Benjamin Mercerin napakan leikkauksen ja Lasse Enersenin kaihoisan musiikin avulla Louhimies saa rajattua elokuvan näkökulman tiukasti henkilöihin, miehiin ja naisiin.

Hietasen (Aku Hirviniemi) mielitiettyä Veraa näyttelee Diana Pozharskaya.

Elokuvan nimen uusi merkitys

Naisten kautta uusi Tuntematon sotilas mahdollistaa myös elokuvan nimen uuden tulkinnan.

Pahinta pelkäävän Lyytin lisäksi tärkeiksi hahmoiksi nousevat Kariluodon isänmaallinen tyttöystävä Sirkka (Marketta Tikkanen) ja Hietasen mielitietyksi nouseva petroskoilainen Vera (Diana Pozharskaya).

Taisteluihin joutuneiden miesten lailla hekin joutuvat kantamaan sodan taakkaa. Louhimiehen version ansiosta tuo taakka ei enää ole niin tuntematon kuin aiemmin.

Ohjaus: Aku Louhimies.

Pääosissa: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi.

Juoni: Jatkosodan vaiheet konekiväärikomppanian miesten kokemana.

Ensi-ilta: Perjantaina 27. lokakuuta 2017.

★★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?