KK: Jouko Turkka piinasi näyttelijöitään romahduksen partaalle – kipua oli pakko sietää: ”Hammaslääkärissä en enää tarvinnut puudutusta” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

KK: Jouko Turkka piinasi näyttelijöitään romahduksen partaalle – kipua oli pakko sietää: ”Hammaslääkärissä en enää tarvinnut puudutusta”

Kai Lehtinen muistelee tuoreessa Kodin Kuvalehdessä vuonna 2016 menehtynyttä ohjaaja Jouko Turkkaa.

Kai Lehtinen oli yksi Jouko Turkan Seitsemästä veljeksestä.

26.10.2017 19:03

Pitkänlinjan näyttelijä Kai Lehtinen muistelee torstaina ilmestyneessä Kodin Kuvalehdessä vuonna 2016 pitkälliseen sairauteen menehtynyttä ohjaaja Jouko Turkkaa.

Turkalla oli omat luottohenkilönsä, seitsemän heistä oli näyttelijäkaarti, jota Turkka ohjasi televisiosarjaan Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Lehtisen lisäksi mukana olivat Pertti Koivula, Taisto Reimaluoto, Tero Jartti, Martti Suosalo, Jari Pehkonen ja Jarmo Mäkinen.

Lehtinen kertoo lehdessä, että sarjan tekeminen vei näyttelijöiden elämästä puolitoista vuotta. He asuivat yhdessä puuhuvilassa Tampereella. Lehtisen mukaan kuvauksissa käytettävät metodit olivat hyvin turkkamaisia. Aamut alkoivat juoksulenkillä. Myös kuvausten välissä juostiin.

– Juoksimme usein kahdeksan tuntia. Maratonin päivässä. Olimme järkyttävän hyvässä kunnossa, kuin ajokoirat, Lehtinen sanoo Kodin Kuvalehdessä.

Tavoitteena oli murtumispiste. Vasta silloin näytteleminen oli hyvää.

– Joukahaisella oli kyky nähdä, miten paljon ihminen kestää. Piinaamisen hän lopetti hetkeä ennen romahdusta, Lehtinen jatkaa.

Miehet eivät kuitenkaan koskaan kyseenalaistaneet Turkan työmetodia. Lehtisen mukaan Turkan työmetodi teki miehistä lopulta itsenäisiä, vahvoja ajattelijoita. Ja oli siitä muutakin hyötyä.

– Esimerkiksi hammaslääkärissä en yhtäkkiä enää tarvinnut puudutusta. Olin oppinut, että aina jos sattuu, ensin sattuu niin saatanasti, mutta tietyn ajan päästä ei satu enää yhtään enempää. Kipu päättyy aina. Jouko tiesi, että jos me tämä kestetään, meistä tulee vahvoja, meistä tuli. Lehtinen sanoo lehdessä.

Touko Jurkka vuonna 1986, samana vuonna hän ohjasi Seitsemän veljestä -televisiosarjaa.

Ilta-Sanomat haastatteli näyttelijäkatrasta vuonna 2001. He muistelivat televisiosarjan kuvauksia lämmöllä. Kuvauksista oli tuolloin kulunut 12 vuotta.

– Jälkikäteen ajatellen sarja oli kova juttu. Silloin tekovaiheessa se oli vaan koulunkäyntiä, Lehtinen muisteli tuolloin ja jatkoi.

– Tiesin olevani etuoikeutettu päästessäni mukaan, mutta sitä olin jo silloin, kun minut hyväksyttiin teatterikouluun.

Myös näyttelijä Martti Suosalo kuului Jouko Turkan luottohenkilöihin.

Samaa mieltä oli Martti Suosalo. Seitsemän veljestä oli sekä hänelle että Lehtiselle koulun lopputyö.

-– Olimme Turkan valitsema kurssi ja kuuluimme siihen kaartiin, joka sai olla mukana hänen töissään. Siinä mielessä veljekset oli jatkoa koulunkäynnille, Suosalo kertoo.

Jos teatterikoulu oli opiskelijoille tiukkaa leiriä, niin veljesten kuvaaminen oli varsinainen metsäkeikka.

– Asuimme kaikki yhdessä. Kävimme punttisalilla ja teimme ruokaa. Nukkumaan mentiin aikaisin ja töitä tehtiin tosissaan. Välillä oli hauskaa, mutta kuvauksissa vaadittiin aina täydellistä haltuunottoa, Suosalo muisteli vuosituhannen taitteessa.

– Me olimme fyysisesti hyväkuntoisia kavereita, kyllä meitä saattoi rääkätä. Henkisen kasvun paikka se kuitenkin oli.

Kai Lehtinen muistetaan muun muassa televisiosarjasta Raid.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?