Tässä on yksi elokuvamaailman vaikutusvaltaisimmista johtajista – rakastui Suomeen jo 16-vuotiaana - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tässä on yksi elokuvamaailman vaikutusvaltaisimmista johtajista – rakastui Suomeen jo 16-vuotiaana

Cannesin vaikutusvaltainen johtaja Thierry Frémaux etsii ehdokkaita ensi vuoden kilpasarjaan – myös Suomesta.

Thierry Frémaux seuloo Cannesin elokuvajuhlien virallisten esityssarjojen elokuvat vuosittain noin 1800 elokuvan joukosta.

22.10.2017 12:05

Edessäni helsinkiläisen keskustaravintolan pöydässä istuu yksi elokuva-alan vaikutusvaltaisimmista ihmisistä – ja ohjaaja Aki Kaurismäen hyvä ystävä.

Cannesin elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Thierry Frémaux päättää vuosittain siitä, mitkä uusista elokuvista pääsevät maailman tärkeimmän elokuva-alan tapahtuman virallisiin esityssarjoihin – ja samalla maailmanlaajuisen julkisuuden valokeilaan.

Tapaamme syyskuun lopussa. Vaikka Frémauxilla on aikaa Helsingissä vain yksi Rakkautta & Anarkiaa -festivaaliin ajoitettu päivä, hän sanoo pitävänsä koko ajan silmänsä ja korvansa auki uusille suomalaisille elokuville ja elokuvantekijöille.

– Suomessa on jo vuosikymmeniä pitkä ja vahva traditio nykyelokuvalle. Elokuvien etsiminen Cannesin 2018 festivaalille on jo alkanut, Frémaux toteaa – mutta ei tietenkään voi vielä paljastaa, mitkä elokuvat ovat jo ehtineet tehdä häneen vaikutuksen.

Thierry Frémaux etsii jo elokuvia ensi toukokuun Cannesin juhlien virallisiin esityssarjoihin.

Suomi on ollut hänelle läheinen teini-ikäisestä alkaen.

– Kävin Suomessa ensimmäisen kerran jo 16-vuotiaana, kun olin täällä lomalla vanhempieni kanssa. Olin silloin niin vaikuttunut Suomesta, että kun 18-vuotiaana sain ajokortin, heti ensimmäiseksi palasin takaisin ja ajoin ylös pohjoiseen, Frémaux muistelee.

– Sen jälkeen olen käynyt tapaamassa ystävääni Akia Sodankylän elokuvajuhlilla monesti. Tosin viime kerrasta on jo aikaa.

Nyt hän on kuitenkin itsekin elokuvantekijä. Frémaux on koostanut elokuvan Lumière!, joka esittelee elokuvan varhaisten pioneeriveljesten Louis ja Auguste Lumièren 108 työtä.

Mukana on monia harvinaisuuksia, jotka olivat välillä jo unohtuneet arkistojen hämäriin.

– Yksi suosikkikysymyksistäni on pyytää nimeämään Lumièren elokuvia. Ihmiset sanovat muistavansa, mutta usein he muistavat niistä korkeintaan neljä: Työläiset lähtevät Lumièren tehtaasta, Juna saapuu asemalle, Kasteltu kastelija sekä Vauvan aamiainen.

Myös Lyonissa sijaitsevan Lumière-instituutin johtajana työskentelevä Frémaux huomauttaa veljesten ja heidän palkkaamiensa kuvaajien tehneen 50 sekunnin pituisia elokuviaan kuitenkin hyvin monenlaisista aiheista.

Thierry Frémaux työskentelee myös Lyonissa sijaitsevan Lumière-instituutin johtajana.

Joukkoon mahtuu myös eri puolilla maailmaa kuvattuja varhaisia dokumentteja.

– Maailman ensimmäinen elokuvanäytös oli Pariisissa 28. joulukuuta 1895. Jo tammikuussa 1896 Lumièret julkaisivat sanomalehdessä ilmoituksen, jossa he etsivät seikkailunhaluisia nuoria uusiksi kuvaajikseen.

– Ja tuolloin maailmalla matkustaminen todella oli seikkailu! Frémaux muistuttaa.

Suomen alueelle Lumiéren kuvaajat eivät matkustaneet, mutta kovin kauaskaan ei heittänyt.

– Meillä on tallessa paljon elokuvia Ruotsista ja Venäjältä. He kuvasivat elokuvia jopa nykyisessä Vietnamissa, joka oli silloin Ranskan Indokiinaa.

Frémaux sanoo kiintyneensä ranskalaisohjaaja Bertrand Tavernierin toteamukseen, että Lumiéren veljekset tarjosivat elokuviensa avulla maailman koko muulle maailmalle.

– Elokuvat tekevät sitä yhä. Elokuvat ovat tapa ymmärtää maailmaa. Suomenkin tunnen hyvin siksi, että olen nähnyt Aki Kaurismäen elokuvia.

Lumière!-elokuvaa esitetään elokuvateattereissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?