Arvio: Kotimainen Maailman viimeinen kirjakauppa jää vaisuksi – hahmojen joukosta puuttuu vastaväittäjä - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Arvio: Kotimainen Maailman viimeinen kirjakauppa jää vaisuksi – hahmojen joukosta puuttuu vastaväittäjä

Elokuva tähtää laatukirjallisuuden puolustuspuheeksi.

Rax Rinnekankaan uudessa elokuvassa matkataan Espanjan maaseudulla.­

13.10.2017 13:02

Kirjailija, valokuvaaja ja elokuvantekijä Rax Rinnekankaan ohjaustyöt ovat lähempänä videopäiväkirjoja kuin kertovia näytelmäelokuvia. Ne ovat yhden tilanteen varaan rakennettuja keskusteluita tai yksinpuheluita.

Maailman viimeisessä kirjakaupassa neljä kirjallisuuden rakastajaa – kaksi suomalaista (Hannu-Pekka Björkman, Kaisa Kukkola), yksi espanjalainen ja yksi saksalainen – matkustaa minibussilla Pohjois-Espanjan maaseudulla kirjallisuudesta keskustellen. Heidän tarkoituksensa on perustaa kirjakauppa mahdollisimman syrjäiseen paikkaan – turvaan teollisen maailman termiiteiltä, kuten he sanovat.

Juonellinen lähtökohta on pelkkä veruke nelikon kirjallisille keskusteluille, jotka ovat usein lähempänä sivistyksellä keikaroivaa nimien heittelyä kuin aitoa vuoropuhelua. Rinnekankaan aiempien töiden tapaan henkilöt puhuvat eri kielillä, mutta ovat silti ymmärtävinään toistensa puhetta.

Maailman viimeinen kirjakauppa tähtää laatukirjallisuuden puolustuspuheeksi. Syytöksensä se kohdistaa tietotekniikan myötä pinnallistuvaan nykymaailmaan sekä ”aidon kirjallisuuden” elintilaa syöpäkasvaimen tavoin syövään rikoskirjallisuuteen. Muodikasta nordic noiria kutsutaan yksinkertaisesti pohjoismaiseksi väkivaltakirjallisuudeksi.

Moisista väitteistä voisi hyvinkin syntyä mielenkiintoinen keskustelu. Rinnekankaan elokuvassa se ei kuitenkaan toteudu, koska sen matkalaiset ovat kaikesta herttaisen samanmielisiä. Vastaväittäjä puuttuu.

Maailman viimeinen kirjakauppa

Ohjaus: Rax Rinnekangas.

Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Kaisa Kukkola, Nacho Angulo, Boris Koneczney.

Juoni: Neljä kirjallisuuden rakastajaa matkustaa minibussilla Espanjan maaseudulla.

Ensi-ilta: Perjantaina 10. lokakuuta 2017.

★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?