TV & elokuvat

Arvio: Return to Montauk – yksi aikamme hienoimmista elokuvanäyttelijöistä vakuuttaa jälleen

Julkaistu:

elokuva-arvio
Käsikirjoitus jättää elokuvan loppuratkaisun katsojan päätettäväksi.
Saksalainen Volker Schlöndorff on tehnyt pitkän ja tuotteliaan uran vakavaa kirjallisuutta valkokankaalle sovittavana ohjaajana, jonka elokuvat käsittelevät usein moraalisia ja poliittisia kysymyksiä. Hänen edellinen työnsä oli natsien miehittämään Pariisiin sijoittuva Diplomatia, joka yllätti jäntevyydellään ja älykkyydellään.

Uudessa elokuvassaan Return to Montauk Schlöndorff palaa lähihistorian myrskyistä nykyaikaan ja intiimiin, kuvitteelliseen ihmissuhdetarinaan. Stellan Skarsgård esittää New Yorkissa vierailevaa eurooppalaista kirjailijaa, joka vaimonsa (Bronagh Gallagher) tietämättä järjestää tapaamisen 17 vuoden takaisen rakastettunsa (Nina Hoss) kanssa.

Elokuvan keskeinen teema on katumus. Alun monologissa Skarsgårdin esittämä Max Zorn pohtii väitettä, jonka mukaan jokaisen ihmiselämän määrittää kaksi katumusta. Katumus siitä, mitä olisi pitänyt tehdä, mutta ei koskaan tehnyt sekä katumus siitä, mitä teki, mutta ei olisi pitänyt tehdä.

Tapaamalla vielä kerran entisen rakastettunsa Max haluaa poistaa elämästään suuren katumuksen aiheen. Mutta tuleeko hän samalla synnyttäneeksi toisen? Sen elokuvan loppu jättää katsojan päätettäväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Return to Montauk on puhevoittoinen, mutta eloisasti ohjattu ja näytelty elokuva rakkaudesta ja menetyksestä. Sen kerronta voisi edetä tiiviimminkin, mutta yksittäisten kohtausten tasolla Schlöndorffin ote pitää hyvin.

Kauttaaltaan pätevästi näytellyn elokuvan keskipiste ja kantava voima on Skarsgårdin vivahteikas ja luontevasti karismaattinen roolityö. Viime vuosina lähinnä sivuosissa nähty ruotsalaistähti osoittaa yhä olevansa aikamme hienoimpia elokuvanäyttelijöitä.

Return to Montauk

Ohjaus: Volker Schlöndorff.

Pääosissa: Stellan Skarsgård, Nina Hoss, Niels Arestrup.

Juoni: Ikääntyvä kirjailija tapaa nuoruuden rakastettunsa.

Ensi-ilta: Perjantaina 13. lokakuuta 2017.

★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt