TV & elokuvat

Arvio: Tennisdraama Borg Enroe – urheilulegendan ja päänäyttelijän yhdennäköisyys häkellyttää

Julkaistu:

elokuva-arvio
Elokuva vaatii katsojaltaan tenniksen sääntöjen tarkkaa tuntemusta.
Jos tenniksen historiasta äänestettäisiin kaikkien aikojen ottelu, valituksi tulisi luultavasti ruotsalaisen Björn Borgin ja amerikkalaisen John McEnroen kohtaaminen Wimbledonin loppuottelussa vuonna 1980. Legendaarisen kaksinkamppailun kulisseihin kurkistaa tanskalaisen Janus Metzin ohjaama Borg McEnroe.

Jäävuorimaisen viileästi hermonsa kentällä hallinnutta Borgia esittää häkellyttävästi esikuvansa näköiseksi muuntautunut Sverrir Gudnason, joka nähtiin viimeksi Pernilla Augustin ohjaaman Vakavan leikin miespääosassa. Tulisesta temperamentistaan tunnettua McEnroeta tulkitsee amerikkalainen Shia LaBeouf.


Viidettä perättäistä Wimbledon-mestaruutta tavoitellut Borg oli vuonna 1980 tennismaailman palvottu supertähti, jonka suosio rinnastui Mick Jaggerin kaltaisiin rockin kestotähtiin. McEnroe oli herrasmiesten lajin kapinallinen paha poika, jolle konservatiivinen brittiyleisö buuasi avoimesti.

Borg McEnroe lähestyy historiallista ottelua enemmän valtavien suorituspaineiden alla kärvistelevän Borgin kuin haastaja McEnroen kautta. Gudnasonin vähäeleinen, mutta tarkka roolityö välittää ahdistuneen mestarin yksinäisyyden kouriintuntuvasti. LaBeoufin rooli räväkkänä McEnroena jää ulkokohtaisemmaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvana Borg McEnroe on melko tavanomainen urheiludraama. Ratkaisevaa ottelua se pohjustaa välähdyksillä kamppailijoiden menneisyydestä sekä kulissien takaisilla yhteenotoilla läheisten ja tukijoiden kanssa. Näissä jaksoissa nousevat esille Stellan Skarsgård Borgin valmentajana ja Tuva Novotny mestarin morsiamena.

Itse ottelun dramatisoinnissa elokuva ei oikein onnistu. Pitkän, monivaiheisen ja tasaväkisen ottelun käänteitä on elokuvassa vaikea hahmottaa. Ainakin se vaatii tenniksen sääntöjen tarkkaa tuntemusta. Elokuva ei liioin pysty kätkemään sitä ilmeistä tosiasiaa, ettei kumpikaan sen päänäyttelijöistä ole oikeasti tenniksen huipputaituri.

Borg McEnroe

Ohjaus: Janus Metz.

Pääosissa: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård.

Juoni: Björn Borg ja John McEnroe kohtaavat Wimbledonin tennisturnauksen loppuottelussa.

Ensi-ilta: Perjantaina 13. lokakuuta 2017

★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt