Illalla tv:ssä: Oscar-ehdokas Selma Vilhunen kuvasi kiusattuja ”kepparityttöjä”: ”Kun teini-ikäinen voi huonosti, se on kova paikka”

Selma Vilhusen dokumentti Hobbyhorse Revolution kertoo tyttöjen intohimoisesta keppihevosharrastuksesta – ja samalla naiseksi kasvamisesta.

Elsa, Aisku ja Alisa harrastavat keppihevosia.

15.10.2017 14:32

– Jos tulee ohi jotain frendejä, jotka ei tiedä, että mä harrastan keppareita, niin sit mä oon vähän kusessa, sanoo Mariam eli lempinimeltään Aisku.

Aisku on yksi keppareita eli keppihevosia harrastavista teinitytöistä. Heidän maailmastaan kertoo Selma Vilhusen dokumentti Hobbyhorse Revolution (2017).

Elokuva seuraa kolmea nuorta, Aiskua, Elsaa ja Alisaa. Elsa ja Alisa ovat molemmat koulukiusattuja. Teini-ikään tulleille tytöille keppihevoset ovat vähän nolo juttu, jota pidetään tietyiltä kavereilta salassa. Mutta harrastajien keskuudessa kepparit muodostavat oman iloisen ja omistautuvan elämäntavan. Keppihevosia askarrellaan ja puunataan, niiden kanssa harjoitellaan ja osallistutaan kilpailuihin. Tärkeitä ovat tietysti videot ja kuvat, joita laitetaan nettiin ja katsellaan sieltä.

Laajemmin dokumentti kertoo nuoreksi naiseksi kasvamisesta. Keppihevosten kautta päästään tutkimaan koulukiusauksen aiheuttamaa masennusta, itsetunnon kehittymistä ja oman jutun seuraamista.

Dokumentin on ohjannut Selma Vilhunen.

Ohjaaja Selma Vilhunen tunnetaan ennen kaikkea lyhytelokuvasta Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka pääsi historiallisesti Oscar-ehdokkaaksi vuonna 2014.

Sekä fiktiota että dokumentteja tekevä Vilhunen löysi aiheen Hobbyhorse Revolution -dokumenttiin, kun hän näki netissä YouTube-videon Oulun isoista kepparikisoista. Hän alkoi tutkia ilmiötä lisää.

Kolme päähenkilöä löytyi mukaan pitkän prosessin kautta. Vilhunen kuvasi muitakin harrastajia, mutta päähenkilöt alkoivat erottua kahden ja puolen vuoden kuvausten aikana sen perusteella, että he kaikki elivät murrosvaiheessa. Kolmea tyttöä yhdistää myös problemaattinen suhde harrastukseen: joko sitä pitää piilotella tai sitten siitä kiusataan.

Teinityttöjen maailmaan sisään pääseminen ei ollut aina helppoa. Luottamuksen saavuttaminen vaati aikaa.

– Kun teini-ikäinen voi huonosti, se on minulle elokuvantekijänä vaikea paikka. Piti miettiä, mitä voi kuvata, missä se raja menee. Toisaalta vaikeat asiat ovat osa tarinaa, mutta miten kertoa ne niin, ettei aiheuta lisää vahinkoa. Yhdessä ja ajan kanssa löysimme oikean tavan.

Vilhunen on tehnyt monia töitä, joissa ollaan teinien ja esiteinien maailmassa. Hän kertoo, että nuorten kanssa työskennellessä heiltä oppii valtavan paljon ja pysyy itsekin maailmanmenossa mukana.

– Kyllä he välillä ovat myös vähän omituisia! Heillä on vähän oma logiikka, eivätkä asiat mene ihan niin kuin aikuisten kanssa on tottunut, Vilhunen nauraa.

Hobbyhorse Revolution -dokumentin kutsuvierasensi-iltaan tuli paljon keppariharrastajia. Vastaanotto oli liikuttava: yleisö antoi seisaaltaan aplodit ja ihmiset itkivät. Moni tuli tuolloin ”ulos kaapista” keppariharrastuksensa kanssa.

Vilhunen sai myös yhteydenottoja, että nyt kun elokuvasta puhutaan paljon, kiusaaminen on lisääntynyt.

– Sain viestejä, että pelottaa mennä kouluun, kun siellä kiusataan. Niitä oli tietysti tosi kurja lukea. Koetin seurailla tilannetta ja kyselin, miten kiusatuilla menee, ja ovatko he kertoneet asiasta aikuisille, Vilhunen kertoo.

– Netissä tuli myös sellaista naureskelua, mistä harrastajat eivät tykänneet. Mutta toisaalta tuli myös sellaista asennetta, että jotain tehdään oikein, kun ihmiset näin provosoituu.

Miksi ihmeessä sitten hyvin viaton, kiva harrastus ärsyttää ulkopuolisia ihmisiä niin paljon? Vilhunen arvelee, että ärsytystä aiheuttaa se, että kyseessä on nuorten naisten harrastus: tytöt ottavat oman tilansa ja tekevät jotakin, mikä haastaa maailmankäsityksen rajoja.

– Kiusaaminen on varmaan jonkinlainen vaientamisyritys: halu saada tytöt pienenemään. Ehkä myös se ärsyttää, että lähes aikuiset ihmiset käyttävät mielikuvitustaan. Voisiko se myös jollakin kipeällä tavalla muistuttaa ihmisiä siitä, mihin he eivät enää itse pysty? Vilhunen pohtii.

Alati kasvava keppihevosharrastajien joukko treenaa määrätietoisesti ja järjestää valtakunnan tason kilpailuja.

Tällä hetkellä Vilhunen kuvaa pitkää elokuvaa Hölmö nuori sydän, jonka on käsikirjoittanut myös Oscar-ehdokkaana ollut Kirsikka Saari. Lokakuussa 2018 ensi-iltansa saava elokuva kertoo 15-vuotiaasta Lennistä, josta on tulossa isä.

Vilhunen kertoo, että Oscar-ehdokkuus on vaikuttanut hänen uraansa positiivisesti, sillä eri hankkeiden neuvotteluissa Oscar-kortti avaa ovia.

– Tapahtuu herkemmin sitä, että ihmiset kuuntelevat mielellään. Mutta mitään dramaattista elämänmuutosta siitä ei seurannut.

Hobbyhorse Revolution, sunnuntaina 15.10. TV2 klo 20.00

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?