Menestysohjaaja paljastaa, miksi Indiana Jonesilla on vaikea isäsuhde – taustalla omat traumat - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Menestysohjaaja paljastaa, miksi Indiana Jonesilla on vaikea isäsuhde – taustalla omat traumat

Steven Spielberg kertoo HBO:n tuottamassa uudessa dokumentissa paitsi urastaan myös lapsuutensa vaikeista kokemuksista.

Henry Jonesin (Sean Connery) ja hänen poikansa Indiana Jonesin (Harrison Fordin) välit ovat kireät Steven Spielbergin ohjaamassa seikkailussa Indiana Jones ja viimeinen ristiretki.­

8.10.2017 10:37

Arvio: Spielberg, su 8.10. alkaen HBO Nordic

Steven Spielberg on menestyselokuviensa ansiosta maailman kuuluisimpia ohjaajia: komealle listalle kuuluvat muun muassa perhedraama E.T. (1982), neljä Indiana Jones -seikkailua (1981–2008), suurmenestykset Tappajahai (1975) ja Jurassic Park (1993) sekä juutalaisten pelastamisesta toisessa maailmansodassa kertova Schindlerin lista (1993).

HBO:n tuottama uusi henkilökuvadokumentti Spielberg tuo hänestä esiin kuitenkin myös henkilökohtaisen puolen – ja paljon asioita, joista hän on vain harvoin puhunut.

Susan Lacyn haastattelussa Spielberg kertoo yhden kimmokkeen elokuvantekijän uralle olleen hänen lapsena kokemansa yksinäisyys.

Myös vanhempien sotkuinen avioero jätti nuoreen Steveniin traumoja: kun äiti alkoi seurustella isän parhaan ystävän kanssa, isä otti syyt niskoilleen – ja uskotteli eron olevan täysin hänen syytään.

Hätkähdyttävässä dokumentissa Spielberg kertoo katkaisseen tämän jälkeen välit isään 15 vuodeksi. Spielbergin myöhempien elokuvien kannalta kiinnostavaa on, että hän sanoo sijoittaneensa tästä syntyneitä traumoja töihinsäkin: hänen elokuvansa ovat usein olleet tarinoita hajonneista perheistä ja uusista aluista.

E.T.:n tarina pikkupojan ja avaruusolennon ystävyydestä esimerkiksi sijoittuu perheeseen, jossa isä on lähtenyt toisen naisen matkaan. Indiana Jones ja viimeinen ristiretki (1989) puolestaan käsittelee seikkailun lomassa Harrison Fordin näyttelemän kuuluisan arkeologin ja tämän isän (Sean Connery) välistä vaikeaa suhdetta.

Steven Spielbergiä alettiin jo 1960-luvun lopussa pitää nuorena ohjaajaihmeenä tv-töidensä ansiosta.­

Spielbergin itsensä lisäksi dokumentissa kuullaan hänen ystäviään ja kollegoitaan sekä kriitikoita ja tutkijoita. Kahden ja puolen tunnin aikana Spielberg saa odotetusti vuolaasti kehuja – ja toki aivan syystä.

Hänen asemastaan kertoo paljon se, että kameroiden eteen on saatu Hollywoodin vaikutusvaltaisimmat ihmiset: ohjaajakavereiden George Lucasin, Francis Coppolan, Martin Scorsesen ja Brian De Palman lisäksi mukana ovat muun muassa Spielbergin elokuvien tähdet Tom Cruise, Harrison Ford ja jopa haastatteluja tavallisesti kaihtava Daniel Day-Lewis.

Kattavan dokumentin suurin kauneusvirhe onkin yltiöpositiivisuus: Spielbergin epäonnistumiset sivuutetaan aika ohuin maininnoin. Vuonna 1979 ilmestynyt sotakomedia 1941 toki mainitaan isoksi flopiksi, ja Spielbergin ensimmäisen vakavan draaman, mustan orjanaisen elämästä kertoneen elokuvan Häivähdys purppuraa (1985) todetaan yhä jakavan kriitikoita.

Dokumentin kriittisimmät puheenvuorot kuullaan silti Spielbergiltä itseltään.

”En tiennyt, mitä elämä oli. Ajattelin sen alkavan, kun sanon (ohjatessani) ’action’, ja päättyvän sanaan ’cut’”, Spielberg tunnustaa, kun hän viittaa aikaan ennen ensimmäisen lapsensa Maxin syntymää 1985.

Steven Spielberg ja hänen vaimonsa, näyttelijä Kate Capshaw dokumentin ensi-iltajuhlissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?