Arvio: Blade Runner 2049 – Jatko-osa on ylipitkä, mutta alkuperäisen tieteisklassikon fanit voivat huokaista helpotuksesta

Blade Runner 2049 on visuaalisesti pökerryttävä ja kunnianhimoinen scifi-spektaakkeli, joka on lähes joka suhteessa edeltäjänsä veroinen, kiittää elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

6.10.2017 9:27

Blade Runner -fanit kautta maailman voivat huokaista helpotuksesta. Denis Villeneuven ohjaama jatko-osa Ridley Scottin tieteisklassikolle on lähes joka suhteessa edeltäjänsä veroinen.

Blade Runner 2049 on visuaalisesti pökerryttävä ja teemoiltaan kunnianhimoinen scifi-spektaakkeli, joka ei tee yhtään myönnytystä popcorn-yleisölle. Se vaatii ja vangitsee katsojan täyden huomion ensimmäisestä kuvasta viimeiseen. Se ei selitä asioita puhki, vaan jättää paljon katsojan tulkittavaksi.

Ryan Gosling esittää poliisia, jonka tehtävä on eliminoida laittomiksi julistettuja vanhan sukupolven replikantteja – tulevaisuuden paperittomia. Näiden epäluotettaviksi osoittautuneiden keinoihmisten tilalle on astunut uusi, ihmisvaltiailleen kuuliaisempi replikanttien sukupolvi, jota myös Goslingin esittämä K itse edustaa.

Harrison Ford palaa vanhaan rooliinsa entiseksi blade runneriksi Rick Deckardiksi.

Yhtä eliminointitehtävää toteuttaessaan K törmää salaisuuteen, joka voi muuttaa sekä ihmiskunnan että replikanttien tulevaisuuden. Löytö johdattaa hänet etsimään 30 vuotta sitten kadonnutta kollegaansa Rick Deckardia – alkuperäisen Blade Runnerin (1982) päähenkilöä, jota Harrison Ford jälleen esittää.

Blade Runner 2049 on uskollinen Scottin alkuteokselle sortumatta kopiointiin. Se kehittää, muuntelee ja syventää edeltäjänsä teemoja sekä elokuvallista tyyliä. Alkuteoksen jatkuva vesisade on muuttunut lumipyryksi ja kaupungin ulkopuolella velloviksi vesimassoiksi. Scottin täyteen pakattujen kuvien ahtaus vaihtuu Villeneuvella koleaksi autiudeksi.

Raja oikeiden ja keinoihmisten välillä on Blade Runner 2049:ssä hämärtynyt entisestään. Tästä huolimatta K:n rakkautta jäljittelevä suhde virtuaaliseen tyttöystäväänsä (Ana de Armas) saa yllättävää koskettavuutta.

Blade Runner 2049 on pökerryttävä ja kunnianhimoinen tieteisspektaakkeli.

Villeneuven rauhallinen kerronta säilyttää jäntevyytensä, vaikka elokuvan lähes kolmetuntinen kesto onkin vähän ylimitoitettu. Roger Deakinsin kuvaus, Dennis Gassnerin lavastus ja elokuvan erikoistehosteet häikäisevät taidokkuudellaan. Benjamin Wallfischin ja Hans Zimmerin elektronisvoittoinen musiikki palvelee kokonaisuutta upeasti.

Vähäeleinen Gosling istuu K:n rooliin täydellisesti. Vasta leffan lopulla kuvaan astuva Ford tuo viileään elokuvaan kaivattua inhimillisyyttä. Sivuosissa vakuuttavat Robin Wright K:n pomona ja Sylvia Hoeks replikanttina. Vain Jared Leton rooli replikantteja valmistavan yhtiön sokeana johtajana tuntuu vähän ylivedetyltä.

Ilahduttava bonus suomalaisille on Krista Kososen pikkurooli suomea puhuvana prostituoituna.

Krista Kosonen (vas.) näyttelee Blade Runnerissa suomea puhuvaa prostituoitua. Edessä Mariettea näyttelevä Mackenzie Davis.

Blade Runner 2049

Ohjaus: Denis Villeneuve.

Pääosissa: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Sylvia Hoeks.

Juoni: Nuori blade runner löytää salaisuuden, joka voi muuttaa sekä ihmiskunnan että replikanttien tulevaisuuden.

Ensi-ilta: Perjantaina 6. lokakuuta 2017.

★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?