Kulttikomedia Will & Grace palasi! Trump saa heti osansa ivasta – Netti-tv-tärpit

Julkaistu:

Netti-tv-tärpit
Will & Gracen paluujakso on yhä amerikkalaista tilannekomediaa parhaimmillaan. Viikon netti-tv-tärpeissä myös Stephen King -sovitus Julma leikki, uusi Star Trek -sarja sekä Robert Redfordin ja Jane Fondan uusi yhteinen draama.
Arvio: Will & Grace, komediasarjan 9. kausi (16 jaksoa, uudet jaksot perjantaisin), Viaplay

Alkuperäinen Will & Grace -sarja raivasi aikoinaan homohahmojen tietä televisioon.

Kun tilannekomediasarja homoseksuaalisen asianajajan Will Trumanin (Eric McCormack) ja hänen kämppiksensä, sisustussuunnittelija Grace Adlerin (Debra Messing) ystävyydestä vuonna 1998 alkoi, homohahmoja oli näkynyt siellä täällä, mutta ei näin esillä, näin valtavirran ohjelmissa, viikottain.

Will & Grace -sarjan loputtua kahdeksan kauden jälkeen vuonna 2006 homous ei ollut amerikkalaisissa tv-sarjoissa enää mikään suuri numero. Luonteva tapa, jolla McCormack toi Willin homouden esille, oli osaltaan tepsinyt – ja nosti sarjan monissa piireissä kulttisuosioon.

Will & Gracen paluusta 11 vuoden tauon jälkeen saa kiittää Donald Trumpin presidenttiehdokkuutta: kun komediasarjan tekijöiden syksyllä 2016 kuvaama kymmenminuuttinen vastakampanjavideo sai suursuosion netissä, tv-kanava NBC päätti tilata uuden yhdeksännen kauden.

Katso tästä Will & Gracen vuonna 2016 julkaistu vaalikommenttivideo:Jo avausjakso vie kaksikon Valkoiseen taloon – Grace (Debra Messing) kun on saanut pestin Melania Trumpin sisustussuunnittelijana. Mukana ovat yhä myös Willin ja Gracen kaveri, homomaneereita korostava Jack McFarland (Sean Hayes) sekä Karen Walker (Megan Mullally).

Ja minkälaisen paluun he tekevätkään! Max Mutchnickin ja David Kohanin kirjoittama avausjakso on amerikkalaista tilannekomediaa parhaimmillaan: terävää ja osuvaa.


Presidentti Trump saa odotetusti heti osansa ivasta. Grace tekee selväksi, ettei voi sietää häntä – mutta ei silti voi vastustaa kiusausta, kun hän saa työtarjouksen Melania-vaimolta. Repliikeissä pudotellaan viittauksia populaarikulttuuriin sen julkkiksiin tiheään muutenkin.

Frendeistä tuttu ohjaaja James Burrows osoittaa hallitsevansa yhä rytmityksen taidon. Ensimmäinen jakso etenee tiheästi, eikä tyhjiä hetkiä tule.

Tietenkään Will & Grace ei enää ole käänteentekevä sarja, ei homohahmojensa osalta mutta ei poliittisena kommentaarinakaan. Trumpeille piikitellään juuri sen verran, että presidentin vastustajat saavat oman nautintonsa – mutta ei niin paljoa, että hänen kannattajien tarvitsisi varsinaisesti hermostua.

Paluun tärkein mauste on nostalgia: on kuin tutut kaverit olisivat palanneet takaisin.


Viikon muut netti-tv-tärpit

Apple Tree Yard, jännityssarja (4 jaksoa), su 1.10. alkaen C More

Emily Watson ja Ben Chaplin näyttelevät pääosia draamatrillerisarjassa, jossa tutkijan salasuhde salaperäisen miehen kanssa johtaa ensin kaksoiselämään ja lopulta oikeudenkäyntiin.

Louise Doughtyn romaaniin perustuva neliosainen sarja sai kotimaassaan Britanniassa runsaasti kiitosta.


Gåsmamman, rikossarjan kausi 3 (uudet jaksot torstaisin), C More

Avalla pyörivät parhaillaan ilmaiskanavien ensiesityksinä Gåsmamman-draamatrillerisarjan toisen kauden jaksot, mutta netti-tv:n puolella startataan jo upouuden kolmannen kauden kanssa. Siinä Sonjan (Alexandra Rapaport) ahdinko alamaailman kanssa syvenee: arkea sotkee islantilainen mafia, eikä Sonja pysty täysin suojelemaan enää lapsiaankaan.

Sarjan luojiin ja tuottajiin kuuluva Rapaport kertoi IS Tv-lehdelle olevansa tyytyväinen sarjan naiskuvaan.

– Gåsmamman kertoo tavallisista ihmisistä, jotka joutuvat rikosten vaaralliseen maailmaan. Sonja on normaali nainen ilman sen kummempia ongelmia tai diagnooseja, Rapaport painottaa.


Julma leikki, elokuva/jännitysdraama, Netflix

Stephen Kingin romaaniin perustuvassa elokuvassa pariskunnan seksileikit saavat kylmäävän käänteen: aviomiehen menehdyttyä Jessie (Carla Gugino) huomaa olevansa yksin syrjäisessä mökissä, sänkyyn käsiraudoin kahlehdittuna. Kingille tyypillisesti selviytymistaisteluun sekoittuvat myös Jessien omat pelot.

Yhdessä huoneessa tapahtuvan jännärin on ohjannut Mike Flanagan, jonka edellinen elokuva oli Ouija: Origin of Evil (2016, lue IS:n arvio).

JVG:n keikka, konsertti, la 30.9. C More suorana lähetyksenä klo 19.45 alkaen

Kolmekymppissynttäreitään juhlivien Jaren ja VilleGallen keikka Helsingin Hartwall-areenalta nähdään lauantaina suorana lähetyksenä. Lähteekö kaksikko Voitolla yöhön? Taltiointi nähdään myöhemmin myös Sub-kanavalla.


Marvel’s Inhumans, seikkailusarjan 1. kausi (8 jaksoa, uudet jaksot lauantaisin), la 30.9. alkaen HBO Nordic

Foxilla esitetyssä S.H.I.E.L.D. Agentit -sarjassa alun perin esitelty Epäinhimillinen kuningasperhe ei saanut omaa pitkää teatterielokuvaa, kuten Marvel-yhtiö alun perin suunnitteli, mutta oman tv-sarjan sentään. Se seuraa sotilasvallankaappauksen seurauksena kotoaan ajettua perhettä, joka löytää uuden kodin Havaijilta.

Hahmot eivät ole ihan Marvel-seikkailujenkaan tavallisimmasta päästä: Anson Mountin näyttelemä kuningas Black Bolt välttelee puhumista, koska hänen voimakas äänensä voisi tuhota rakennelmia pelkästä kuiskauksesta. Sarjan showrunner Scott Buck on valitellut, ettei sarjan kirjoittaminen ollut käytännössä mykän päähenkilön vuoksi aivan helppoa.


Star Trek: Discovery, tieteisseikkailusarjan kausi 1 (15 jaksoa, uudet jaksot maanantaisin), Netflix

Viime vuonna 50 vuotta täyttänyt Star Trek -universumi jatkaa laajenemistaan televisiossa pitkän tauon jälkeen – mutta nyt taaksepäin. Upouusi 15-osainen seikkailusarja sijoittuu noin vuosikymmentä varhaisempaan aikaan kuin alkuperäinen, vuonna 1966 käynnistynyt sarjaklassikko.

Aihe on herkullinen: juoni kiertyy sotaisia klingoneita vastaan käydyn kylmän sodan ympärille. Yhteyksiä viime vuosina valmistuneisiin uusiin Star Trek -elokuviin on kuitenkin turha etsiä, sillä sarjan luojien Bryan Fullerin ja Alex Kurtzmanin mukaan ne tapahtuvat kokonaan toisessa aika-avaruudessa.


Sydänyöllä, draama/elokuva, Netflix

Neljä vuosikymmentä siihen meni, mutta näyttelijälegendat Robert Redford, 79, ja Jane Fonda, 80, nähdään jälleen yhdessä – neljännessä yhteisessä pitkässä elokuvassa uransa aikana. Kent Harufin romaaniin perustuvassa draamassa kaksikko näyttelee leskiä, jotka huomaavat, että voisivat jakaa elämänsä toistensa kanssa.

Ohjaaja Ritesh Batra tunnetaan toistaiseksi parhaiten intialaisesta draamasta Lounasrasia (2013).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt