Arvio: Rendel on synkän juhlava kotimainen supersankaritaru – lähellä Batmanin ja Sin Cityn sysimustaa maailmaa

Jesse Haajan ohjaama kostajan syntytarina ei kokonaisuutena ole täysin eheä, mutta on hyvin lähellä, että se riittää, arvioi elokuvakriitikko Taneli Topelius.

22.9.2017 10:36

Juhlavan synkkää, ja synkän juhlavaa. Väkevän karhea supersankaritaru Rendel tykittää kotimaista toimintaelokuvaa suuntaan, jossa jykeviä visioita ja edes pulp-henkistä väkivaltaa ei enää tarvitse pyydellä anteeksi.

Jesse Haajan ohjaama seikkailu ei kokonaisuutena ole täysin eheä, mutta siinä on häkellyttävän paljon henkeäsalpaavia hetkiä. Rendel edustaa samanlaista tekemisen tapaa kuin Timo Vuorensolan luotsaama Iron Sky -maailma: kun unelmoidaan isosti, mahdotonkin muuttuu mahdolliseksi, vaikka käytössä olisivat vain rajalliset resurssit.

Rendelin kohdalla tämä tarkoittaa jarruttelematonta näyttävyyttä. Kuvaaja Tero Saikkonen, lavastaja Esa Naukkarinen ja heidän kanssaan työskennelleet ovat päässeet lähelle uusien Batman-elokuvien ja Sin City -sarjan sysimustaa maailmaa.

Pekka Lehtosaaren, Miika J. Norvannon ja Timo Puustisen laatiman käsikirjoituksen osalta vielä täsmällisemmäksi lähdeteokseksi käy Sam Raimin ohjaama Darkman (1990), jossa Liam Neeson näytteli samankaltaista, naamioita käyttävää ja kivulle immuunia sankaria.

Rendel-elokuvan maailma on synkkä. Pienessä sivuroolissa pistäytyy myös Reino Nordin.

Rendelissä toiminta on pakattu Darkmaniakin tummasävyisempään muottiin, jossa kasvonsa ja sielunsa mustannut hahmo nuijii hänen tielleen osuvia häikäilemättömiä roistoja raa’alla voimalla ja ällistyttävällä tarkkuudella – ja täysin ilman tunnontuskia.

Haaja versioi tätä yksinkertaista perustilannetta niin varmalla otteella, että on hyvin lähellä, että se riittää.

Käytännössä Rendel kertoo kuitenkin vain sankarinsa syntytarinan – sen, mikä Hollywoodin supersankariseikkailuissa käydään yleensä läpi ensimmäisen tunnin aikana.

Sen jälkeen olisi varsinaisen isomman kertomuksen aika. Sitä elokuva jättää kuitenkin odotuttamaan mahdolliseen jatko-osaan.

Näyttelijä Kris Gummeruksen omat kasvot nähdään vain tarinan takaumissa.

Ensihetkistä alkaen on toki selvää, että motiivina on jonkinlainen henkilökohtainen kosto kyseenalaisia lääkekokeita tekevän Vala-yrityksen väelle. Kris Gummeruksen näyttelemän Rendelin taustat juoni tarjoilee vasta vähitellen.

Takaumarakenne on muikea, mutta sen seurauksena elokuvassa päädytään katsomaan koko ajan taaksepäin. Missään vaiheessa ei aukea, mitä elottoman naamarin takana, sankarin synkässä mielessä, tapahtuu tarinan nykyhetkessä.

Itse sankaria kiinnostavammiksi kasvavatkin hänen vastustajansa. Rami Rusinen ja Renne Korppila työstävät Vala-järjestön tärkeimmistä käskyläisistä riemastuttavat kärjistykset – edellinen räjähtävänä kuumakallena, jälkimmäinen ääriviileänä lihasnyrkkinä.

Rotikka (Rami Rusinen) on Vala-organisaatiolle työskentelevä kuumakalle.

Samoin Matti Onnismaa väläyttelee kivenkovaa puoltaan ansiokkaasti, kuin muunnelmana Lunastuksen (2016) vastaavasta roolista.

Pohjana on Tuomas Kantelisen jylhä musiikkimatto, joka naulaa synkkyyden ylevästi yhteen.

Renne Korppila näyttelee kovanyrkkistä Lahtaajaa.

Australialainen näyttelijä Bianca Bradley näyttelee pikkuroolissa ammattitappajaa.

Rendel

Ohjaus: Jesse Haaja.

Pääosissa: Kris Gummerus, Rami Rusinen, Renne Korppila.

Juoni: Naamioitu kostaja hyökkää Vala-järjestön joukkoja vastaan.

Ensi-ilta: Perjantaina 22. syyskuuta 2017.

★★

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?