Cheek-elokuvan käsikirjoitus vuodettiin – kuka tahtoo sabotoida työryhmää? - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Cheek-elokuvan käsikirjoitus vuodettiin – kuka tahtoo sabotoida työryhmää?

Joku vuosi Cheekistä kertovan Veljeni vartija -elokuvan koko käsikirjoituksen IS:lle. Kuka ja miksi?

19.9.2017 7:27

Jokainen, joka on ollut tekemisissä Cheekin eli Jare Henrik Tiihosen kanssa tietää, kuinka tarkasti säntillinen mies tahtoo pitää kaikki langat käsissään. Siksi olikin melkoinen yllätys, että räppärin elämästä kertovan Veljeni vartija -elokuvan käsikirjoitus vuodettiin kokonaisuudessaan Ilta-Sanomiin. Miten kaikki oikein tapahtui siitä ei niin IS:llä kuin elokuvantekijöilläkään ole aivan tarkkaa käsitystä. Vuodon syyn ja tapahtumien kulun totuuden tietää varmasti ainakin yksi henkilö: vuotaja.

  • Antti Holma kertoi Cheek-elokuvan teosta taannoin radio Suomipopin haastattelussa.

Hiljattain Ilta-Sanomien toimituksesta löytyi muovitaskun sisällä ollut paksu paperinivaska. Päällimmäisellä sivulla luki IS: postiosoite sekä suurin kirjaimin kirjoitettu teksti: VELJENI VARTIJA -ELOKUVAN KÄSIKIRJOITUS. Etusivulla on myös toimittajille tarkoitettu viesti, jossa käsikirjoituksen väitetään olevan kopio elokuvassa esiintyvän Tommi Riihimäen käsikirjoituksesta.

Cheekillä ja Holmalla oli hymy herkässä elokuvan tiedotustilaisuudessa.

Veljeni vartija -elokuvan tuottaja Annika Sucksdorff vahvisti IS:lle, että kyseessä on elokuvan aito käsikirjoitus. IS:n hallussa oleva 94-sivuinen käsikirjoitus on versio numero 8, kun parhaillaan elokuvaa kuvataan käsikirjoitus numero 9:n pohjalta.

Tuotantoyhtiön sisäisen selvityksen jälkeen Sucksdorff ja elokuvan tuottaja Dome Karukoski tulivat siihen tulokseen, että joku on kopioinut Tommi Riihimäen käsikirjoituksen ja lähettänyt sen IS:lle. Riihimäki esiintyy elokuvassa niin sanottuna ”body doublena.”

– Kyseessä on elokuvassa body doublena esiintyneen Tommi Riihimäen käsikirjoitus, joka on joutunut vääriin käsiin, kopioitu ja toimitettu Ilta-Sanomille sen kiinnostavuuden vuoksi. Body doublea tarvitaan Antti Holman kaksoisroolin takia. Kun kuvaan tarvitaan kaksi Holman vartaloa, Tommi esittää niistä toista.

Eri-ikäisiä ”Jareja” ja ”Jerejä” Veljeni vartija -elokuvan tiedotustilaisuudessa. Kaksosia lapsena näyttelevät Niklas ja Julius Liukkonen ja teini-ikäisinä Vilhelmi Masanen ja Eemeli Masanen.

Antti Holma näyttelee elokuvassa sekä Cheekiä että tämän kaksoisveljeä Jere Tiihosta. Sucksdorff kertoo, että Riihimäki löydettiin pestiin mallitoimiston kautta, sillä hänen ja Antti Holman vartalot ovat riittävän samannäköiset. Riihimäellä on myös kokemusta tv-työstä, hänet on aiemmin nähty tosi-tv-sarjoissa Big Brother ja Hottikset 2.0.

Tommi Riihimäki kertoo IS:lle, ettei itse edes tiennyt käsikirjoituksensa hukkuneen.

– Käsikirjoitus oli kuitenkin jonkin aikaa yhdessä paikassa muiden tavaroideni kanssa, Riihimäki kertoo, muttei tahdo tarkentaa, missä paikassa käsikirjoitus on ollut.

– Jonkun on täytynyt löytää käsikirjoitus ja kopioida se. Sain myöhemmin tavarani takaisin ja nyt kässäri on minulla kotona.

Tommi Riihimäki on tapahtumista ymmällään.

Riihimäki sanoo, ettei tiedä, miksi ja miten käsikirjoitus on Suomen suurimpaan uutismediaan toimitettu.

– En tiedä kuka sen on lähettänyt, tämä tuli minulle yllätyksenä. Itse en tekisi mitään niin tyhmää.

– En missään tapauksessa tekisi tällaista. Se olisi sitä paitsi sopimusrikos. Tiedän kyllä, mitä olen allekirjoittanut.

Tapausta Riihimäki kuvailee erikoiseksi.

Käsikirjoituksen vuotaminen todella on erikoista, etenkin Suomen mittakaavassa. Dome Karukoski kertoo, ettei ole kokenut urallaan vastaavaa koskaan.

– Onhan tämä harmillista. Eniten harmittaa, ettei tämän tekijä ole ajatellut elokuvan taiteilijaa.

– Olen monessa aika arkaluontoisessa hankkeessa ollut mukana. Jopa kansainvälisellä tasolla, ja koskaan ei ole tapahtunut mitään tämänkaltaista.

Karukoski toteaa, että toisinaan joku on saattanut unohtaa käsikirjoituksensa linja-autoon tai kahvilaan, mutta ne on aina palautettu.

– Suomalaisen luottamuksellisen kansanpiirteen takia on voinut olla luottavaisempi käsikirjoitusten jakamisessa.

– Jotain kummallista tässä on ajateltu. Tämä on tosi epäloogista toimintaa.

Dome Karukoski ei ole kokenut urallaan koskaan vastaavaa.

Karukosken mielestä se, että käsikirjoitus toimitettiin heti medialle osoittaa sen, että Veljeni vartija -elokuvan ennakkokiinnostus on aivan uudella tasolla. Ulkomaisissa elokuvatuotannoissa on usein käytäntönä, että käsikirjoituksen voi lukea vain yhdestä IP-osoitteesta sähköisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi näyttelijä voi lukea käsikirjoituksen vain ja ainoastaan yhdestä laitteesta. Myös Karukoskella on tästä käytännöstä omaa kokemusta.

– Kerran avasin vahingossa kiireisenä minulle tarjotun käsikirjoituksen puhelimella ja päädyin lukemaan Hollywood-studion 124 sivun käsikirjoituksen puhelimestani. Mutta se kertoo miten paljon Yhdysvalloissa näitä varjellaan. Meidän pitää miettiä tulevaisuudessa varokeinoja hankkeittemme kohdalla.

Annika Sucksdorff kertoo, että Veljeni vartija -elokuvan käsikirjoitus on jaettu sähköisenä kaikille elokuvan työryhmän jäsenille. Työryhmäläiset voivat lukea käsikirjoitusta sähköisenä eri laitteilla tai tulostaa sen.

– Käsikirjoitusten määrää ei siis hallinnoida, Sucksdorff selventää.

Tuottaja Annika Sucksdorff kummastelee käsikirjoituksen vuotamista.

Karukosken mukaan kaikkia elokuvan teossa mukana olevia on ohjeistettu käsikirjoituksen luottamuksellisuudesta.

– Elokuvaan liittyvien materiaalien käsittelystä on näyttelijöiden sopimuksessa oma kohtansa. Onhan se todella harmillista, että vuoto on tapahtunut. Eräällä tavalla käsikirjoittajan tarina on kavallettu maailmalle.

Karukoski kertoo, ettei ole puhunut tapauksesta Cheekin kanssa, mutta uskoo tämän kuulleen asiasta.

– Tämähän on enemmän elokuvan tuotantoyhtiön asia. Mehän sitä elokuvaa teemme. Eihän tämä ole Jaren vastuulla.

Mitään sanktioita Karukosken mukaan käsikirjoituksen vuodosta ei seuraa.

– Eihän vahingoista voi rangaista, eli tietenkään ei ole sanktiota tulossa.

Karukoski toteaa Helsinki Filmin jatkavan asian tutkimista tekijän selvittämiseksi, jotta he voisivat keskustella käsikirjoituksen vuotaneen henkilön kanssa.

– Helsinki Filmillä on nyt yrityksenä peiliin katsomisen paikka sen suhteen, miten voimme välttää tämänkaltaiset asiat tulevaisuudessa.

Tuoreimmat viihdejutut somessa – seuraa IS Viihdettä Facebookissa tästä linkistä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?