Arvio: Ikitie on vuoden toistaiseksi väkevin kotimainen – pistää uuden Tuntemattoman sotilaan koville

rac

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Tommi Korpela yltää Antti Tuurin romaaniin perustuvan Jussi Ketolan roolissa jälleen uuteen huippusuoritukseen – pohjana ovat Suomen lähihistorian musertavat tapahtumat, kirjoittaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Antti Tuurin romaaniin pohjautuva Ikitie on vuoden toistaiseksi väkevin suomalainen elokuva. Se asettaa kovan haasteen Aku Louhimiehen lokakuussa ensi-iltansa saavalle uudelle Tuntemattomalle sotilaalle.

Tositapahtumiin pohjautuva Ikitie kertoo suomalaisen lähihistorian synkimpiin ja ja vaietuimpiin lukeutuvista tapahtumista.

Tuhannet amerikansuomalaiset muuttivat 1930-luvun alussa vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon rakentamaan työläisten ihanneyhteiskuntaa. Miljoonien muiden tavoin he päätyivät Stalinin vainojen uhreiksi.

Ikitie kertoo näistä tapahtumista yhden kuvitteellisen ihmiskohtalon kautta. Oikeistoradikaalit sieppaavat Tommi Korpelan esittämän Jussi Ketolan kotoaan ja muiluttavat tämän itärajalle tapettavaksi. Ketola pääsee kuitenkin pakoon ja ylittää rajan, jolta ei ole paluuta.

Neuvostoliitossa valtiolliselle poliisille työskentelevä Kallonen värvää Ketolan väkisin vakoojaksi amerikansuomalaisten perustamaan kolhoosiin. Siellä tämä saa uusia ystäviä ja uuden elämänkumppanin.

Lopulta Stalinin rautasaapas murskaa armotta unelman työläisten paratiisista.


Stalinin vainoista on tehty monta hyvää elokuvaa, mutta suomalaisten kohtalosta niissä ei puhuta. Tässä suhteessa Ikitie avaa aiheeseen uuden näkökulman.

Se myös näyttää, millaisen idealismin vallassa Neuvostoliittoa saatettiin alkuvaiheissa rakentaa – ja miten musertava oli tuon idealismin kohtalo.

Tommi Korpela lisää Ketolan roolissa uuden huippusuorituksen komealle uralleen. Hannu-Pekka Björkman tekee älykkään ja hienovaraisen roolityön hirmuvallan joviaalina mutta tunteettoman tunnollisena virkamiehenä. Tanskalainen Sidse Babett Knudsen tulkitsee sielukkaasti Ketolan kolhoosirakastettua.

Aivan erinomaisia ovat myös Ville Virtanen kolhoosin suomalaissyntyisenä johtajana sekä Sampo Sarkola veijarimaisena Strangina. Luetteloa voisi jatkaa, sillä heikkoja lenkkejä elokuvan näyttelijätiimissä ei ole.


Jadesoturin (2006) ja Saunan (2008) ohjaajana tunnettu AJ Annila nousee Ikitiellä kotimaisten elokuvantekijöiden kapeaan kärkijoukkoon.

Jäntevän ja visuaalisesti hallitun elokuvan ansioita on myös huoliteltu ajankuvaus, josta suuri ansio lankeaa sen virolaiselle lavastajalle ja puvustajalle.

Ikitie

Ohjaus: AJ Annila.

Pääosissa: Tommi Korpela, Sidse Babett Knudsen, Ville Virtanen, Hannu-Pekka Björkman.

Juoni: Neuvostoliittoon 1930-luvulla vasten tahtoaan joutuva suomalaismies päätyy amerikansuomalaisten kolhoosiin.

Ensi-ilta: Perjantaina 15. syyskuuta 2017.

★★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt