Tänään tv:ssä: Twin Peaks palaa – David Lynch: ”Joukko vihaisia faneja sotki taloni vessapaperilla” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tänään tv:ssä: Twin Peaks palaa – David Lynch: ”Joukko vihaisia faneja sotki taloni vessapaperilla”

Twin Peaksin suosio yllätti ohjaaja David Lynchin aikanaan. Kaikki fanit eivät tosin olleet tyytyväisiä kakkoskauden loppujaksoon. Sub esittää nyt koko sarjan.

Ohjaaja David Lynch ja Twin Peaksin näyttelijä Kyle MacLachlan kesällä 2017.­

12.9.2017 7:32

Twin Peaks tiistaina 12.9. Sub klo 22.00, uusinta MTV3 klo 0.30.

Kuppi mustaa kahvia ja palanen kirsikkapiirakkaa. Mikään ei vie paremmin kulttisarjaksi 1990-luvun alussa nousseen Twin Peaksin kuvitteelliseen maailmaan.

Sub ja MTV3 esittävät sarjan nyt alusta alkaen – myös uusimman, HBO Nordicillakin nähdyn kauden, joka valmistui tänä vuonna.

Taas kysytään: ”Kuka surmasi Laura Palmerin (Sheryl Lee)?”­

FBI-agentti Dale Cooperina nähtävä Kyle MacLachlan, 58, hörppii kahvia hotellissa Los Angelesissa.

– Kahvi on yksi paheistani. Pidän myös David Lynchin kahvibrändistä. Mitä muutakaan voin sanoa, jos haluan jatkaa työskentelyä hänen kanssaan, hyväntuulinen MacLachlan heittää leikkisästi.

Kyle MacLachlanilla on nyt useita rooleja sarjassa.­

Hänestä tuli vuosien saatossa ohjaaja-käsikirjoittaja Lynchin luottonäyttelijä. He työskentelivät yhdessä ensimmäisen kerran vuonna 1984 ilmestyneessä tieteiselokuvassa Dyyni ja kaksi vuotta myöhemmin psykologisessa mysteerissä Blue Velvet – ja sinisempi oli yö. Niitä seurasi suurrealistinen Twin Peaks -maailma; 30 jaksoa televisioon ja elokuva Twin Peaks – Tuli kulje kanssani.

– Yhteistyömme alussa kyselin jatkuvasti asioita. David oli aluksi kärsivällinen, kunnes sanoi ystävällisesti, että nyt riittää. Opin luottamaan hänen visioonsa. Tiedän, että tarina nivoutuu yhteen ja vastaukset kysymyksiin tulevat viimeistään, kun kokonaisuus on valmis.

Uuden Twin Peaksin kuvaukset alkoivat 2015. MacLachlan luki noin 500-sivuisen käsikirjoituksen ennen kuin ohjelmaa alettiin kuvata.

– Jotkut kohtaukset näin sieluni silmin, toisista minulla ei ollut hajuakaan, miten David toteuttaisi ne.

Tältä erikoisagentti Cooper näytti ensimmäisellä kaudella.­

– Kun kuvasimme ensimmäistä kautta, kukaan ei ollut kiinnostunut meistä. Toisella kaudella käsikirjoitusta varjeltiin ja se kerättiin kuvauspäivien päätteeksi talteen. Tällä kaudella siitä ei puhuttu edes vapaa-aikana, MacLachlan selittää.

Fanit rakastivat ja kiivastuivat

Sitten hänen kasvoilleen leviää hymy; David Lynch, 71, kävelee kohti ja halaa tähteään lämpimästi.

– Sarjan kansainvälinen suosio tuli minulle yllätyksenä. En kuvitellut, että yhdysvaltalaiseen pikkukylään sijoittuva rikostarina kiinnostaisi ympäri maailmaa, Lynch kertoo, kun on istuutunut alas.

David Lynch.­

Kaikki eivät tosin olleet tyytyväisiä kakkoskauden loppujaksoon.

– Joukko vihaisia faneja sotki taloni vessapaperilla, kun olivat nähneet osan, Lynch muistelee.

Tarina jatkuu 25 vuotta edellisestä.

– Kolmas kausi ei ole nostalgiamatka menneisyyteen. Kyseessä on moderni tarina, joka sijoittuu Twin Peaksin kuvitteelliseen pikkukylään, Lynch valottaa.

Hän innostui pohtimaan uusia seikkailuja, kun sarjan toinen luoja, Mark Frost, otti häneen yhteyttä reilut viisi vuotta sitten. MacLachlanille hän kehitti erikoisagentti Cooperin lisäksi Cooperin kaksoisolennon ja Douglas ”Dougie” Jonesin.

Twin Peaks -sarjan kolmas kausi vie Kyle MacLachlanin ammattitaitonsa äärirajoille.­

– Eläydyin ääripäästä toiseen. Oli hauskaa, mutta venyin ammattitaitoni äärirajoille. Tein joka päivä parhaani. Onneksi David oli tukenani varsinkin pimeinä hetkinä. En halunnut jäädä vellomaan niihin, MacLachlan kertoo kuvauksista.

Kyle MacLachlan on kuin opas Lynchin maailmaan

Agentti Cooper ei ole enää yhtä empaattinen ja luotettava kuin ennen.

– Kyle sopii hyvin Cooperiksi, koska hän on viaton, fiksu ja luottaa vaistoonsa. Hänellä on myös paljon energiaa, Lynch kehuu.

Vierineet vuodet näkyvät MacLachlanin kasvoilta.

– Elämänkokemus on tuonut syvemmän ymmärryksen asioihin. Yritän olla tuomitsematta ihmisiä ennen kuin tiedän asioiden taustat. Olen kuin isäni siinä, että minulla on kova kuori, mutta pehmeä sydän.

MacLachlan arvostaa sitä, että Lynch jatkaa rajojen rikkomista.

– Alkuperäinen Twin Peaks raivasi polkua television nykykulttuurille. Aina, kun olen aloittanut uudessa sarjassa Sinkkuelämästä Täydellisiin naisiin, ohjelmien luojat ovat kertoneet minulle kuinka Davidin työt ovat inspiroineet heitä. Tuntuu kuin minut olisi valittu oppaaksi David Lynchin maailmaan. Se on samalla mieletön kunnia ja vastuu.

David Lynch ja Miguel Ferrer sarjan kolmannella kaudella.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?