Tänään tv:ssä: Oliver Stone haastattelee Putinia – joutui kritiikin hampaisiin: ”Hyödyllinen idiootti” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tänään tv:ssä: Oliver Stone haastattelee Putinia – joutui kritiikin hampaisiin: ”Hyödyllinen idiootti”

Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi poikkeuksellisen pitkän haastattelun ohjaaja Oliver Stonelle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi poikkeuksellisen pitkän haastattelun ohjaaja Oliver Stonelle.

Julkaistu: 11.9.2017 17:13

Oliver Stonen ohjaama haastattelusarja presidentti Vladimir Putinista on herättänyt laajaa kritiikkiä maailmalla ja Suomessa.

The Putin Interviews, ma–ti 11.9. alkaen Jim klo 21.00

Ohjaaja Oliver Stonelle avautui pari vuotta sitten ovi, jota moni on turhaan kolkutellut: hän sai tilaisuuden haastatella Venäjän presidentti Vladmir Putinia, pitkään ja hartaasti. Keskusteluista Stone kokosi neliosaisen sarjan The Putin Interviews (2017).

Haastattelut on kuvattu vuosien 2015 ja 2017 välisenä aikana. Stone ja Putin puhuvat Putinin menneisyydestä: nuoruudesta, KGB-urasta, valtaannoususta sekä jonkin verran myös yksityiselämästä. Pääpaino on luonnollisesti Putinin pääministeri- ja presidenttikausissa.

Hyödyllinen idiootti?

Haastattelusarjan heinäkuisen julkaisun jälkeen suurimman huomion on yllättäen varastanut sen vastaanotto. Varsinkin kotopuolessa Oscar-palkitun veteraaniohjaajan saama kyyti on ollut kylmää.

Kuvituskuva

Huomattavat amerikkalaismediat kuten The New York Times ja The Washington Post sekä tv-kanava CNN ovat teilanneet Stonen Putinin mielistelijäksi, pehmoksi ja ties miksi. Ohjaaja on ollut lähes jokaisessa keskusteluohjelmassa puolustelemassa työtään. Suomessa Helsingin Sanomat kirjoitti Stonen olevan ”hyödyllinen idiootti”.

Kritiikin mukaan Stone varoo esittämästä vaikeita kysymyksiä, vaikka juuri niitä sananvapautta, oppositioita ja ihmisoikeuksia rajoittavalta valtion päämieheltä pitäisi kysyä.

Sarjassa käsitellään kyllä esimerkiksi Syyrian sotaa, Ukrainaa ja Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vaaleihin. Arvostelijoiden mukaan ongelma on kuitenkin siinä, että Stone tyytyy liian usein Putinin ensimmäisiin vastauksiin. Kuvaava esimerkki on kohta, jossa Putin kertoo pokkana, ettei Venäjällä ole tapana puuttua muiden maiden sisäisiin asioihin.

Presidentin henkilökuva

Newsweek sekä brittilehti The Guardian nostivat sarjasta esiin myös toisen puolen: The Putin Interviews ei ole dokumentti eikä se nojaa niin sanottuun kovaan journalismiin. Kyse on maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvan miehen henkilökuvasta. Tulkinta ei sulje mitään pois, mutta antaa katsojalle huomattavasti enemmän kuin pelkän tyrmistyksen Stonen hampaattomuudesta.

Kuvituskuva

Puolustuspuheissaan Stone on myös antanut ymmärtää, että tiettyihin olosuhteisiin oli vain tyydyttävä, muuten koko sarja olisi voinut jäädä tekemättä. On kieltämättä naiivia ajatella, että Putin sallisi haastattelun, jossa häntä grillattaisiin kiusallisista aiheista.

Miksi koko sarja piti sitten tehdä? Stonen perustelu tuntuu olevan, että lännen on kyettävä ymmärtämään myös vaihtoehtoista narratiivia maailmanpolitiikasta, vaikka ei sitä hyväksyisikään.

Kiistelty ja kiitelty elokuvantekijä

Amerikkalaismedian pillastumista selittää osaltaan se, että Putinille myötämielisen tai ainakin asioita Putinin näkökulmasta esittävän ohjelman takana on amerikkalainen. Stone luetaan Yhdysvaltojen poliittisessa ilmastossa vankasti vasemmalle. Hänen mielipiteensä ovat usein ristiriidassa virallisen Amerikan kanssa, eikä hän ole epäröinyt arvostella kotimaataan. Vähemmästäkin on leimattu epäisänmaalliseksi.

Myös Stonen tyyli on ärsyttänyt kriitikoita: ohjaaja on silmin nähden mielissään Putinin seurasta. Arvostelijoiden mukaan Stone on kuin fani, jota tähden sädekehä sokaisee.

Stone on urallaan hakeutunut hanakasti presidenttien pariin. Hän on ohjannut aiemmin yhtä lailla kiisteltyjä henkilökuvia muiden muassa Fidel Castrosta ja Hugo Chavezista. Fiktion puolella hän on sen sijaan kerännyt kiitosta jenkkipressatrilogiastaan JFK (1991), Nixon (1995) ja W. (2008).

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta