Arvio: Lauluja utopiasta – umpipolitisoitunut 1970-luku synnytti Suomeen ”kommunistisen Abban” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Arvio: Lauluja utopiasta – umpipolitisoitunut 1970-luku synnytti Suomeen ”kommunistisen Abban”

Edesmenneen Peter von Baghin aloittama dokumentti Agit Prop -kvartetista valmistui: Lauluja utopiasta -elokuvalla on myös yhteiskunnallista painokkuutta, kokee elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Lapsuudenystävät Pekka Aarnio ja Martti Launis päätyivät samaan kvartettiin.­

1.9.2017 8:05

Kolme vuotta sitten edesmennyt Peter von Bagh ehti ennen kuolemaansa aloittaa dokumenttielokuvan suomalaisen poliittisen laululiikkeen suurimmasta nimestä, Agit Prop -kvartetista. Hankkeen on saattanut loppuun Jouko Aaltonen, joka käsitteli samaa aihepiiriä laajemmasta perspektiivistä jo dokumentissaan Kenen joukoissa seisot (2006).

Yllämainitun edeltäjänsä tavoin Lauluja utopiasta on tuoreita haastatteluja ja arkistomateriaalia taidokkaasti hyödyntävä musiikkidokumentti, jolla on myös yhteiskunnallista painokkuutta.

Elokuva ei suinkaan rummuta 1970-luvun sokean sosialismin ihailun puolesta, mutta näyttää, että monet tuon ajan laulut säilyttävät yhä ajankohtaisuutensa.

Agit Prop -kvartetin juuret ulottuvat 1960-luvulle, mutta sen suurinta kukoistuskautta oli juuri umpipolitisoitunut 1970-luku. Silloin syntyivät yhtyeen levytykset Love Recordsille, ja silloin kvartetti myös esiintyi menestyksellisesti niin Ruotsissa ja Itä-Saksassa kuin Chilessä ja Kuubassa.

Suosionsa huipulla Agit Prop nimettiin saksalaisessa lehdessä jopa kommunistiseksi Abbaksi.

Agit Prop -kvartetti eli Pekka Aarnio, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Martti Launis vuonna 2017.­

Kasinotalouden 1980-luvulla Agit Prop lähestulkoon unohtui tai ainakin yritettiin unohtaa, mutta 1990-luvun lama nosti yhtyeen taistelevat laulut uudelleen suosioon. Toimintaansa yhtye jatkaa edelleen, vaikka esiintymistahti onkin hiljentynyt.

Lauluja utopiasta piirtää rikkaan ja täyteläisen kuvan Agit Propin pitkästä taipaleesta ja sen kautta myös suomalaisen yhteiskunnan muutoksista puolen vuosisadan aikana.

Hienosti rytmitetty ja taidokkaasti leikattu elokuva nostaa ansaitusti esiin myös Agit Propin pitkäaikaisen säveltäjä-sovittaja Eero Ojasen, jonka lahjakkuus piirtyy vääjäämättä esiin kvartetin myöhemmissä vaiheissa.

Lauluja utopiasta

Ohjaus: Peter von Bagh ja Jouko Aaltonen.

Esiintyjät: Pekka Aarnio, Sinikka Sokka, Martti Launis, Monna Kamu.

Juoni: Dokumentti Agit Prop -lauluyhtyeestä kuudella vuosikymmenellä.

Ensi-ilta: Perjantaina 1. syyskuuta 2017.

★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?