Peter Franzén joutuu viettämään valtaosan ajastaan erossa perheestään – kova kaipaus: ”Erossa oleminen on kamalaa” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Peter Franzén joutuu viettämään valtaosan ajastaan erossa perheestään – kova kaipaus: ”Erossa oleminen on kamalaa”

Peter Franzén kirjoitti uuden romaanin ja jatkaa Viikingit-sarjassa näyttelemistä. Kotona häntä ei usein nähdä.

27.8.2017 7:59

– En ole moneen vuoteen päässyt nauttimaan Suomen kesästä. Oli ihan huippua olla perheen ja sukulaisten kanssa, Peter Franzén kertoo lomastaan maaseudulla.

Franzénille viileä sääkin oli ok. Perheensä kanssa hän ei tosiaan kovin paljon pääse olemaan. Franzén asuu näyttelijävaimonsa Irina Björklundin ja pian 10 vuotta täyttävän poikansa kanssa Etelä-Ranskassa, mutta kaksi viime vuotta hän on ollut valtaosan ajasta Irlannissa Viikingit-sarjan kuvauksissa.

– Työ on raakaa, olosuhteet mitä sattuvat, Franzén kertoo työstään, missä ei todellakaan ole glamouria – paitsi elokuvien ensi-illoissa.

Syksyllä Amerikassa ja Englannissa tulee ensi-iltaan Ashes in the snow -elokuva, jossa Franzénilla on näkyvä rooli.

– Ei mikään päärooli, hän korostaa.

Nyt juuri Franzénia jännittää, millaisen vastaanoton hänen kolmas romaaninsa Särkyneen pyörän karjatila (Tammi) saa.

– Kiva, jos jotkut edes naurahtavat siellä täällä. Jännittää löytävätkö ihmiset kirjan huumorin – ja näkevätkö sen vakavamielisyyden.

Kirja kertoo 80 vuotta täyttävän Kainon syntymäpäivistä, jonne tulevat lapset, lastenlapset ja yllätysvieraat. 1960-luvulle sijoittuva tarina on kertomus ennen kaikkea sukupolvesta, joka rakensi Suomen uudestaan.

– Päällimmäisenä on toisista välittäminen, vaikka kaikki on hyrskynmyrskyn. Kaikki ovat vähän rikkinäisiä, mutta toivoa ei menetetä elämän kolhiessakaan, Franzén kuvaa kirjaansa.

Franzénin edelliset romaanit Tumman veden päällä ja Samoilla silmillä kertoivat aika paljon näyttelijän omasta lapsuudesta, missä oli tummat varjonsa. Uusi romaani on komediallisempi, mikä ei tarkoita surutonta.

Peter Franzénilla jatkuvat työt Viikingit-sarjan kuvauksissa Irlannissa. Hänen kotielämänsä on Ranskan maaseudulla, jossa perhe elää luonnon ehdoilla.­

Koskettavasta esikoisromaanistaan Tumman veden päällä Franzén sai ylistystä. Se taipui myös näytelmäksi ja elokuvaksi, jonka hän itse ohjasi. Mutta ei hän alkanut laskeskella, että kannattaisi pysyä samoilla tummilla vesillä.

– Tämä romaani piti kirjoittaa näin. En ajattele näyttelijänäkään, että haluanpa tehdä samanlaisen roolin, josta on tykätty, Franzén naurahtaa.

Franzénilla ei ole pula rooleista. 46 vuoden ikä on vain lisännyt hänen karismaansa. Poikamaisuutta hänessä alkaa olla vähemmän, mitä hän pitää vain hyvänä muutoksena.

– Ainakin tähän asti olen saanut tehdä mielenkiintoisia töitä, Franzén toteaa.

Ei Franzénillakaan elämä ole ihan kivutonta. Selän välilevy muistuttaa nytkin olemassaolostaan, mutta vaiva ei ainakaan vielä tarvitse kirurgia.

Franzén palaa pian taas Irlantiin kuvauksiin. Hänellä on myös työn alla kaksi elokuvakäsikirjoitusta. Kirjoitustöitä hän tekee öisin ja vapaapäivinä. Vielä ole näkyvissä aikaa, kun hän voisi olla enemmän kotona perheen kanssa.

– Ei valitettavasti. Itselleni tämä on normaalia, mutta kun pysähdyn ajattelemaan asiaa, erossa oleminen on kamalaa.

Peter Franzénilla jatkuvat työt Viikingit-sarjan kuvauksissa Irlannissa. Hänen kotielämänsä on Ranskan maaseudulla, jossa perhe elää luonnon ehdoilla.­

Franzén tietää, ettei hän sentään ole muuttunut vieraaksi lapselleen.

– Pystyn sentään sanomaan, että olen isä, hän naurahtaa.

Kun Franzén menee kotiinsa Etelä-Ranskassa, siellä eletään arkea, josta hän on ollut välillä pitkäänkin poissa.

– Omat kommervenkit on siinä, kun tulee toisen rutiineihin, mutta onneksi asioista pystyy aina puhumaan.

Franzén asuu perheensä kanssa maaseudulla. Se sopii hänelle hyvin, koska työ on välillä hyvinkin repivää.

– Luonnon sanelemien ehtojen mukaan mennään. Tykkään kaupungistakin, mutta luonto inspiroi enemmän, Franzén kertoo.

Peter Franzén ja Irina Björklund lähtivät 1999 Los Angelesiin, josta he muuttivat joitakin vuosia sitten Ranskaan.

Vieläkö palaatte Suomeen?

– En tiedä, elämä on vielä niin aluillaan, Franzén naureskelee ja alkaa valmistautua kirjansa julkistamisjuhlaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?