Tyrmäävä agenttiseikkailu – lue IS:n elokuva-arvio Atomic Blondesta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Tyrmäävä agenttiseikkailu – lue IS:n elokuva-arvio Atomic Blondesta

Charlize Theron on Lorraine Broughton, MI6:n kylmähermoinen palkkatappaja

Julkaistu: 4.8.2017 17:31

Charlize Theronin tähdittämä leffa on täynnä henkeäsalpaavan hurjia lähitaisteluita, joiden koreografia ja visuaalinen toteutus on parasta, mitä valkokankaalla on nähty sitten George Millerin Mad Max: Fury Roadin.

Jos toimintaelokuvia pitäisi arvioida ainoastaan toimintakohtausten määrän ja laadun perusteella, Atomic Blonde saisi täydet viisi tähteä.

Atomic Blonden kompastuskivi on käsikirjoitus, joka paikkailee sekavahkoa juonta tarpeettomalla takaumarakenteella. Elokuva olisi sekä tiiviimpi että jännittävämpi ilman kehystarinaa, jossa Theronin esittämä brittiagentti selostaa Berliinin tehtävänsä kulkua esimiehelleen (Toby Jones) sekä CIA:n edustajalle (John Goodman).

Antony Johnstonin ja Sam Hartin sarjakuvaromaaniin pohjautuvan Atomic Blonden on ohjannut stuntmiehenä ja toimintajaksojen koreografina pitkän uran tehnyt David Leitch, joka toimi myös John Wickin (sen ensimmäisen ja paremman) toisena ohjaajana. Näillä näytöillä hän nousee suoraan toimintaleffojen huipputekijöiden valittuun joukkoon.

Jo Mad Max: Fury Roadissa toimintatähden viittaa sovitellut Charlize Theron lyö Atomic Blonden pääosassa luun kurkkuun sekä miehisiltä vastustajiltaan että toimintaleffoissa uraa tekeviltä kilpasiskoiltaan. Hän lataa elokuvan taistelujaksoihin niin räjähtävän annoksen murskaavaa naisenergiaa, ettei vastaavaa ole taidettu valkokankaalla ennen nähdä.

Elokuvan muissa osissa tekevät kelpo työtä James McAvoy Berliiniin kotiutuneena brittiagenttina ja Sofia Boutella aloittelevana ranskalaisagenttina. Elokuvan rytmitystä ja tunnelmaa tukevat ääniraidalla pauhaavat kasarihitit David Bowiesta New Orderiin ja Public Enemystä Depeche Modeen.

Kylmän sodan aikaisesta Euroopasta tai oikeasta vakoilun maailmasta Atomic Blonde ei kerro juuri mitään. Mutta leffakesän terävimpänä adrenaliinipiikkinä se lunastaa odotukset korkojen kanssa.

Atomic Blonde

Ohjaus: David Leitch Pääosissa: Charlize Theron, James McAvoy, Toby Jones, Sofia Boutella Juoni: Brittiläinen naisagentti suorittaa vaarallista tehtävää Berliinissä vähän ennen muurin murtumista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?