Kuka murhaa metsästäjiä? Jäljet-elokuvassa puolustetaan raivokkaasti eläinten oikeuksia – lue elokuva-arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Kuka murhaa metsästäjiä? Jäljet-elokuvassa puolustetaan raivokkaasti eläinten oikeuksia – lue elokuva-arvio

Elokuva omistautuu asialleen niin yksipuolisen intohimoisesti, että se kääntyy jo itseään vastaan, arvioi elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Agnieszka Mandat tulkitsee verevästi Jäljet-elokuvan päähenkilöä.­

30.7.2017 7:39

Pienessä metsämökissä Puolan maaseudulla asuu lempeä, harmaatukkainen nainen, joka rakastaa eläimiä ja inhoaa paikallisia metsästäjiä. Kun sitten metsästäjä toisensa jälkeen löytyy salaperäisesti murhattuna, nainen väittää poliisille, että kyseessä on eläinten kosto. Jostain syystä kukaan ei usko häntä.

Puolalaisen elokuvan arvostetuimpiin veteraaneihin lukeutuva ja komean kansainvälisen uran luonut Agnieszka Holland on ohjannut eläinten oikeuksia tinkimättä puolustavan ja metsästystä rajusti vastustavan jännitysdraaman Jäljet. Valitettavasti elokuva omistautuu asialleen niin yksipuolisen intohimoisesti, että se kääntyy jo itseään vastaan.

Agnieszka Mandat tulkitsee verevästi elokuvan päähenkilöä, mutta roolihahmonsa äkkivääriä muutoksia lempeästä lasten ja eläinten ystävästä hysteeriseksi raivottareksi hän ei pysty tekemään uskottavasti. Silti hänen esittämänsä Duszejko on elokuvan onnistunein hahmo.

Elokuvan metsästäjät ovat järjestään öykkärimäisiä sadisteja, jotka eläinten ohella kohtelevat kaltoin myös naisia. Kaikkein pahin on kettuja tarhaava psykopaatti. En epäile Hollandin tarkoitusperien vilpittömyyttä, mutta ihan näin yksioikoisesti elokuvan sanomaa ei tarvitsisi moukaroida katsojan tajuntaan.

Olga Tokarczukin romaaniin pohjautuvan elokuvan vahvuuksia ovat taidokas kuvaus ja musiikki, jotka yhdessä luovat sen ylle arvoituksellisen tunnelman. Jospa vain sama arvoituksellisuus ulottuisi elokuvan räikeään ja epäuskottavaan tarinaan.

Jäljet

Ohjaus: Agnieszka Holland.

Pääosissa: Agnieszka Mandat, Wiktor Zborowski.

Juoni: Eläinten oikeuksia puolustava nainen todistaa metsästäjien mystisiä murhia Puolan maaseudulla.

Ensi-ilta: 28. heinäkuuta 2017.

★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?