Mira Luoti nähdään Herra Ylpön ohjaamassa uutuusleffassa: ”Niin pitkälle mennään kuin näyttelijät ovat valmiita menemään” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Mira Luoti nähdään Herra Ylpön ohjaamassa uutuusleffassa: ”Niin pitkälle mennään kuin näyttelijät ovat valmiita menemään”

Herra Ylpön rohkeassa esikoisohjauksessa vain taivas on rajana. Taide-elokuvassa on mukana kauniita kuvia, hulluutta ja alastomuutta.

1.7.2017 19:12 | Päivitetty 2.7.2017 19:01

Muusikkona maineensa luonut Herra Ylppö, 44, toteuttaa nyt elämänsä suurta unelmaa. Hän ohjaa elokuvaa Kronos Kairos, josta on nyt kuvattuna noin puolet.

– Hulluutta, huumoria ja hyvää musiikkia. Pystyn lupaamaan, että niitä on mukana, Herra Ylppö sanoo.

Hän on vetänyt Maj Karma -yhtyettään 25 vuotta. Enää musiikin tekeminen ei riitä täyttämään monipuolisen miehen tavoitteita.

– Tunnen musiikkimaailman niin hyvin, että siitä on kadonnut tunne hypystä tuntemattomaan. Olen innostunut bändin ensi vuonna julkaistavan albumin materiaalista, siitä ei ole kyse, mutta elokuvanteossa ollaan kuin kuilun partaalla. Haluan elää boheemielämää, joka ei tarkoita ryyppäämistä, vaan omien näkemysten toteuttamista, kahden lapsen isä perustelee.

Niinpä hän myi Teosto-rahoilla ostamansa Mersun ja osti elokuvakameran.

– Nyt tehdään omaperäistä elokuvaa, jota toteutan taiteellisella vapaudella ja riippumattomuudella. Siinähän ei ole mitään uutta, sillä niin olen toiminut koko musiikkiurani ajan. Musiikissa kukaan ei ole koskaan sanellut minulle mitään.

Herra Ylppö on luotsannut Maj Karma -yhtyettään 25 vuotta.

Muusikko mainitsee, että levy-yhtiö ei ole puuttunut mitenkään hänen tekemisiinsä.

– Joskus olen jopa toivonut, että sieltä olisi sanottu jotain, jotta ei tulisi tehtyä kaikkia virheitä. Loppuelämäni tulen tekemään omia juttujani enkä tanssi muiden pillin mukaan.

Espanjan Andalusiassa kuvattu elokuva on mustavalkoinen, englanninkielinen ja edustaa eurooppalaista taide-elokuvaa. Ylpön yhdessä Mika Lätin kanssa käsikirjoittama tarina sijoittuu tarkemmin määrittelemättömään tulevaisuuteen.

– Usein taide-elokuvan leimaa pelätään, koska voidaan luulla sen tarkoittavan käsittämätöntä paskaa, mutta minua taide-elokuva kiehtoo. Taide pyrkii herättämään ajatuksia, viihde puolestaan koettaa saada ajatukset pois arjesta, Ylppö arvioi.

– Taiteessa haluan luoda tunnelmia. Näen maailmassa taikaa ja romantiikkaa, ja sitä yritän tavoittaa musiikilla ja nyt myös elokuvalla. Tämä ei tule olemaan katsojalle helppo tarina, vaikka komediaakin on mukana paljon.

Elokuvan pääosaa esittää Dj Protoni eli raumalainen Toni Järvinen. Hänen tyttöystävänään tullaan näkemään laulaja Mira Luoti. Protoni on aiemmin nähty parissa Ylpön ohjaamassa musiikkivideossa.

Dj Protoni esittää Ylpön elokuvassa pääosaa. Tulossa ovat yhteiset kuvaukset Mira Luodin kanssa. Luvassa on kiihkeitä kohtauksia.–Niin pitkälle mennään kuin näyttelijät ovat valmiita menemään, ohjaaja sanoo.

Tähän mennessä vaativin kohtaus kuvattiin toukokuisella kuvausreissulla Andalusiaan, kun Protoni lojui viemäriputkessa kasvot liejussa.

– Makasin siinä puolisen tuntia ja rottia vikisi vieressä. Ei se mukavaa ollut, Protoni myöntää.

– Ei se kuva välttämättä päädy mukaan elokuvaan, Ylppö virnistää.

Tulossa ovat yhteiset kuvaukset Mira Luodin kanssa. Luvassa on Ylpön mukaan kiihkeitä kohtauksia.

– Olen lupautunut heittäytymään mukaan kaikkeen tarvittavaan, mutta odotan pelonsekaisella innolla, Protoni myöntää.

Protonia on jo kuvattu ilman rihman kiertämää kohtauksissa, joissa nähdään myös Tarja Leskisen esittämä henkilö.

– Protoni nähdään seksin jälkeen täysin alasti. Niin pitkälle mennään kuin näyttelijät ovat valmiita menemään, Ylppö veistelee.

Ylpön mukaan riippuu Mirasta, kuinka pitkälle hänen kohtauksissaan mennään.

– Hänelle ei ole kirjoitettu seksikohtauksia eikä sellaisia ole suunnitteillakaan, Ylppö kuitenkin paljastaa.

Ylppö asui viime vuonna nelisen kuukautta Andalusiassa elokuvan takia. Hän rahoittaa elokuvantekoa tekemällä musiikkivideoita muille artisteille.

– Poikkeuksellinen metodi aiheuttaa vaikeuksia rahoituksen suhteen, mutta elokuvalle tulee löytymään levittäjä helposti. Yhtey­den­ottoja on jo tullut, ohjaaja kertoo.

Tavanomaisesti poiketen tarinaa kirjoitetaan ja kuvataan lomittain. Sillä tavalla pyritään välttämään perinteinen tapa, jossa ennalta kirjoitettu käsikirjoitus määrää kaiken tekemisen. Ylppö on samaa mieltä ohjaaja Peter Greenawayn kanssa, jonka mielestä nykyään elokuvat ovat kirjoitetun tekstin kuvitusta.

– Myös Terrence Malick tekee mielestäni elokuvaa, jonka lähtökohta on kuva eikä teksti.

Ylppö tekee tunnustuksen, jota hänen mukaansa suomalaisessa elokuvamaailmassa ei tulisi sanoa ääneen.

– Suomessa on hyväksyttyä ottaa vaikutteita ulkomaisista ohjaajista, mutta Aki Kaurismäestä vaikutteiden ottamista pelätään. Pidetään pahana syntinä, jos tekee jotain kaurismäkeläistä. Olemme Kaurismäen kanssa eri sukupolvea, joten voin tunnustaa suoraan ja pystypäin Akin vaikutuksen, vaikka teemmekin erilaista elokuvaa.

Ylpön mukaan vaikutus näkyy eniten näyttelijätyön ja vuorosanojen vähäeleisyytenä.

– Haluan korostaa, etten kopioi häntä millään tavoin, mutta on väistämätöntä, että muutamien muiden ohjaajien ohella Aki vaikuttaa, koska olen pitänyt hänen töistään niin paljon. Aki on kansainvälisesti Suomen merkittävin taiteilija. Olen katsonut ja ihaillut hänen elokuviaan lapsesta asti.

Ylppö istuu toisinaan iltaa Karkkilassa käsikirjoittaja Lätin ja ohjaajalegendan kanssa.

– Emme puhu Akin kanssa elokuvista vaan muista aiheista.

Kronos Kairos on herättänyt jo melkoisesti kiinnostusta. Ohjaaja Timo Vuorensola kuten myös useilla Jusseilla palkittu äänittäjä Kirka Sainio ovat halunneet antaa panoksensa tuotantoon nähtyään jo kuvattua materiaalia.

Ylppö toivoo tulevan elokuvansa kannustavan muitakin toteuttamaan omia unelmiaan.

– Liian usein omat todelliset toiveet jäävät toteuttamatta, koska ei ole muka rahaa tai aikaa. Kaikki esteet ovat tekosyitä, Ylppö tuumii.

Miraa ei olla kuvattu vielä sekuntiakaan. Semmoista kiihkeää seksikohtausta ei leffassa ole eikä ole tuloillaan.

Juttua tarkennettu ja otsikko korjattu: Jo kuvatussa alastonkohtauksessa esiintyy Tarja Leskinen. Herra Ylpön mukaan Luodille ei tulla kirjoittamaan elokuvaan seksikohtauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?