Syksyn suurtuotanto Ikitie on väkivaltainen elokuva vaietusta aiheesta – ohjaaja rankimmasta kohtauksesta: ”Se oli mun suurin virhe” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Syksyn suurtuotanto Ikitie on väkivaltainen elokuva vaietusta aiheesta – ohjaaja rankimmasta kohtauksesta: ”Se oli mun suurin virhe”

Ikitie tuo syksyllä valkokankaille väkivaltaisen ja karun tarinan Suomen ja Venäjän historiasta. Rankat kohtaukset olivat ohjaajallekin vaikeita.

Tommi Korpela nähdään elokuvan jokaisessa kohtauksessa Jussi Ketolan roolissa. Miehensä Neuvostoliittoon menettävää vaimoa Sofiaa näyttelee Irina Björklund.

15.6.2017 12:21

Yksi ensi syksyn suurimmista elokuvista tulee olemaan Tuntemattoman sotilaan ohella niin ikään historiallisiin tapahtumiin pohjautuva Ikitie.

Kirjailija Antti Tuurin romaanin pohjalta sen käsikirjoituksen ovat tehneet Tuurin kanssa elokuvan ohjaaja AJ Annila sekä Aku Louhimies. Elokuvan tuottaa Ilkka Matila ja se saa ensi-iltansa 15. syyskuuta. Elokuva on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Elokuvan pääroolissa nähdään Tommi Korpela. Korpela esittää Jussi Ketolaa, joka haetaan yöllä kotoaan perheensä luota ja kuljetetaan autolla itärajalle. Rajalla hänet aiotaan ampua, mutta hän pääsee livahtamaan Neuvostoliiton puolelle.

Jussi Ketola kuljetetaan mustalla autolla Neuvostoliiton rajan tuntumaan, mistä hän pääsee pakenemaan murhaajiaan.

Tästä alkaa vuosien mittainen kamppailu, kun Neuvostoliiton valtiollinen poliisi, NKVD, antaa Ketolalle uuden henkilöllisyyden ja työpaikan kolhoosista.

Yhdessä vapaaehtoisesti Karjalaan saapuneiden amerikkalaisten kanssa Ketola rakentaa työläisten paratiisia. Stalinin vainojen myötä paratiisi muuttuu helvetiksi, jossa Ketola näkee ja kokee asioita, joita ei tosiksi uskoisi elleivät ne niitä olisi.

Katso elokuvasta jo julkaistu traileri:

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ketolan painajainen kolhoosissa syvenee syvenemistään elokuvan kuluessa ja se pitää myös katsojan tiukassa otteessaan. Etenkin loppupuolella katsojan silmien eteen maalataan väkivaltaisia ja rajuja tapahtumia. Elokuva tulee saamaan K16-ikärajan.

Vaikka ahdistava tunnelma luodaankin verenvuodatuksen näyttämisen sijaan hienovaraisemmin, jäävät muutaman kohtauksen näyt verkkokalvoille. Elokuvan ohjaaja AJ Annila kertoo IS:lle, että raakojen kohtausten tekeminen oli hänelle vaikeaa.

– Minulla on omien lasten syntymien jälkeen tullut valtava vastareaktio ja inho minkäänlaiseen väkivaltaan tässä maailmassa, joten en millään tasolla nauti näiden kohtausten tekemisestä enkä myöskään halua näyttää graafista väkivaltaa, Annila kuvailee.

AJ Annila ohjaa Antti Tuurin romaaniin perustuvan elokuvan.

Elokuvan rankimmassa kohtauksessa Annila sanoo menneensä itse lopulta jopa liian pitkälle. Hän kertoo käyttäneensä filmin jälkiäänityksissä apuna omaa 5-vuotiasta poikaansa, mikä lopulta kostautui pahasti.

– Yhtäkkiä kuulin lähes valmiina sen kohtauksen, missä mun oma poika huutaa isää. Sitten en pystynytkään enää oikein järkevästi ohjaamaan sitä kohtausta. Se oli mun tämän elokuvan suurin virhe.

Kuvaukset kävivät kuitenkin myös muille tekijöille. Annila paljastaa, että yksi tuotantoryhmän jäsenistä joutui jättämään projektin kesken, koska aiheet tulivat liian lähelle.

– En ole koskaan ollut kuvauksissa, missä yksi työryhmän jäsenistä käy ilmoittamassa tuottajalle, että hän on hyvin pahoillaan, mutta ei voi jäädä enää paikalle. Hänen vanhempansa olivat kohdanneet loppunsa Neuvostoliiton vallan alla.

– Hän sanoi, että tämä tuntuu liian hurjalta. Minusta se oli kunnioitettavaa ja täysin ymmärrettävää.

Elokuvassa nähdään tärkeässä roolissa myös Tanskan arvostetuimpiin näyttelijöihin kuuluva Side Babett Knudsen.

Annila toteaa, että hänen oli joka tapauksessa pakko tuoda hurjat tapahtumat ja kohtaukset valkokankaalle. Hän kertoo ottaneensa johtoajatuksekseen Antti Tuurin tavan kirjoittaa.

– Se on toteava ja minimalistinen; mitään ei kauhistella, mutta ei myöskään kaunistella. Näin on todistettavasti tapahtunut, joten mun täytyy vain taltioida se.

Ikitie kuvattiin kokonaan Virossa, vaikka se sijoittuu Venäjän Karjalan maisemiin; etenkin Aunuksen lakeuksiin. Kuvaukset kestivät 38 päivää, joista suuri osa kuvattiin kesällä ja muuta myös talvella.

– Venäjän Karjalan infrastruktuuri ei olisi ollut tarpeeksi toimiva näin isolle tuotannolle, elokuvan tuottaja Ilkka Matila kertoo.

1930-luvun Petroskoita esittää virolainen Sillamäen kaupunki, jota on höystetty digitaalisilla efekteillä.

– Kiersimme Virossa paljon lokaatioita. Sitten löytyi vanha koulurakennus, johon ihastuttiin ja jonka ympärille rakennettiin kuvausten kolhoosi, tuottaja Annila kertoo.

Ilkka Matila on aiemmin tuottanut muun muassa Rukajärventien (1999) ja Äideistä parhain -elokuvan (2005).

Ilkka Matila on tuottanut isoja elokuvia, kuten vuoden 1999 menestyselokuvan Rukajärven tie. Hän uskoo, että Ikitien tarina piti saada kerrottua.

– On haluttu vaieta siitä, että siellä tapettiin suhteessa eniten suomalaisia. Tämä on tehty, ettei heitä unohdettaisi.

Ohjaaja AJ Annila kuvailee Ikitietä elokuvaksi jostakin hyvin perustavanlaatuisesta ja inhimillisestä.

– Minulle se ei ole elokuva kommunismista tai kapitalismista, vaan ihmisistä, jotka ovat valmiita rakentamaan parempaa maailmaa ja elämää perheelleen ja läheisilleen. Monesti niille ihmisille ei käy tässä maailmassa hyvin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?