Uuden Muumio-elokuvan naispaholainen ei kavahda alastonkohtauksia: ”Meillä kaikilla on samat vehkeet” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Uuden Muumio-elokuvan naispaholainen ei kavahda alastonkohtauksia: ”Meillä kaikilla on samat vehkeet”

Ohjaaja Alex Kurtzman herätti klassikkoelokuva Muumion henkiin. Hän modernisoi tarinan tuomalla muumion kiroukset Lontoon kaduille ja laittamalla hiphop-tanssijan sarkofagiin.

Sofia Boutella kertoo tutkineensa Muumio-elokuvan roolia varten kuninkaallisten liikemaneereja.­

9.6.2017 15:33

Faarao Tutankhamonin hautalöydön innoittamana 1930-luvulla filmattu kauhuelokuva Muumio perustui löyhästi Egyptin mytologiaan. Universalin klassikossa rakkaudenkaipuinen muumio aiheutti kylmiä väreitä selkäpiihin hitaalla liikkumisellaan.

– Olen koko ikäni ollut Universal Monsters -elokuvien fani, rakastan niitä. Kun studio lähestyi minua ja kysyi uuden Muumion ohjaajaksi, innostuin heti. Mutta olin myös kauhuissani. Se tarkoitti klassikkoelokuvan kunnioittamista tuoden siihen samalla jotain uutta, kertoo ohjaaja Alex Kurtzman.

Vuoden 2017 The Mummy -elokuvassa meno on ajankuvan mukaan veivattu niin kovaksi, että heikompia hengästyttää. Vajaaseen kahteen tuntiin on ahdettu indianajonesmaista seikkailua, sotaelokuvaa, zombien pieksäntää, psykologista trilleriä ja sherlockholmesmaista Lontoo-hurjastelua.

– Muumio oli ensimmäinen zombi, epäkuollut, joka nousee haudasta. Halusin olla uskollinen tietyille kyvyille, joita muumioille on annettu, kuten kyvyn lumota ihminen, mennä hänen päänsä sisälle ja saada hänet tekemään asioita, joita ei tajua tekevänsä, kuvailee Kurtzman.

Alex Kurtzman on jo kolmas Muumio-elokuvaan tarttunut ohjaaja.­

Muumiona nähdään ranskalais-algerialainen Sofia Boutella, Kingsman-elokuvasta tuttu ja laulaja Madonnan taustallakin esiintynyt hiphop-tanssija ja näyttelijä. Myös Kingsmanissa hänet nähtiin pahiksen roolissa.

– Katsojana olen aina taipuvainen kallistumaan pahisten ja arkkivihollisten puoleen. Luulen, että loppujen lopuksi haluan heidän olevan hyviä, Boutella kertoo.

Muumiota herätellään taas.­

Sofia Boutella esittää prinsessa Ahmanetia.­

Uudessa muumiotarinassa Boutellan roolihahmo prinsessa Ahmanet varttuu uskoen, että hän perii faaraoisänsä vallan tämän kuoltua. Isä onnistuukin saamaan vielä pojan, joten prinsessa päättää tappaa kaikki vallan tieltä. Valta jää saamatta ja rangaistuksena hänet haudataan elävänä, mutta nykyajan ihmiset päätyvät herättämään hänet vuosituhansien jälkeen.

– Hänen oma isänsä, hänen kaikkein lähimmäisensä, petti Ahmanetin. Etuoikeus annettiinkin pojalle vain sen takia, että hän oli poika. Minun näkemyksen mukaan Ahmanet oli oikeutettu ottamaan takaisin sen, minkä hän ansaitsi, ohjaaja Kurtzman pohtii.

Kurtzman ja Boutella tulkitsevat kovatahtoisen ja anteeksipyytelemättömän muumioprinsessan feministiksi.

Sofia Boutella.­

Uusi Muumio ei tanssi hiphopia, mutta hänen liikkumisensa on taidokasta. Muumio käy läpi useamman muodonmuutoksen kääreiden hävitessä ja Boutella erottelee jokaisen vaiheen muuttamalla kehonkieltään. Käppyräisestä Muumiosta kehkeytyy majesteettinen, mutta tappava egyptiläisprinsessa.

– Tarkkailen aina, kuinka ympärilläni olevat ihmiset kävelevät, käyttävät tilaa ja kuinka he istuvat. Ne itsessään kertovat jo tarinaa ihmisestä. Roolia varten opiskelin kuninkaallisia. Kuinka heistä on kirjoitettu, miten heidät on maalattu. Yritin ilmentää näitä ominaisuuksia niin hyvin kuin pystyin. En kävele normaalisti ympäriinsä sillä tavalla, kertoo Boutella.

Elokuvassa nähdään myös paljasta pintaa, kun Ahmanet ennen muumioitumistaan harjoittaa erinäisiä uhrimenoja muinaisessa Egyptissä. Alastonkohtaukset eivät tanssijaa vaivanneet.

– Se oli upeaa. Olen sinut vartaloiden kanssa yleensäkin. Meillä kaikilla on samat vehkeet, ainakin noin suurin piirtein. Sellaisina olemme syntyneet ja tunnen oloni hyväksi vartalossani ja nahoissani. Rohkaisen kaikkia tuntemaan samoin, sanoo Boutella.

Karuja mielleyhtymiä terrori-iskuihin

Elokuvassa on kohtauksia, jotka saattavat muistuttaa kivuliaasti tuoreista terrori-iskuista. Lontoo joutuu valkokankaalla kadotuksen kohteeksi, kun hiekkamyrsky pyyhältää katuja pitkin tuhoten kaiken alleen. Ihmiset juoksevat kirkuen pakoon ja rakennusten lasit helisevät rikki paineaallon voimasta.

Terrori-iskun tapahtumapaikaksi keväällä muuttunut Westminsterkin jää elokuvassa myrskyn alle, mikä voi tuntua monesta liian vahvalta viittaukselta viimeaikaisiin terroritekoihin. Kurtzman leikkautti kohtauksen monta kertaa pois ja laittoi sen aina takaisin.

Alex Kurtzman on ohjannut muun muassa Sleepy Hollow -televisiosarjan jaksoja.­

– Kävimme kiivasta keskustelua tästä elokuvaa tehdessä. Tulimme kuitenkin siihen lopputulokseen, että emme voi elää elämäämme terroritekojen pelossa. Tavoitteenamme on viihdyttää, perustelee Kurtzman.

Tuotantoryhmä pyrki olemaan epätarkka sen suhteen, mitä rakennuksia hiekkamyrsky tuhosi. Pyrkimys oli, että suuri myrsky ajaa summittaisesti koko kaupungin yli.

– Yritin hahmottaa, missä raja kulkee, mutta sitten ajattelin, että tämä on viihdettä, enkä halua olla huolestunut terroristeista, Kurtzman sanoo.

Elokuvan saaminen valkokankaalle asti vaikutti muutenkin kirotulta projektilta. Kurtzman on peräti kolmas elokuvaan tarttunut ohjaaja. Tehtävää yrittivät ensin Len Wiseman ja Andres Muschietti, mutta lopulta Kurtzman loikkasi ruoriin tuottajan paikalta.

Ensi-iltakin myöhästyi yli vuodella. Vielä vuonna 2013 elokuvan julkaisuajankohdaksi kaavailtiin viime vuoden huhtikuuta.

Viime vuoden puolella elokuvasta julkaistuun traileriin taas päätyi väärä ääninauha. Komeiden ääniefektien sijaan trailerissa kuului vain Tom Cruisen ähkimistä. Traileri poiki lukuisia hupailuversioita sosiaalisessa mediassa, kun vääräleuat liittivät Cruisen voihkimiset erilaisiin elokuvakohtauksiin.

Tuoreimpana vastoinkäymisenä elokuvan Lontoon-ensi-ilta peruttiin Manchesterin terrori-iskun vuoksi. Ensi-ilta olisi ollut 1. kesäkuuta, eli ennen Lontoossa tapahtunutta iskua. Virallisen tiedotteen mukaan Universal halusi kunnioittaa päätöksellään tragedian uhreja.

Kokemattomampi näyttelijäkaarti kuuntelee ”Tomppaa”

Elokuvan supertähdet Tom Cruise ja Russell Crowe loistavat poissaolollaan Lontoon-haastatteluista, joten pienempien roolien näyttelijät ja ohjaaja Kurtzman saavat vastata toistamiseen kysymyksiin, millaista oli työskennellä näiden tähtien – lähinnä Cruisen – kanssa.

Kaikki katsovat ”Tomppaa” ylöspäin ja näytteleminen hänen kanssaan vaikutti olevan koko tuotantoryhmälle sekä ilo että oppimisen paikka. Cruise vaatii paljon itseltään, mutta myös muilta.

– Tom haluaa elokuvien olevan upeita, koska hän haluaa katsojien nauttivan niistä. Jos sinut valitaan elokuvaan, on työskenneltävä yhtä lujaa kuin hän, kuvailee Jake Johnson, joka muistetaan tv-sarjasta Kolme miestä ja tyttö.

– Hän tietää yhtä paljon kuin ohjaajat, joskus enemmän, mutta hän kunnioittaa ohjaajaa. Hän haastaa kaikkia ja pistää meidät työskentelemään entistä kovemmin, sanoo näyttelijä Courtney B. Vance.

Courtney B. Vance, Annabelle Wallis ja Tom Cruise.­

Näyttelijät vitsailevat Cruisen uskomattomasta fyysisestä kunnosta. Hän urheilee joka aamu, mikäli näyttelijöitä on uskominen. Kuvausten aikana Cruiselle oli tarjolla lukuisia lenkkikavereita, mutta ongelmana oli perässä pysyminen.

Johnson intoutui Cruisen kunnosta niin paljon, että hän järjesti omaan autotalliinsa samanlaisen kuntosalin kuin Cruisella.

– Se näyttää crossfit-kuntosalilta, Johnson paljastaa.

– Ja hänellä oli aina orgaanista ruokaa mukana, Vance muistelee.

Annabella Wallis näyttelee elokuvassa Cruisen ihastusta, ja yhdessä he tekevät hurjan lentokoneen syöksykohtauksen, joka on kuvattu painovoimattomassa tilassa, oikeassa lentokoneessa. Kohtaus vaati useita lentoja ja Cruise oli nimenomaan se, joka halusi tehdä kohtauksen oikeassa lentokoneessa.

– Menimme painovoimattomaan tilaan 64 kertaa. Siihen ei voinut mitenkään varautua fyysisesti ja toivoimme vain parasta, kertoo Wallis.

Konetta ohjaamassa ollut astronautti kauhistui Cruisen ja Wallisin syöksyilystä ympäri konetta.

– Seis, seis, seis, mitä te teette, hän huusi... Hän ei tiennyt, keiden kanssa hän oli joutunut tekemisiin, Wallis nauraa.

Brittinäyttelijä Wallisilla ja Cruisella vaikutti synkkaavan hyvin kameroiden takana.

– Annabella ja Tom olivat uskomattomia yhdessä, koska he vain pelleilivät keskenään koko päivän kulisseissa. Tom on veijari näyttelijöiden ja kuvausryhmän kanssa. Hauskanpito on osa prosessia, koska se nostaa kaikkien halua parantaa suoritusta, kuvailee Kurtzman.

The Mummy Suomen-ensi-illassa perjantaina 9.6.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?