Teuvo Tulio oli Suomi-erotiikan edelläkävijä – viritti ensimmäisenä rakkauskohtauksen heinäkasaan - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Teuvo Tulio oli Suomi-erotiikan edelläkävijä – viritti ensimmäisenä rakkauskohtauksen heinäkasaan

Levoton veri -elokuvan pääosassa oli itseoikeutetusti Regina Linnanheimo. Elokuva nähdään Teema & Fem -kanavalla tiistaina 6.6.

Julkaistu: 4.6.2017 12:57

Rohkea, raju, omaperäinen – sitä ja paljon muuta oli Teuvo Tulio (1912–2000) ohjaajana. Teema & Fem näyttää Tulion elokuvia koko kesän. Lue Suomi-elokuvan legendan koko tarina.

Vain aniharvat tunsivat Teuvo Tulion. Näin hän itse halusi. Haastattelujakin hän antoi vain muutaman.

Tulio syntyi junassa Riikan ja Pietarin välillä latvialais-turkkilaiseen perheeseen. Isovanhempien Latviassa kasvattama poika muutti äitinsä kanssa Helsinkiin 1922.

Teuvo Tulio.

Alunperin Tulion nimi oli Theodor Antonius Deroschinsky-Tugai, mikä muuttui Theodor Tugaiksi. Teuvo Tulio -nimen hän otti käyttöönsä vasta ohjaajana.

Theodor oli 17-vuotias tehdessään kaverinsa Valentin Vaalan kanssa mykkäelokuvat Mustat silmät ja Mustalaishurmaaja, joissa Valentin otti vanhempana ohjaajan tehtävät.

Nuoret miehet istuivat usein Kluuvikadun Fazerilla Regina Linnanheimon kanssa. Trio nautti kaupunkielämästä, tyylikkäästä pukeutumisesta – ja varmasti suurista elokuvaunelmista.

Sydänystävä Regina Linnanheimo

Regina Linnanheimo ja Theodor Tugai näyttelivät Laveata tietä -elokuvassa 1931. He olivat sydänystäviä loppuun asti. 1950-luvulla he olivat myös rakastavaisia. Perhe-elämä ei Tuliota kiinnostanut, hän asui tiettävästi aina yksin.

Regina Linnanheimo Rakkauden risti -elokuvassa.

1936 Tulio ohjasi ensimmäisen pitkän elokuvansa. Taistelu Heikkilän talosta -elokuvasta tehtiin 1947 uusi versio: Intohimon vallassa. Pääroolissa oli Regina Linnanheimo – tietenkin.

F.E.Sillanpään romaaniin perustuva Nuorena nukkunut (1937) tuhoutui Adams Filmin tulipalossa 1959, samoin Tulion Kiusaus-elokuva (1938) ja iso osa hänen esikoisohjauksestaan.

Teuvo Tuliota pidettiin epäsuomalaisena, mutta juuri hän viritti ensimmäisenä rakkauskohtauksen heinäkasaan elokuvassa Nuorena nukkunut. Sen jälkeen heinien seassa peuhattiin monessa elokuvassa.

Laulu tulipunaisesta kukasta keräsi suuren yleisön elokuvateattereihin.

Kun Tulio ohjasi Johannes Linnankosken romaaniin perustuvan Laulu tulipunaisesta kukasta (1938), se keräsi 730 000 katsojaa.

Paheksuttu ja ylenkatsottu

Tulio ei jäänyt heinäkasalemmen kuvaajaksi. Hän oli ekspressionisti, jonka melodraamafilmien visuaaliset ansiot tunnustettiin, mutta muuten niitä pidettiin pitkään humpuukkina.

Tulion elokuvia paheksuttiin jo pelkästään niiden nimien takia: Rakkauden risti, Sellaisena kuin sinä minut halusit, Rikollinen nainen jne.

Intohimon vallassa (1947): Regina Linnanheimo ja Kullervo Kalske.

Myöhemmin hoksattiin, että Tulio kuvasi muun muassa naisen alistettua asemaa ja yhteiskunnan eriarvoisuutta. Sen hän teki melodramaattisesti käyttämällä taidokkaasti valoja ja ääniä. Tulio toisti samaa tarina: viaton tyttö pettyy rakkaudessa ja ajautuu prostituoiduksi.

Tulio oli loistava luonnon kuvaaja, mutta hänen elokuvansa sopivat kaupunkiin ja sen hämäriin porttikonkeihin. ”Tässä minä olen, sellaisena kuin sinä minut halusit” -repliikkiä Tulio käytti parikin kertaa. Kuulostaa kököltä, mutta on itse asiassa viiltävän hyvä.

Kosiskeltiin Hollywoodiin

Kansainvälinen tähteyskin oli Teuvo Tulion ulottuvilla. 1940-luvulla Paramount-yhtiö kosi häntä Hollywoodiin. Yhdestä elokuvasta syntyikin sopimus, mutta se mitätöityi tuottajan kuoleman takia. On otaksuttu, että Tulio ei halunnut Hollywood-pomojen pompoteltavaksi.

Suomessa Tulion ei tarvinnut pokkuroida ketään, hän maksoi itse elokuviensa teon. Hän hoiti itse myös filmiensä leikkaamisen. Käsikirjoittajaksi hän kelpuutti välillä Regina-ystävänsä.

Sensuela jäi Tulion viimeiseksi elokuvaksi.

Tulion viimeinen elokuva oli viime tiistaina Ylellä esitetty Sensuela (1973) – ensimmäinen suomalainen elokuva, joka sai K18 -leiman. Elokuva näytettiin vain Kemissä, Kuopiossa ja Pieksämäellä. Helsingissä se nähtiin 2000-luvun alussa Tulio-seminaarissa ja Tennispalatsissa kertanäytöksenä.

Sensuelaa voi sanoa camp-elokuvaksi – tai kömpelöksi ja mauttomaksi. Seksi ei ole siinä ainakaan verhottua. Elokuva on kuin parodiaa Tulion muista elokuvista.

Tulio teki Sensuelaa vuosikausia. Ehkä hän ei enää ollut ajan hermolla pidettyään vuosien tauon pitkien elokuvien tekemisessä.

”Olen jo yleisöni saanut”, Tulion kerrotaan kommentoineen, kun hän kielsi kaikkien elokuviensa esittämisen. Syyksi hän sanoi kohtuuttomat kritiikit. Sensuelaa ei edes arvosteltu.

Arvostus tuli myöhään

Mutta Tulio sai arvostusta – tosin turhan myöhään. Yksityiskohtien kuvaajana hän oli lyömätön. Luottonäyttelijän Regina Linnanheimon silmissä ei ilo kupli, kun elämä vie synkille poluille pateettisen musiikin soidessa.

1983 Teuvo Tulio palkittiin Veteraani-Jussilla. Ansaitusti.

Kun Teuvo Tulio päätti uransa, hänestä tuli erakko. Postinsa hän haki poste restantesta. Huhujen mukaan hän liikkui Helsingin Punavuoressa.

Teuvo Tulio kuoli 87-vuotiaana. Ikämiehenä hän lauhtui perumaan elokuviensa esityskiellon. Kiitos siitä.

Nämä Tulion elokuvat nähdään Teema & Fem -kanavalla

6.6. Levoton veri (1946)

13.6. Sellaisena kuin sinä minut halusit (1944)

20.6. Laulu tulipunaisesta kukasta (1938)

27.6. Unelma karjamajalla (1940)

4.7. Rakkauden risti (1946)

11.7. Intohimon vallassa (1947)

18.7. Vihtori ja Klaara (1939)

25.7. Rikollinen nainen (1952)

1.8. Olet mennyt minun vereeni (1956)

8.8. Mustasukkaisuus (1953)

15.8. Hornankoski (1949)

22.8. Houkutuslintu (1946)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?