Cannesissa palkittu Teppo Airaksinen: ”Aina yllätys, kun kehutaan” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Cannesissa palkittu Teppo Airaksinen: ”Aina yllätys, kun kehutaan”

Katto sai sunnuntaina tuomariston kunniamaininnan Cannesin elokuvajuhlien lyhytelokuvasarjassa.

Teppo Airaksinen­

29.5.2017 0:52

Suomalaisohjaaja Teppo Airaksinen pitää saamaansa kunniamainintaa yllätyksenä, vaikka elokuvan tekijöillä on aina omat odotuksensa. Airaksisen ohjaama Katto sai sunnuntaina tuomariston kunniamaininnan Cannesin elokuvajuhlien lyhytelokuvasarjassa. Kunniamaininta on sarjan toiseksi tärkein palkinto.

– Tuomaristokin sanoi, että elokuvissa on vaikea kilpailla, ja siksi he halusivat palkita kaksi elokuvaa, Airaksinen sanoo puhelimitse.

Katto on tragikomedia, jossa on maagisen realismin aineksia. Juho Milonoff ja Pekka Strang näyttelevät naapuruksia, joista toinen käy läpi avioeroa. Tunnelman kiristyessä kesämökin sisäkatto laskeutuu selittämättömästi alas.

Airaksisen mukaan elokuvaa on Cannesissa viikon aikana kuvailtu erilaiseksi, originelliksi, hauskaksikin ja hyvin tehdyksi.

– Aina on yllätys, kun kehutaan. Ei sitä voi odottaa, hän sanoo.

Airaksisen mukaan palkinnon merkitystä hänen uransa jatkolle on vaikea arvioida välittömästi. Hän toivoo, että seuraavakin elokuva huomioitaisiin ulkomailla.

– Ei tämä automaattisesti tarkoita, että seuraava elokuvani on hyvä. Teemme parhaamme, ja kun paras on tehty, niin nimiemme tunteminen voi auttaa, Airaksinen kuvailee palkinnon tuomaa nostetta.

Katto on Melli Maikkulan käsikirjoittama ja John Lundstenin tuottama.

Lyhytelokuvien kilpasarjan voitti kiinalaiselokuva A Gentle Night. Kilpasarjassa oli yhteensä yhdeksän elokuvaa. Kaikkiaan kilpasarjaan oli tarjolla lähes 5 000 lyhytelokuvaa.

Airaksinen tunnetaan etenkin komedioista. Airaksisen suurin menestys on Napapiirin sankarit 2. Valkokankaalle hän on ohjannut myös jalkapallokomedian Kulman pojat ja televisioon muun muassa sarjaa Kimmo.

Viimeksi Cannesin lyhytelokuvakilpailuun pääsi suomalainen vuonna 2001. Kari Juusosen animaatio Pizza Passionata voitti silloin sarjan kolmannen palkinnon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?