Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge – Johnny Depp palaa Jack Sparrow’ksi laimeasti ja väkinäisesti – elokuva-arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Viides Pirates of the Caribbean on Jack Sparrow’n laimein ja väkinäisin seikkailu – elokuva-arvio

Javier Bardem on Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revengen roistona käytännössä tarpeeton, mutta Kaya Scodelario pelastaa naispääosassa, arvioi elokuvakriitikko Taneli Topelius.

24.5.2017 10:02

Epäluotettava merirosvokapteeni Jack Sparrow saattaisi hyvinkin nauttia täysin siemauksin Pirates of the Caribbean -seikkailusarjan viidennen osan asenteesta: mahdollisimman paljon häslinkiä mahdollisimman vähin uhrauksin – ja epäilemättä on vain bonusta, jos joku vielä maksaa näin syntyvän sotkun näkemisestä.

Johnny Deppin monet paluut uransa suurimpaan tähtirooliin rakastettavan ketkuksi piraattiretkuksi ovat kerta toisensa jälkeen olleet entistä laimeampia, eikä suunta muutu norjalaisen ohjaajakaksikon Joachim Rønningin ja Espen Sandbergin luotsaamassa Salazar’s Revenge -seikkailussakaan.

Vaikka Jack Sparrow nähdään tarinan alussa uransa pahimmassa jamassa miehistönsä kanssa riitoihin ajautuneena juoppolallina, hänestä ei kerrota mitään uutta. Heikkouksilla ja luonnevioilla kernaasti ylpeilevä antisankari on valjumpi kuin koskaan, ja tutut sutkauksetkin kuulostavat jo väkinäisiltä.

Viidennen osan pelastaa brittinäyttelijä Kaya Scodelario, jonka tulkitseman nuoren Carinan sisukkuus tuo säpinää – ja lopussa myös hieman tunteikkuutta – muuten sattumanvaraisiin juonenkäänteisiin.

Hänelle pariksi annettu Brenton Thwaites on nuoren Henryn rooliin ehkä turhan komea ja poikamainen, mutta Thwaites päihittää karismassa onneksi sarjan kolmessa ensimmäisessä elokuvassa vastaavaa osaa ja Henryn isää Will Turneria näytelleen Orlando Bloomin.

Viidennen Pirates-seikkailun pelastaa brittinäyttelijä Kaya Scodelario, joka näyttelee nuorta sisukasta Carinaa. Henryä esittää Brenton Thwaites.­

Bloomin lyhyt pistäytyminen kehyskertomuksessa saa uutuuden vaikuttamaan väliosalta, jossa vastuuta siirretään vähitellen uuden sukupolven käsiin: Henry ja Carina etsivät Poseidonin tarunhohtoista kolmikärkeä, jolla pitäisi olla voima murtaa mikä tahansa kirous – myös se, joka piti Will-isän pois sarjan edellisestä elokuvasta.

Ironialtakaan elokuva ei välty: jos 2011 valmistuneen neljännen osan (lue IS:n arvio) suurimpia pettymyksiä oli pahamaineisen merirosvon tytärtä näytellyt Penélope Cruz, tämän puoliso Javier Bardem on uuden elokuvan suurroistona käytännössä tarpeeton.

Kostoa hautovalle Salazarille on erikoistehosteiden avulla väännetty näyttävät liehuvat hiukset, mutta jäykkä Bardem ja umpikujasta toiseen harhaileva tarina eivät saa jo kertaalleen kuolleeseen hahmoon eloa.

Vauhdikkaan pankkiryöstöavauksen jälkeen juoni ajautuu sumppuun, josta elokuva yrittää rimpuilla äkkiväärien ratkaisujen avulla ulos tuloksetta.

Javier Bardem on kostoa hautovan kapteeni Salazarin roolissa moneen umpikujaan ajautuvan juonen kannalta käytännössä tarpeeton.­

Pirates of the Caribbean -sarjan seikkailut

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (2003)

Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu (2006)

Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla (2007)

Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä (2011, lue IS:n arvio)

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge – tuli Yhdysvalloissa ensi-iltaan nimellä Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017)

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Ohjaus: Joachim Rønning & Espen Sandberg.

Pääosissa: Johnny Depp, Brenton Thwaites, Kaya Scodelario.

Juoni: Merirosvot etsivät Poseidonin kolmikärkeä.

Ensi-ilta: Keskiviikkona 24. toukokuuta 2017.

★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?