The Handmaiden on eroottinen ja julma sekä täynnä lihallista lesborakkautta – 5 tähden elokuva-arvio: ”Vau, mikä leffa!” - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Eroottinen ja julma The Handmaiden on täynnä lihallista lesborakkautta – 5 tähden elokuva-arvio: ”Vau, mikä leffa!”

Eteläkorealainen Chan-wook Park ottaa The Handmaidenissa suvereenisti haltuunsa epookkidraaman ja eroottisen jännärin tyylikeinot, kehuu elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

The Handmaiden kertoo rikkaasta perijättärestä ja nuoresta taskuvarkaasta, joka rakastuu petkuttamaansa naiseen.­

19.5.2017 17:03

Vau, mikä leffa! Chan-wook Parkin kirjoittama ja ohjaama The Handmaiden on samanaikaisesti kuuman eroottinen ja viileän ironinen, häikäisevän kaunis ja hätkähdyttävän julma. Se on alkuvuoden älykkäin ja yllätyksellisin elokuva, joka lyö katsojan ällikällä – yhä uudestaan ja uudestaan.

Etelä-Korean menestyneimmän elokuvantekijän ohjaustöistä on Suomessa nähty teatterilevityksessä kaksi kansainvälistä hittiä: poliittis-psykologinen jännäri Joint Security Area (2000) sekä brutaali kostotarina Old Boy (2003). The Handmaidenissa Park ottaa suvereenisti haltuunsa epookkidraaman ja eroottisen jännärin tyylikeinot.

Elokuva perustuu englantilaisen Sarah Watersin romaaniin The Fingersmith, jonka tarinan Park on siirtänyt viktoriaanisesta Englannista Japanin miehittämään 1930-luvun Koreaan. Ristikkäisistä intohimoista ja päällekkäisistä petoksista kertovassa elokuvassa on neljä päähenkilöä, joista jokainen jossain vaiheessa sekä pettää että tulee petetyksi.

Sook-Hee on nuori ja kaunis taskuvaras, jonka japanilaiseksi kreiviksi tekeytyvä huijari pestaa avustajakseen. Heidän uhrinsa on rikas japanilainen perijätär Lady Hideko, jonka omaisuutta valekreivi havittelee avioliiton kautta. Hidekon liikkeitä puolestaan valvoo tiukasti hänen samassa kartanossa asuva setänsä.

The Handmaidenin päähenkilöt: valekreivi, palvelijaksi tekeytyvä taskuvaras, rikas perijätär ja taskuvarasta valvova setä.­

Sook-Hee pestautuu Hidekon kamarineidiksi voidakseen ohjata emäntänsä huijarikreivin syliin. Suunnitelman edetessä hän huomaakin kiintyneensä Hidekoon tavalla, joka on enemmän kuin ystävyyttä. Eivätkä hänen tunteensa jää vaille vastakaikua.

Elokuvan tarina jakautuu kolmeen osaan, joista jokainen kerrotaan eri näkökulmasta. Näin mojovia juoniyllätyksiä riittää loppuminuuteille saakka. Viimeisen neljänneksen aikana lähes kaksi ja puolituntisen leffan ote alkaa silti vähän lipsua.

Visuaalisesti The Handmaiden on häikäisevää työtä. Sen jokainen kuva, leikkaus ja kameran liike on täydellisesti hallittu. Sen lavastus ja puvustus hivelelvät silmää ja Cho Young-wukin intensiivinen musiikki siivittää sen jäntevää kerrontaa taiturimaisesti.

Park tunnetaan ohjaajana, joka ei keinojaan säästele. Tällä kertaa hän ei hätkähdytä rujolla väkivallalla, vaan aistillisella erotiikalla. Lesborakkautta ei liene valkokankaalla kuvattu yhtä kursailemattoman lihallisesti sitten ranskalaisleffan Adelen elämä: Osat 1 ja 2 (2013).

Alun perin viktoriaaniseen Englantiin sijoittunut tarina on siirretty Japanin miehittämään 1930-luvun Koreaan.­

The Handmaiden

Ohjaus: Chan-wook Park.

Pääosissa: Tae-ri Kim, Min-hee Kim, Jung-woo Ha.

Juoni: Nuori nainen pestautuu rikkaan perijättären palvelijaksi houkutellakseen tämän ansaan.

Ensi-ilta: Perjantaina 19. toukokuuta 2017.

★★★★★

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?