The Dancer: Sensaatiomaista tanssia ja Johnny Deppin tytär Lily-Rose Depp enkelinkasvoisena käärmeenä – elokuva-arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Sensaatiomaista tanssia ja Johnny Deppin tytär enkelinkasvoisena käärmeenä – elokuva-arvio The Dancer

Tositapahtumiin perustuva The Dancer -elokuva kadottaa kurssinsa, kun mukaan tulee Isadora Duncania näyttelevä Lily-Rose Depp, arvioi elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Johnny Deppin tytär Lily-Rose Depp näyttelee tanssija Isadora Duncania elokuvassa The Dancer.

12.5.2017 10:43

Loïe Fuller (1862–1928) oli amerikkalainen modernin tanssin pioneeri, josta luomansa serpentiinitanssin kautta tuli 1890-luvun Pariisissa sensaatio sekä legendaarisen varieteeteatteri Folies Bergèren vakioesiintyjä. Hänen elämästään ja taiteestaan kertoo ranskalaisen Stéphanie Di Giuston esikoisohjaus The Dancer.

Näyttelijänä Yhdysvalloissa uransa aloittanut ja tanssijana itseopiskellut Marie Louise Fuller loi liehuvia kankaita ja värivaloja hyödyntävän, täysin omintakeisen tanssityylin, joka innoitti niin varhaisia elokuvantekijöitä kuin ajan johtavia kuvataiteilijoita Auguste Rodinista Henri de Toulouse-Lautreciin. Hän myös tuki ja saattoi alkuun toisen tanssipioneerin, Isadora Duncanin uran.

Di Giuston elokuvassa Fulleria tulkitsee väkevästi laulaja-muusikkonakin uraa luonut Soko. The Dancer alkaa kuin moderni länkkäri kuvatessaan nuoren Fullerin elämää ranskalaissyntyisen kullankaivajaisänsä kanssa jossain Yhdysvaltojen takamailla. Sieltä omapäisen neidon tie vie New Yorkin kautta Pariisiin, jossa hän alkuvaikeuksien jälkeen nousee nopeasti tähdeksi.

Amerikkalaisen modernin tanssin pioneeria Marie Louise Fulleria näyttelee laulaja-muusikkonakin tunnettu Soko.

Fullerin varhaisvaiheita ja hänen kuuluisan serpentiinitanssinsa syntyä The Dancer kuvaa jäntevästi ja vakuuttavan realistisesti. Elokuvan varsinaiset tanssijaksot ovat harvassa, mutta ne ovat sitäkin komeampia.

Lily-Rose Deppin esittämän Isadora Duncanin astuessa kuvaan The Dancerin kerronta kadottaa kurssinsa. Duncan näyttäytyy elokuvassa enkelinkasvoisena käärmeenä, joka tekeytyy Fullerin ihailijaksi mutta on valmis pettämään hänet joka käänteessä. Todellisuus ei tarjoa juurikaan tukea näin negatiiviselle tulkinnalle legendaarisesta tanssijasta.

Jälkipuolensa onnahteluista huolimatta The Dancer on kiinnostava ja usein vahvakin elokuva modernin tanssin pioneerista, omaperäisestä naistaiteilijasta sekä 1900-luvun taitteen Pariisin kulttuuripiireistä.

Elokuvan tanssijaksot ovat harvassa, mutta ne ovat sitäkin komeampia.

The Dancer

Ohjaus: Stéphanie Di Giusto.

Pääosissa: Soko, Gaspard Ulliel, Lily-Rose Depp.

Juoni: Oman tanssityylin kehittävä amerikkalaisnainen nousee tähdeksi 1890-luvun Pariisissa.

Ensi-ilta: Perjantaina 12. toukokuuta 2017.

★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?