King Arthur on machoileva spektaakkeli: ”Suoraviivaisen epä-älyllistä toimintaviihdettä” – lue elokuva-arvio

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Guy Ritchie muokkasi kuningas Arthurin legendasta ja pyöreän pöydän ritareista digitehosteiden kyllästämän toimintafantasian.
Legenda kuningas Arthurista ja pyöreän pöydän ritareista on jo vuosisatojen ajan innoittanut lukemattomia kirjailijoita, taiteilijoita ja säveltäjiä. Keskiaikaiseen tarustoon pohjautuvia leffojakin on viimeisen vuosisadan mittaan tehty useita kymmeniä. Aina on tilaa vielä yhdelle.

Englantilaisen Guy Ritchien ohjaama King Arthur: Legend of the Sword muokkaa muinaisen tarun moderniksi, digitehosteiden kyllästämäksi toimintafantasiaksi.

Uuden leffasarjan avaukseksi tehty spektaakkeli kattaa vasta pienen osan legendan aineistosta – ja senkin vapaasti muokattuna. Pyöreän pöydän ritarit, kuningatar Guinevere ja Graalin maljan etsintä jäävät tuleviin jatko-osiin.

Elokuvan alussa petollinen Vortigern (Jude Law) murhauttaa veljensä kuningas Pendragonin (Eric Bana) ja anastaa kruunun itselleen. Kuninkaan pieni Arthur-poika pääsee pakoon ja varttuu orpona palveluspoikana Londiniumin – eli nykyisen Lontoon – bordellissa.

Elokuvan keskeinen taikakalu on murhatun kuninkaan Excalibur-miekka, jonka aikuinen Arthur (Charlie Hunnam) vetäisee irti kivestä paljastaen siten kuninkaallisen syntyperänsä ja päätyen Vortigemin tappolistalle. Samalla hänestä tulee tahtomattaankin kuninkaan vastaisen kapinaliikkeen johtaja.


Epätasaisen mutta melko menestyksekkään uran toimintaleffojen parissa tehnyt Ritchie on King Arthurissa parhaimmillaan. Hän tekee edelleen machoilevaa ja suoraviivaisen epä-älyllistä toimintaviihdettä, mutta operoi nyt huomattavasti kiinteämmän käsikirjoituksen parissa kuin kahdessa Sherlock Holmes -elokuvassaan.

Charlie Hunnam tarjoaa Arthurin hahmolle ainakin komeat raamit, jos ei paljon muuta. Jude Law ottaa vallanhimoisen Vortigemin roolista kaiken irti ylilyönteihin sortumatta.

Arthurin lähimpinä liittolaisina tekevät pätevää työtä Djimon Hounsou, Aidan Gillen sekä Àstrid Bergès-Frisbey elokuvan ainoassa isommassa naisroolissa: eläinten käytöstä tahdollaan ohjaavana maagina.


Lue arviot Guy Ritchien aiemmista elokuvista Sherlock Holmes (2009) ja Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011).

King Arthur: Legend of the Sword

Ohjaus: Guy Ritchie.

Pääosissa: Charlie Hunnam, Jude Law, Eric Bana, Astrid Bergès-Frisbey.

Juoni: Murhatun kuninkaan orpona varttunut poika ajautuu kapinajohtajaksi.

Ensi-ilta: Keskiviikkona 10. toukokuuta 2017.

★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt