Iron Sky The Coming Race -seikkailun jättibudjetti viivästytti ensi-iltapäivää – yli tuplasti isompi kuin uusi Tuntematon sotilas - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Iron Skyn jatko-osan jättibudjetti viivästytti ensi-iltapäivää – yli tuplasti isompi kuin uusi Tuntematon sotilas

Julkaistu: 9.5.2017 10:16

Tekijät halusivat välttää kompromisseja – ja tappelun katsojista seuraavan Star Wars -elokuvan kanssa.

Iron Sky -seikkailun (2012) jatko-osan Iron Sky The Coming Race tekeminen on vienyt odotettua pidempään.

Suomen ensi-ilta elokuvateattereissa on ensi vuoden helmikuussa, ystävänpäivänä 14. helmikuuta 2018. Vielä vuoden 2016 syyskuussa ensi-iltapäivän suunniteltiin osuvan jo tämän vuoden puolelle.

Katso Iron Sky The Coming Race -elokuvan traileri yltä.

Ohjaaja Timo Vuorensola kertoo, että osasyynä aikataulun viivästymiseen on elokuvan budjetti, 17,5 miljoonaa euroa. Rahoituksen kasaamisessa ja erikoistehosteiden tekemisessä on mennyt pidempään kuin tekijät toivoivat.

– Jos olisimme tehneet The Coming Racen samalla seitsemän miljoonan euron budjetilla kuin ensimmäisen osan, ei olisi tullut ongelmia, mutta samalla olisimme joutuneet rajoittamaan jatko-osan maailmaa ja tarinan laajuutta, Vuorensola kertoo Ilta-Sanomille.

Summa on jättimäinen paitsi suomalaisella myös eurooppalaisella mittakaavalla: kyseessä on kaikkien aikojen isoin suomalainen elokuva, jos animaatioita ei lasketa mukaan. Taakse jää myös Aku Louhimiehen ohjaama, ensi lokakuussa ensi-iltaan tuleva uusi Tuntematon sotilas -elokuva, jonka budjetti on yli seitsemän miljoonaa euroa.

Iron Sky The Coming Race -seikkailu sijoittuu Maapallon onttoon sisimpään. Elokuvan erikoistehosteet tehtiin Saksassa.

The Coming Racen tuotantomaina ovat Suomen lisäksi Belgia ja Saksa.

Jatko-osa kuvattiin syksyllä 2015 Belgiassa, jossa on tehty myös osa jälkitöistä sekä nauhoitettu musiikki. Saksassa Babelsbergin studioilla on tehty äänen ja kuvan jälkitöitä sekä erikoistehosteet.

Elokuvan ensimmäinen virallinen traileri julkaistiin tiistaina.

Ensi-iltatoiveena Berliinin elokuvajuhlat

Toinen syy ensi-illan myöhentämiseen on strateginen:

– Elokuvan saaminen ulos tämän vuoden puolella olisi kompromisseja tekemällä ollut mahdollista, mutta lisäksi olisimme joutuneet taistelemaan seuraavan Star Wars -elokuvan kanssa samasta yleisöstä. Se ei olisi ollut kovin hyvä idea.

Star Wars: The Last Jedi saa ensi-iltansa 13. joulukuuta 2017. The Coming Racen säästäminen helmikuulle 2018 antaa mahdollisuuden tarjota sitä myös Berliinin helmikuisille elokuvajuhlille.

– Berliini oli meille ihan uskomaton paikka avata ensimmäinen Iron Sky. Olisi kiva mennä sinne takaisin jatko-osan kanssa.

Ohjaaja Timo Vuorensola on käyttänyt Iron Skyn jatko-osan tekemiseen tulleen muutaman lisäkuukauden muun muassa elokuvan leikkauksen hiomiseen.

Vuorensolan mukaan saksalaiset ottivat kuunatsien ensimmäisen satiirisen seikkailun vastaan ”älyttömän hyvin”.

– Nämä elokuvat puhuttelevat saksalaisia varmasti vielä eri tavalla kuin muita kansallisuuksia. Siinä on jotain rohkeutta ja hevirokkia, että saataisiin myös The Coming Race pihalle Berliinissä.

Lisäaika on käytetty muun muassa elokuvan leikkauksen hiomiseen.

– Olemme halunneet luoda elokuvaan mahdollisimman dynaamisen, Indiana Jones -henkisen eteenpäin kaatuvan tarinan. Nyt elokuva alkaa olla oikeassa mitassa ja siinä on juuri oikea rytmi, Vuorensola kertoo.

Jatko-osan pääroolissa nähdään brittiläinen Lara Rossi, joka näyttelee Renate Richterin tytärtä Obia.

Iron Sky -maailma laajenee

Jatko-osan The Coming Race lisäksi vuonna 2018 saa ensi-iltansa samaan tarinamaailmaan sijoittuva mutta päätarinasta irrallinen kiinalainen Iron Sky: The Ark -tieteisseikkailu, jonka Vuorensola ohjaa itse. Se kuvataan syksyllä 2017 Kiinassa.

Iron Sky: The Arkin budjetti on 25 miljoonaa euroa.

Kuunatsien tarinan päättävän sarjan varsinaisen kolmannen osan Iron Sky: End Game ensi-iltaa kaavaillaan vuodeksi 2020. Lisäksi kehitteillä on samaan tarinamaailmaan sijoittuva, usean tuotantokauden pituinen tv-sarja.