Illalla tv:ssä: Onko tämä kaikkien aikojen huonoin suomalainen elokuva? ”Ryvetään pohjamudissa”

Jännityskomedian Karvat kohtuullisen reippaasti annosteltu paljas pinta ei auta, kun erotiikasta saati seksikkyydestä ei ole tietoakaan, kirjoittaa kriitikko Timo Malmi.

Arja Virtanen ja Mikko Majanlahti näyttelevät pääosia Mariaa ja Pekkaa vuonna 1974 valmistuneessa elokuvassa, jonka pohjana on Lionel Whiten romaani.

9.5.2017 7:01

Karvat (1974), Teema & Fem klo 22.00, jännityskomedia ★

Vuonna 1974 ryvettiin kotimaisen elokuvan pohjamudissa: elokuvateattereissa nähtiin vain kaksi varsinaista ensi-iltaa, joista toinen oli Spede-tuote Viuhah-hah-taja ja toinen – jos mahdollista, vielä huonompi – Seppo Huunosen Karvat, joka saa nyt tv-ensi-iltansa.

Tämä Huunosen trilleri, jännityskomedia tai mikä nyt lieneekään on jäänyt mieleeni yhtenä kaikkien aikojen ikävystyttävimmistä suomifilmeistä. Uusintatutustuminen paljasti, ettei edes camp-asenteella katsominen pelasta asiaa.

Kuvataiteilijan koulutuksen saanut Huunonen oli kaksi vuotta aiemmin iskenyt yllättäen kultasuoneen tekemällä Veikko Huovisen bestselleristä menestyskomedian Lampaansyöjät. Karvat sai sen yleisömäärästä vain viidesosan, ja ohjaajan ura loppui 1978 seuraavaan komediayritykseen Piilopirtti.

Arja Virtanen näyttelee lapsenvahdiksi tulevaa Mariaa, joka päätyy sänkyyn työttömän perheenisän kanssa.

Huikeinta on, että Huunonen on ottanut lähtökohdakseen saman Lionel Whiten romaanin, josta ranskalaisnero Jean-Luc Godard teki 1965 mestarillisen vapaan sovituksensa Hullu Pierrot.

Karvojen juoni on niin sekava ja jännitteetön, että sen eteneminen ei jaksa kiinnostaa pätkääkään. ”Vaihtoehtoinen” fantasialoppu ei yhtään helpota katsomiskokemusta.

Kohtalokkainta on, että Mikko Majanlahden ja Arja Virtasen esittämä kaksikko on varmaan suomalaisen elokuvan charmittomin pääosaduo. Kohtuullisen reippaasti annosteltu paljas pinta ei auta, kun erotiikasta saati seksikkyydestä ei ole tietoakaan.

Pekan (Mikko Majanlahti) tie vie elokuvassa Malagaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?