TV & elokuvat

IS arvioi: Kauhuelokuva Get Out nousi Yhdysvalloissa jättimenestykseksi ja puheenaiheeksi – ”pirullisen terävä”

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Jordan Peelen kirjoittama ja ohjaama Get Out käsittelee amerikkalaisen yhteiskunnan piilorasismia – tuottanut jo 200 miljoonaa dollaria.
Kun nuoren esikoisohjaajan pienellä budjetilla tekemä kauhuelokuva tuottaa huikeat 200 miljoonaa dollaria ja nousee kansakunnan puheenaiheeksi, siinä täytyy olla jotain erityistä. Jordan Peelen kirjoittama ja ohjaama Get Out onkin kauhuelokuvan kaapunsa alla pirullisen terävä ja ajan hermoon osuva kuvaus amerikkalaisen yhteiskunnan piilorasismista.

Tarinaltaan Get Out on kuin yhdistelmä vuoden 1967 hittielokuvaa Arvaa kuka tulee päivälliselle? sekä kulttimainetta nauttivaa kauhuleffaa Stepfordin naiset (1974). Edellisessä valkoinen nainen vie mustan miesystävänsä ensivierailulle vanhempiensa luokse. Jälkimmäisessä idyllisen pikkukaupungin aviovaimot palvelevat miehiään luonnottoman kuuliaisesti.

Get Outissa nuori musta mies (Daniel Kaluuya) vierailee ensikertaa valkoisen tyttöystävänsä (Allison Williams) varakkaiden mutta vapaamielisyyttään kuuluttavien vanhempien (Bradley Whitford ja Catherine Keener) luona. Hermostuneen kohteliaissa merkeissä alkava vierailu saa vähitellen yhä oudompia piirteitä, kunnes karmea totuus paljastuu.


Tarinan yllätyskäänteitä ei ole syytä paljastaa, vaikka elokuvan virallinen traileri niin tekeekin. Peelen elokuva toimii sitä paremmin, mitä vähemmän sen juonesta tietää ennalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähinnä tv-koomikkona tähän saakka tunnettu Peele käyttää kauhuelokuvan kehystä yhteiskunnallisen satiirin välikappaleena ja annostelee mukaan myös mojovaa mustaa huumoria. Aidosti pelottava Get Out on vain hetkittäin, mutta nautittava ja uteliaisuutta kutkuttava se on ensimmäisestä kuvasta viimeiseen saakka.

Ohjaajana Peele onnistuu paremmin uhkaavan tunnelman kehittäjänä kuin todellisten sokkitehojen käyttäjänä. Elokuvan loppujakso ei pelottavuudessa ihan lunasta edeltävien vaiheiden herättämiä lupauksia. Toisaalta Peele lataa hyvinkin arkisiin asioihin yllättävää uhkaa.

Elokuvan pelottavin esine on viattomalta näyttävä teekuppi naisen kädessä.

Get Out

Ohjaus: Jordan Peele.

Pääosissa: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener.

Juoni: Mustan nuorukaisen vierailu valkoisen tyttöystävänsä vanhempien luona muuttuu painajaiseksi.

Ensi-ilta: Perjantaina 5. toukokuuta 2017.

★★★★

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt