Your Name on kaikkien aikojen suosituin animaatio Japanissa: teinipoika ja -tyttö vaihtavat kehojaan – lue IS:n arvio elokuvasta - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

IS arvioi: Your Name on kaikkien aikojen suosituin animaatio Japanissa – teinipoika ja -tyttö vaihtavat kehojaan

Tokiolainen teinipoika ja pikkukaupungin tyttö heräävät joka toinen päivä toistensa kehoissa ja joka toinen omassaan.

Tokiolainen teinipoika ja pikkukaupungin tyttö heräävät joka toinen päivä toistensa kehoissa ja joka toinen omassaan.

Julkaistu: 21.4.2017 19:51

Mystiset kehonvaihdot ja aikahypyt tekevät Makoto Shinkain elokuvasta melkoisen mutkikkaan ja paikoin hämmentävän, arvioi elokuvakriitikko Tarmo Poussu.

Kehonvaihdosta on tullut tällä vuosisadalla yhä suositumpi kirjojen ja elokuvien aihe. Usein sitä on käytetty sukupuolirooleja tai sukupolvien suhteita satirisoivien komedioiden polttoaineena, mutta toisinaan myös romanttisten draamojen pohjana.

Japanilaisessa animaatiossa Your Name tokiolainen teinipoika ja pikkukaupungin tyttö heräävät joka toinen päivä toistensa kehoissa ja joka toinen omassaan. Alkuhämmennyksen jälkeen he ryhtyvät ratkomaan toistensa ongelmia ja jättämään viestejä toistensa puhelimiin. Lopulta he haluavat tavata toisensa ihan oikeasti, mutta se osoittautuukin vaikeaksi.

Makoto Shinkain omasta romaanistaan ohjaama Your Name on noussut kotimaassaan kaikkien aikojen suosituimmaksi animaatioksi. Sen kansainvälinen menestys tuskin yltää yhtä huikeaksi. Länsimaiselle katsojalle sen mystinen, osin shintolaisiin perinteisiin kytkeytyvä tarina ei avaudu yhtä helposti kuin japanilaisille.

Perustaltaan Your Name on kahden nuoren voimauttava kasvutarina ja orastava teiniromanssi. Tokion värikkäästä elämästä uneksiva Mitsuha-tyttö ja oman ujoutensa kanssa kamppaileva Taki-poika auttavat toisiaan ottamaan oman elämän haltuunsa.

Perustaltaan Your Name on voimauttava kasvutarina.

Perustaltaan Your Name on voimauttava kasvutarina.

Mystiset kehonvaihdot ja aikahypyt tekevät kuitenkin Shinkain elokuvasta melkoisen mutkikkaan ja paikoin hämmentävän. Riippuu paljon katsojan omasta maailmankuvasta, miten ehdoitta tarinan vietäväksi osaa heittäytyä.

Teknisesti Your Name on juuri niin hallittua työtä kuin japanilaisilta animaatioilta on totuttu odottamaan. Sen suurisilmäiset ihmishahmot ovat vähän lapsenomaisesti tyyliteltyjä, mutta heidän ympäristönsä on piirretty lähes valokuvamaisen tarkasti.

Ohjaus: Makoto Shinkai.

Äänirooleissa: Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryo Narita.

Juoni: Pikkukaupungin tyttö ja tokiolainen poika elävät vuoroon omassa ja toistensa kehossa.

Ensi-ilta: Perjantaina 21. huhtikuuta 2017.

★★★

Tuoreimmat osastosta