Vakava onnettomuus muutti Johannan elämän ja sai hänet sukeltamaan jään alla ME-tuloksen - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

Vakava onnettomuus muutti Johannan elämän ja sai hänet sukeltamaan jään alla ME-tuloksen

Vapaasukeltaja Johanna Nordblad on mukana uutuusdokumentissa Neljä elementtiä – maa, vesi, ilma tuli.

17.3.2017 15:44 | Päivitetty 20.3.2017 11:13

Parissa minuutissa se alkaa tuntua, Johanna Nordblad myöntää.

Silloin iskee ajatus luovuttamisesta ensimmäisen kerran. Ajatus siitä, miten pystyy jatkamaan.

– Jos kahdessa minuutissa mietin, että jos tämä nyt tuntuu tällaiselta, miltä sitten tuntuu neljän minuutin jälkeen. Ei silloin pysty mukavasti jatkamaan. Jos karkaan miettimään, millaiseksi tämä muuttuu, se menee vaikeaksi.

Aina kun Johanna Nordblad valmistautuu sukellukseen, hän sulkee koko maailman pois ajatuksistaan.­

– Mutta jos keskityn pysymään tässä tämän sekunnin, ei se ole sitten vaikeaa. Se on sama ihan minkä tahansa muunkin asian kanssa. Jos tekee askel kerrallaan, silloin se yleensä onnistuu, Nordblad kuvailee.

Hän on vapaasukeltaja, joka on pystynyt pidättämään hengitystään kisoissa 6 minuuttia 35 sekuntia. Pituussukelluksessa naisen ennätys ilman räpylöitä on 137 metriä ja räpylöillä 192 metriä. Lisäksi Nordblad ui kaksi vuotta sitten naisten maailmanennätyksen sukeltamalla jään alla 50 metriä ilman räpylöitä ja märkäpukua. Sillä hän pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan.

Henkeä salpaava suoritus nähdään Järven tarinan tekijöiden uutuusdokumentissa Neljä elementtiä – maa, vesi, ilma, tuli, joka tulee ensi-iltaan perjantaina.

Nordblad on yksi Natalie Hallan ohjaaman dokumentin päähenkilöistä yhdessä espanjalaisen katastrofialueella työskentelevän palomiehen Pako Rivasin, itävaltalaisen base-hyppääjän Philipp Hallan ja itävaltalaisen luolatutkijan ja geologin Georg Zaglerin kanssa. Heistä jokaisen harrastus vie äärioloihin.

Neljä elementtiä -dokumentin komeat otokset ovat kuvaaja Teemu Liakan käsialaa.­

Nordbladia ei tarvinnut kauan houkutella mukaan.

– Marko Röhr soitti, kun olin autossa. Hän avasi elokuvaa, ja sanoin ”totta kai, jos mä pääsen sukeltamaan”, hän nauraa.

Vuonna 2010 aktiivisen naisen elämään tuli äkillinen pysähdys. Hän kaatui alamäkipyörällä ja sai pahan kierteismurtuman jalkaansa.

– Jalkaan piti tehdä faskiotomiat eli lihasaition avaukset, ettei se olisi mennyt kuolioon. Säären molemmilla puolilla oli 30 senttiä pitkät avohaavat, jotka pidettiin auki noin viikon. Joka päivä kiristettiin, kun turvotusta saatiin laskemaan, Nordblad kuvailee.

Päivisin hän tuli vielä kivun kanssa toimeen. Kolme vuotta onnettomuuden jälkeen Nordblad heräsi joka yö kipuun.

– Kivun tunne ei ole oikeasti paha, jos miettii, miltä se oikeasti tuntuu. Mutta öisin se oli vaikeampaa.

Lääkäri ehdotti Nordbladille kylmähoitoa, josta alkoi pikku hiljaa paraneminen.

Johanna Nordbladin harrastus vie hänet dokumentissa jään alle.­

– Kuukauden alkusokin jälkeen, kun tein kylmähoitoja ja itkin, aloin tottua siihen.

Ei jalka kuitenkaan vielä ole kunnossa. Mutta paremmalta se tuntuu kuin edellisenä talvena ja vielä paremmalta kuin sitä edeltävänä.

Kun tuttava piti jääsukellustapahtuman Päijänteellä, Nordblad halusi lähteä mukaan ja nousi sieltä 50 metrin jälkeen maailmanennätyksen kanssa pintaan.

Aina kun Nordblad valmistautuu sukellukseen, hän sulkee koko maailman pois ajatuksistaan. Tuona kevätaurinkoisena päivänä jään alla häntä odottivat yksinäisyys ja jylhä äänimaailma. Sattumalta kisapäivä oli juuri se, jolloin jäät paukkuivat.

– Veden alla ääni kantautuu vielä paljon pidemmältä. Kun humpsahdin veteen, siellä oli ihan mystinen laulu. Se oli tosi hienoa. Ja se valo…, Nordblad huokaisee.

Lue dokumentin Neljä elementtiä – maa, tuli, vesi, ilma arvio täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?