Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö päihittää Disneyn rakastetun animaation – lue IS:n arvio - TV & elokuvat - Ilta-Sanomat

IS arvioi: Disneyn lumoava Beauty and the Beast päihittää rakastetun Kaunotar ja hirviö -animaation kirkkaasti

Uusi näyttelijöiden kera toteutettu elokuva saattaa ryövätä alkuperäiseltä paikan tarinan ikimuistoisimpana versiona, kirjoittaa elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Emma Watson näyttelee suloista mutta neuvokasta Belleä, joka suostuu jäämään äreän hirviön palvelijaksi.­

17.3.2017 10:38

Lumoavuudesta puhuminen ei ole liioittelua.

Ranskalaiseen kansansatuun pohjautuva tarina hirviöksi loihditusta prinssistä ja tämän vangiksi suostuvasta nuoresta kaunottaresta sai Disneyltä näyttävän tulkinnan jo 26 vuotta sitten animaatioelokuvana. Uusi näyttelijöiden kera toteutettu versio päihittää rakastetun animaation – kirkkaasti.

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö on Disneyltä samanlaista äärimmäistä animaatioaiheiden kierrätystä kuin viime vuoden Viidakkokirja (2016) ja sitä edeltäneet Liisa Ihmemaassa (2010, lue IS:n arvio), Maleficent – Pahatar (2014, lue IS:n arvio) ja Cinderella: Tuhkimon tarina (2015, lue IS:n arvio). Tällä kertaa voi kuitenkin käydä niin, että kierrätysversio ryövää alkuperäiseltä paikan tarinan kaikkein ikimuistoisimpana versiona.

Bill Condonin ohjaama uutuus on toki äimistyttävän paljon velkaa Gary Trousdalen ja Kirk Wisen vuonna 1991 ensi-iltansa saaneelle animaatiolle. Uusi elokuva lainaa alkuteosta usein kuva kuvalta ja kohtaus kohtaukselta, värejä, sommitelmia ja rytmitystä myöten.

Beauty and the Beast ei siitäkään huolimatta ole pelkkä kopio, vaan rikas, tarinaan ja henkilöihin lämmöllä ja rakkaudella paneutuva oma itsenäinen teoksensa, jonka kautta vanhan animaation parhaat hetket heräävät samalla tavalla henkiin kuin hirviön linnan lumotut huonekalut.

Belle (Emma Watson) ja hirviö (Dan Stevens) tutustuvat vähitellen toisiinsa.­

Mukana Hollywood-musikaalien loisto

Jo Emma Watsonin näyttelemän suloisen mutta neuvokkaan Bellen ensimmäinen soolonumero tempaisee mukaansa, mutta sekään ei ole mitään elokuvan puolivälissä nähtävän spektaakkelimaisen Be My Guest -kappaleen rinnalla: siinä pistävät parastaan sekä lumottu Lumière-kynttelikkö että elokuvan tekijät, jotka ovat saaneet talletettua yhteen hetkeen koko Hollywood-musikaalien menneen loiston.

Suuri kunnia kuuluu tietenkin jo animaation musiikin tehneille säveltäjä Alan Menkenille ja sanoittaja Howard Ashmanille. Menkenin ja sanoittaja Tim Ricen uuteen elokuvaan tekemät lisäkappaleet syventävät varsinkin hirviön henkilökuvaa, joka tiivistahtisessa animaatiossa jäikin ohueksi.

Downton Abbeyn entinen ja Legion-tv-sarjan nykyinen tähti Dan Stevens juurruttaa mörisevällä äänellään digitaalisesti luodun hirviön osaksi elokuvan todellisuutta. Yhtä valloittavia ovat Ewan McGregor, Ian McKellen ja Emma Thompson omissa äänirooleissaan Lumièrena, Könni-kellona ja rouva Pannuna. Todentuntuiset satuhahmot tuntuvat elävän ihan omaa elämäänsä.

Tarinan pohjalla on vahvan seksuaalisesti latautunut kertomus eläimellisestä miehestä, joka vangitsee neitseellisen nuoren naisen omaksi palvelijakseen, mutta Condon jättää tämän tulkinnan rivien väliin aikuiskatsojien löydettäväksi – samoin kuin viittaukset homohahmoihin.

Tarinan viisas viesti kertoo ulkokuoren alle katsomisesta. Itse elokuvan kohdalla sieltä paljastuu ihastuttavan romanttinen Disney-seikkailu määrätietoisesta nuoresta naisesta, joka kesyttää brutaalista öykkäristä itselleen edustusmiehen.

Ohjaaja Bill Condon on jättänyt tarinan seksuaaliset vertauskuvat rivien väleihin: päältä elokuva on romanttinen koko perheen seikkailu.­

Lue Kaunotar ja hirviö -elokuvan pääosassa olevan Emma Watsonin IS:lle antama haastattelu täältä.

Alla olevalla videolla ohjaaja Bill Condon sekä näyttelijä Emma Watson kertovat Kaunotar ja hirviö -elokuvan tekemisestä:

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö

Ohjaus: Bill Condon.

Pääosissa: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans.

Suomalaisen version ääninä: Maaria Nuoranne, Tuukka Leppänen, Jonas Saari.

Juoni: Neuvokas Belle-tyttö joutuu hirviöksi lumotun prinssin vangiksi.

Ensi-ilta: Perjantaina 17. maaliskuuta 2017.

★★★★

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?