IS arvioi Oscar-ehdokkaan: Hidden Figures kertoo, kuinka kolme mustaa naista vei Yhdysvallat avaruuteen

Julkaistu:

Elokuva-arvio
Voimauttava elokuva muistuttaa, miten vähän aikaa on kulunut siitä, kun Yhdysvallat oli rasistista rotuerottelua harjoittava valtio, kirjoittaa elokuvakriitikko Tarmo Poussu.
Tuoreiden Oscar-ehdokkaiden marssi valkokankaalle jatkuu. Kolme ehdokkuutta saanut Hidden Figures – varjoon jääneet kertoo tosipohjaisen tarinan kolmesta huippulahjakkaasta mustasta naisesta, jotka työpanoksellaan Nasassa vaikuttivat ratkaisevasti Yhdysvaltojen onnistumiseen 1960-luvun avaruuslennoissa.

Elokuvan päähenkilöt ovat todellisia, yhä eläviä ihmisiä. Heidän ansionsa avaruustutkimuksessa, tietokoneohjelmoinnissa sekä tasa-arvon ajamisessa ovat juuri niin huomattavat kuin elokuva antaa ymmärtää. Tapahtumien ajoituksessa ja yksityiskohdissa sekä päähenkilöittensä keskinäisten suhteiden kuvauksessa elokuva sen sijaan ottaa suuria vapauksia.

Theodore Melfin sujuvasti mutta särmättömästi ohjaaman elokuvan ydinhenkilöksi nousee Taraji P. Hensonin eloisasti tulkitsema Katherine G. Johnson, joka sinnikkyytensä ja matemaattisen neroutensa ansiosta raivasi tiensä Nasan ydintutkijoiden ryhmään sen ensimmäisenä naisena ja ensimmäisenä mustana.

Roolistaan Oscar-ehdokkuuden saanut Octavia Spencer esittää lempeän määrätietoista Dorothy Vaughania, josta tuli Nasan keskeinen tietokoneohjelmoija ja ensimmäinen musta naisjohtaja. Muusikkona tunnettu Janelle Monáe tulkitsee kolmikon nuorinta jäsentä Mary Jacksonia, josta tuli Nasan ensimmäinen musta naisinsinööri.


Kevin Costner esittää Johnsonin vaativaa mutta oikeudenmukaista esimiestä ja Kirsten Dunst Vaughanin lähintä esinaista. Moonlightista (2016, lue IS:n arvio) juuri Oscarin voittanut Mahershala Ali nähdään Johnsonin kannustavana miesystävänä.

Työssään menestyvistä mustista naisista ei Hollywoodissa usein elokuvia tehdä. Hidden Figures – varjoon jääneet vastaa ilmeiseen tarpeeseen ja tekee sen helposti lähestyttävällä, suuren yleisön tunteita sytyttävällä tavalla.

Se myös muistuttaa, miten vähän aikaa on kulunut siitä, kun Yhdysvallat oli rasistista rotuerottelua harjoittava valtio.

Voimauttavana hyvän mielen elokuvana Hidden Figures – varjoon jääneet ansaitsee tunnustusta. Sen käsikirjoitusta ja toteutusta leimaa kuitenkin silkoisuus ja riskittömyys, jotka estävät sitä nousemasta sujuvaa viihdeleffaa isommaksi tapaukseksi.

Hidden Figures – varjoon jääneet

Ohjaus: Theodore Melfi.

Pääosissa: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst.

Juoni: Kolme mustaa naista vaikuttaa ratkaisevasti Yhdysvaltain ensimmäisen avaruuslennon onnistumiseen.

Ensi-ilta: Keskiviikkona 8.3.2017

★★★ ½

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt