Suomalainen Samuli oli mukana Oscar-ehdokkuuksia kahmineen Lion-elokuvan äänityössä – ”Tein jyrähdyksiä ja kohahduksia”

Suomalaisen Samuli Kosmisen improvisoimat jyrähdykset ja kohahdukset kuuluvat Oscar-ehdokkuuden saaneen Lion-draaman musiikkiraidalla.

Samuli Kosminen kuvattuna vuonna 2012.

Jos olet nähnyt kuusi Oscar-ehdokkuutta saaneen draaman Lion, olet kuullut samalla suomalaisiakin äänimaisemia. Parhaan musiikin Oscar-palkinnosta kilpailevaan elokuvaan on äänittänyt oman osuutensa myös Helsingissä asuva lyömäsoittaja Samuli Kosminen.

Kosminen luonnehtii osuuttaan elokuvan musiikissa lyhyeksi, mutta tehtävänantoon kuuluvien lyömäsoitinäänten toteuttamiseen hän sai vapaat kädet.

– Elokuvan säveltäjät Volker Bertelmann ja Dustin O’Halloran lähettivät minulle Lion-elokuvasta vuosi sitten noin neljän minuutin jakson, jossa oli heidän musiikkiaan. Improvisoin sen päälle omassa studiossani Suomenlinnassa ja lähetin osuuteni heille, Kosminen kuvailee Lionin musiikin äänitysvaiheita.

Lion kertoo Australiaan adoptoidusta intialaisesta pojasta, joka aikuisena päättää etsiä oman biologisen perheensä.

Musiikin lisäksi elokuva sai parhaan elokuvan, sovitetun käsikirjoituksen ja kuvauksen ehdokkuudet. Oscareista pääsivät kisaamaan sivuosakategorioissa myös Nicole Kidman ja Dev Patel.

Kosminen ei ole vielä nähnyt valmista elokuvaa, eikä enää vuoden jälkeen tarkkaan muista kohtauksen sijaintia elokuvassa.

– Kohtaukseen tarvittiin lyömäsoittimia värinänä ja lisätehona. Lopullisessa miksauksessa, jossa on mukana myös elokuvan muut äänet, osuuksiani ei välttämättä edes selvästi erota lyömäsoittimien tekosiksi.

Perinteisissä Hollywood-elokuvissa lyömäsoittimien takomalla kiihkeällä pulssilla saatetaan korostaa esimerkiksi takaa-ajokohtauksen intensiteettiä. Lionissa tilaukseen kuului vaaran tunnun ja jännitteen luominen.

– Tein jyrähdyksiä ja kohahduksia ja tekstuureja. Se menee vähän jopa äänisuunnittelijan tontille. Tein värejä ja tehoja, joita he kaipasivat kohtaukseen.

Mukaan oli helppoa hypätä.

– Olin omalla mukavuusalueellani. Kumpikin säveltäjä tiesi minut ja saundini ennestään. Noin inspiroivaan elokuvapätkään oli helppoa päästä sisälle.

Kosminen on säveltänyt elokuvamusiikkia myös omissa nimissään. Kimmo Pohjosen kanssa tehty musiikki Jadesoturiin (2006) toi hänelle aikoinaan myös Jussi-patsaan.

Saksalainen säveltäjä Volker Bertelmann käyttää keikoilla taiteilijanimeä Hauschka. Sillä nimellä hänet yhdistetään usein preparoidulla pianolla tekemäänsä minimalistiseen pianomusiikkiin.

Sen lisäksi Bertelmann hän on tehnyt sävellyksiä jousiorkesterille – sekä elokuvamusiikkia.

– Kuulen hänen elokuvamusiikissaankin vaikutteita minimalistisen elektronisen musiikin estetiikasta, vaikka niissä on paljon melodisia orkestraalisia elementtejä, Kosminen määrittelee.

Bertelmannin Kosminen on tuntenut vuodesta 2007, jolloin Hauschka oli Kosmisen islantilaisen Múm-yhtyeen Amerikan-kiertueella lämmittelijänä.

– Meillä löytyi heti hengenheimolaisuus. Volker on mahdottoman mukava, miellyttävä ja mielenkiintoinen muusikko, Kosminen kuvailee.

– Vuonna 2009 törmäsimme sattumalta lennolla Helsingistä Tokioon. Päätimme sen lennon aikana, että ryhdymme tekemään yhdessä duona keikkoja ja muita projekteja.

 

Samoihin aikoihin Lionin nauhoitusten kanssa Kosminen äänitti lyömäsoitin­ääniä myös näyttelijä James Francon ohjaamaan elokuvaan In Dubious Battle, jonka pohjana on John Steinbeckin 1936 ilmestynyt romaani Taipumaton tahto.

Elokuva sai Yhdysvalloissa helmikuussa välttävät arvostelut, mutta Bertelmannin säveltämä musiikki keräsi kehuja muun muassa elokuvalehti Screeniltä.

– Kunpa vain Franco ja käsikirjoittaja (Matt) Rager olisivat suhtautuneet Steinbeckin pohjamateriaaliin yhtä luovasti kuin saksalaissäveltäjä Hauschka eli Volker Bertelmann omintakeisessa elektroklassisessa elokuvamusiikissaan, Screen kirjoitti Venetsian elokuvajuhlien yhteydessä.

Kaksikon seuraava yhteinen levy on suurelta osin jo äänitetty, mutta sen julkaisuajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

Jos Lion voittaa maanantain vastaisena yönä Oscarin musiikista, palkinnon käyvät noutamassa sen säveltäjät.

Kosmisen nimi mainitaan Lionin lopputeksteissä lyömäsoittajana, mutta se ei tuonut kutsua Oscar-juhliin.

– Totta kai katson gaalan. Jännitän ystäväni puolesta television ääressä kotona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?